Kayınpeder Evden Çıkarırsa’dan sonra okuyucularımızdan Ramazan Erdoğan ORUÇ bize Hukuk Genel Kurulu’nun 18.12.2018 Tarih ve 1947 Kararı’nı gönderdi 2017/1205 Esas’lı. Özetle kayınpeder her şekilde çıkarıyor da, ecrimisil ne zamandan itibaren istenebilecek, boşanma davası açılınca mı, kayınpeder ihtar çekince mi yoksa dava kesinleşince mi, bunları açıklayan güzel bir karar.
Derece mahkemesi biraz uçmuş, sanırım eski Kanun-u Medeni zamanından kalmış, ailenin reisini hala erkek sanıyor, dava kesinleşene kadar aileye sen bakmak zorundaydın diyor. Kayınpederi de kötü niyetli olmakla, TMK m. 2 aykırılığında bulunmakla suçlamış ihtarı oğluna değil de gelinine çektiği için.
Lakin HGK noktayı koymuş, ihtar çekilmiş, bir hafta da süre verilmiş, o saatten itibaren taksimetre çalışır. Belki buradaki bir haftalık süre tartışılabilir. FETÖcülere bile on beş gün vermiştik kamu lojmanlarından çıkmaları için.
Peki acaba ihtar noterden değil de böyle maille, whatsapp ile gönderilmiş olsaydı gene aynı sonuç olur muydu? Yani karşı tarafın eline geçtiğini ispatlayabildikten sonra sorun olmaz gibi ama gene de ciddiyetinizi göstermek açısından en azından iadeli taahhütlü mektup daha iyi olur.
Örneği biraz daha zorlayalım. Boşandınız, kayınpeder torunlarım on sekiz yaşına gelene kadar oturabilirsiniz dedi. Oturdunuz da yıllarca. Sonra, takdir-i ilahi, Hakk’ın rahmetine kavuştu sabık kaim pederimiz. Ev de, görümcelerle birlikte eski kocaya kaldı. Adam hem müdahalenin men'i istiyor hem de fuzuli şagil olarak geçirdiğiniz yılların bedelini. Şimdi n’olacak?
Evi babam ona bırakmadı, vasiyeti vardı, kızına bırakacaktı. Bu davayı açma hakkı var mı?
Onlar lafta kalanlar, şu anda ev külli halef olarak eski kocanla kardeşlerinde. TMK m. 689 eşyayı korumak için her bir paydaşın diğer tüm paydaşlar adına gerekli önlemi alabileceğini söyler. Sen de şu anda haksız işgalci olduğun için, evlerini korumak için gerekli önlemi alıyor.
Ama benden yedi yılın kirasını istiyor, bu haksızlık.
Yedi yılı duyunca gözlerim parladı. Hatırlayalım bir İhtar Zamanaşımını Keser mi’yi, ne diyordu TBK m. 146, dönemsel edimlerde zamanaşımı beş yıldır, kirayı da bu dönemsel edimlerden sayıyordu. O aradaki iki yıllık fark, Kanuni Vekalet Ücreti Vekilin mi hesabı, bizde.
Hemen cevap dilekçemizi yazar, zamanaşımı def’inde bulunuruz, merak etme. Nerede dava dilekçesi?
Yok bende bir dilekçe, yarınki davayı de e-devlet’ten gördüm zaten.
Aklıma Borçlu Olmadığın Parayı Ödemek geldi. İşte böyle oluyor, sizi evde bulamıyor postacı, muhtara bırakıyor ilgili evrakı. O anda tebliğ edilmiş sayılıyor. Dava yarınsa, zaten çoktan geçmiştir cevap süresi, hiç zamanaşımı def’inde filan da bulunamayız. Bazen düşünüyorum, 10 Yıllık Kira Farkı’nda olduğu gibi, karşı taraf mı kanunu bilmiyor yoksa sosyolojik olarak müthiş bir tespitte bulunup zaten zamanında gerekli def’ileri ileri süremeyeceğini mi hesaplıyor bilemiyorum ama, işte gene karşı taraf kazandı.
Ehlileştirmek diye bir müessese varmış, HMK m. 177 tahkikatın sonuna kadar yapabileceğimizi söylüyor, o hakkımızı kullanalım.
Güldüm. aklıma o meşhur karikatür geldi. Hani hakim sanığa soruyor ya “Her şeyi anladım da, neden elinde tepsiyle köşe başında maktulün gelmesini bekledin ve kafasına o tepsiyle vurdun?”. “Bir yerde okumuştum sayın hakim, öyle yapınca tepsi müdafaya giriyormuş”. “Nefsi müdafa olmasın o?”. “Ha nefsi, ha tepsi; aynı şey değil mi sayın hakim?”. “Yaz kızım, sanığın 30 yıl hapsine…”. “Uy, o çokmuş, bilseydim yanımda hafifletici sepetler getirirdim sayın hakim”.
Ehlileştirmek dediğin senin ıslah. Ama bunun için süresinde cevap dilekçesi vermen lazımdı. Sen herhangi bir usul işlemi yapmamışsın ki, karşı tarafın vakıalarını tümden reddetmişsin, neyin ıslahını yapacağız? Geçti, beş yılla kurtarabilirdik ama mecbur şimdi yedi yılın kira bedelini ödeyeceğiz.
E bir dilekçe yazsan da ben onu sunsam.
Yazalım da ortada bir dava dilekçesi yok. Daha doğrusu var da muhtara bırakılmış, senin haberin yok. Neyse, gir vatandas.uyap.gov.tr adresine, orada sorgulama işlemlerinden dosya sorgulamayı seç, çıkan yargı türünden hukuk seçmesini seç, hangi mahkemeyse seninki orada dosya görüntüle de. Orada dosyaya eklenen son 20 evrak arasında göreceksin dava dilekçesini.
İşte bu yüzden yabancılar hukuku çalışmayı seviyorum. Ne Türk müvekkil gibi 17 yerden sonra size gelirler, ne sürekli bizim kayınçonun tanıdığı bir avukat varmış, o farklı dedi muhabbeti yaparlar, ne sürekli n’oldu bizim dava derler. Yeter ki siz en başta güveni kazanın, TL vekalet ücretinizi bir anda dolara çevirmeyin.