Kural, kapalı infaz kurumunda bulunan hükümlünün önce açık infaz kurumuna ayrılmak veya ayrılmak hak etmek suretiyle denetimli serbestliğe geçmesidir. Bunun dışında; doğrudan denetimli serbestliğe tabi tutularak, yani açık infaz kurumuna geçmeden veya açığa ayrılmayı hak etmeden kapalı cezaevinde kalan hükümlünün kalan hapis cezasının infazının denetimli serbestlikle dışarıda devam etmesi, ancak 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun Geçici m.6/3’ün tatbiki ile mümkün olabilir. Şöyle ki;

30.03.2020 tarihinden önce işlenen ve İnfaz Kanunu Geçici m.6’da sayılan istisnalar arasında olmayan suçlardan verilen hapis cezalarının infazında, 3 yıl denetimli serbestlik uygulanır.

İnfaz Kanunu Geçici m.6/3 hükmünde; üç (3) yıl denetimli serbestlik süresinden, kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin de faydalanabileceği düzenlenmiştir. Bu düzenleme; denetimli serbestliğin ön şartı olan “açık ceza infaz kurumuna ayrılma/ayrılmayı hak etme” kriterinin, Geçici m.6 kapsamına giren hükümlüler yönünden aranmayacağını, süre ve iyi hal şartını sağlayan hükümlülerin doğrudan kapalı kurumdan denetimli serbestliğe ayrılabileceğini ifade etmektedir.

Sonuç olarak; hükümlünün faydalanabileceği denetimli serbestlik süresi, koşullu salıverilmesi için fiilen infazı gereken süreyi karşılıyorsa, hükümlünün bir ay kapalı ceza evinde kalmasına gerek olmayıp, İnfaz Kanunu Geçici m.6/3 uyarınca doğrudan kapalı kurumdan “gir-çık” işlemleri yapılarak denetimli serbestliğe ayrılabilir.

Son olarak; birinci kez tekerrür halinde denetimli serbestlik sürelerinde farklılık olmadığını, bu sürelerin 5275 sayılı Kanunun 105/A, Geçici m.6 ve Geçici m.10 şartları gözetilerek belirleneceğini, birinci kez tekerrür halinin denetimli serbestlik süresine etki eden bir husus olmadığını ifade etmek isteriz.

Prof. Dr. Ersan Şen

Av. Beyza Başer Berkün

(Bu makale, sayın Prof. Dr. Ersan ŞEN tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi makalenin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan makalenin bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)