Başlıkta ve alttaki paragrafda bir yanlışlık yok.
Sakın silmeyin.
Başlıkta söylenen şey : “Söylenen önemli değil.”
Bizler, yanlış söylenen sözleri doğru okumaya, doğru söylenen şeylerin içinde ise hangi tersliklerin yattığını anlamaya alışkınız.
“Bir üvnseritede ypalaın arşaıtramya gröe, hrfalreiinn hnagi srıdaa yzalıdkılraı ömneli dğeliimş. Öenlmi oaln brincii ve snonucnu hrfain yrenide omlsaımyş. Ardakai hfraliren srısaı krıaşk oslada ouknyuorumş. Çnükü kleimlrei hraf hraf dğeil bri btün oalark oykuorumuşz.”
Yazının başlığında ve ilk paragrafında, bir yazı veya dizgi hatası yok. Yanlış okumadınız.
“Bir üniversitede yapılan araştırmaya göre harflerin hangi sırada yazıldıkları önemli değilmiş. Önemli olan birinci ve sonuncu harfin yerinde olmasıymış. Aradaki harflerin sırası karışık olsa da okunuyormuş.”
Beynimiz o şekilde programlanmış ki, yanlış olan bazı şeyleri sıraya koyup düzeltebiliyor, buna karşın doğru olan bazı şeyleri de görmeyip aldatılabiliyormuş.
Bunun için uzun boylu bir araştırmaya lüzum yok. Biz bunu ötedenberi ve deneyimlerimize dayanarak biliyoruz.
Sırası karışık kelimeleri okuyabildiğimiz gibi, sırası düzgün cümlelerde de gerçekte nelerin kastedildiğini anlamakta antremanlıyız.
Söylenen şeyin başka, bu söylem ile kastedilen amacın ise bambaşka olduğunu biliyoruz.
Örnek mi ? Aşağıdaki karışık kelimeleri doğru okuyacağınız gibi, gerçek anlamını da vereceğinizden eminiz. Deneyin siz de göreceksiniz.
* Liak ve dekomratik Cuumhireyt ikleirne inınayruoz.
Bunun anlamını ve açılımını herkes biliyor : “Laik ve demokratik Cumhuriyet ilkeleri bize vız gelir. Demokratik cumhuriyet ilkelerinden yararlanarak, dini inanç ve ibadet özgürlüğünü suistimal edeceğiz. Saf ve temiz inanç sahibi vatandaşlarımızı kandırarak özlem duyduğumuz gerici bir düzeni getireceğiz.” Gördünüz mü, ne kadar kolay okunuyor ve anlaşılıyor.
* İafde ve dşünüce özrülügne sygııalz.
Benim gibi düşündüğün sürece ifade özgürlüğüne sahipsin. Benden farklı düşünüyorsan suç işliyorsun.
* Frsaıt eştliği
Fırsat eşitliği, bizden yana olanların yararlanacağı bir eşitliktir. Bize karşı olanlar “fırsat eşitsizliğinde” eşittirler.
* Ekooimk bir skınıtı youktr. Ükleimz güenvlik içndeidir.
Yakında zamlar birbirini kovalayacaktır. Paranın değeri düşecektir. Ülke iç ve dış tehlike altındadır. Terör, bölücü ve gerici eylemler artmaktadır. Ekonomi ve ülke güvenliği bakımından büyük tehlike ve sıkıntılar içindeyiz.
* Kaın yrde klmycatakaır. Dkkiat ve hasssiytlle izlmeketiyz.
Gene bir şehit verdik, şimdi tören yapıp gideceğiz.
* AB ey griceiğz. AB Türkiye’nin yrırnaıdr.
AB bizi hiç bir zaman üye olarak almayacaktır. Aslında biz de AB ye girmek istemiyoruz. AB nin niyeti, seni aramıza alacağız diyerek oyalayıp, büyük tavizler almaktır. Bizim niyetimiz de bundan yararlanıp ayağımızı sağlam yere basmaktır.
* Ygraı bağszıdr, adlaet hkrkes içnidr.
Yargı, bana bağlı olmalıdır. Bunun için her önlemi alır, her düzenlemeyi ve tayini yaparım. Benim isteğim doğrultusunda verilen karar adildir.
Gördünüz mü ne kadar kolay okunup, ne kadar kolay anlaşılıyor. Yeterki okumaya ve anlamaya niyetiniz olsun, gerisi kolay.
Av.A.Erdem Akyüz
Bu köşe yazısı, sayın Av. Erdem AKYÜZ tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.
Trend Haberler
Yargıtay’ın 3 Gün Kuralı
AVUKATIN TARAF OLDUĞU (MESLEKTEN KAYNAKLI OLMAYAN) DOSYALARINDA E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
'ARABULUCULUK KÖTÜYE VE AMACI DIŞINDA KULLANILARAK İŞÇİNİN HAKLARI ÇİĞNENEMEZ'
HUKUKİ ALACAĞIN TAHSİLİ AMACI İLE TEHDİT SUÇU - SİLAHLA TEHDİT - DAHA AZ CEZAYI GEREKTİREN HAL
2025 YILI NOTERLİK ÜCRET TARİFESİ
İşçi Belirsiz Alacak Davası