Çankırı Karatekin Üniversitesinden:

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde yürütülen programların işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde yürütülen tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarına ilişkin eğitim-öğretim ve sınav hükümlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

c) ALES eşdeğeri sınavlar: Yükseköğretim Kurulu tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavları,

ç) Anabilim/anasanat dalı başkanı: Enstitüdeki anabilim/anasanat dalı başkanını,

d) Bilim sınavı: Enstitü anabilim/anasanat dalı akademik kurulunun karar vereceği mülakat veya yazılı sınav yöntemlerinden birini,

e) Bilimsel hazırlık: Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin akademik eksiklerini gidermek amacıyla en çok iki yarıyıl süren ve eğitim süresi içinde sayılmayan tamamlama eğitimini,

f) Danışman: Enstitüye kayıtlı öğrenciye ders ve tez dönemlerinde rehberlik etmek üzere atanan ve 20/4/2016 tarihli 29690 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 8 inci maddesinde belirtilen öğretim elemanlarını,

g) Doktora/sanatta yeterlik sınav jürisi: Yeterlik sınavlarını düzenlemek ve yürütmek üzere Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan beş öğretim üyesinden oluşan komiteyi,

ğ) Dönem projesi: Tezsiz yüksek lisans eğitimi sırasında araştırılan ve/veya incelenen bilimsel bir konunun bilimsel araştırma raporu biçiminde sunulmuş şeklini,

h) Enstitü: Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünü,

ı) Enstitü anabilim/anasanat dalı (EABD/EASD): 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Üstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilât ve İşleyiş Yönetmeliğinde enstitüler için tanımlanan anabilim/anasanat dalını,

i) Enstitü anabilim/anasanat dalı akademik kurulu (EABDAK/EASDAK): Enstitü anabilim/anasanat dalının lisansüstü eğitim öğretim programlarında görev alan profesör, doçent, doktor öğretim üyesi unvanlı öğretim üyeleri ve doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip öğretim elemanlarından oluşan kurulu,

j) Enstitü Kurulu (EK): Enstitü Müdürünün başkanlığında, Enstitü müdür yardımcıları ve Enstitüde öğretim programları faaliyetinde bulunan anabilim/anasanat dalı başkanlarından oluşan kurulu,

k) Enstitü Müdürü: Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün Müdürünü,

l) Enstitü Yönetim Kurulu (EYK): Enstitü Müdürü başkanlığında, müdür yardımcıları ve Enstitü Müdürü tarafından gösterilecek altı aday arasından Enstitü Kurulu tarafından üç yıl için seçilen üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,

m) İntihal: Bilimsel usullere uygun biçimde gerekli atıfları yapmadan, kaynak göstermeden veya uygun şekilde izin almadan başkalarının fikir, yöntem, veri, eser ve yayınlarını kısmen veya tamamen kendisine aitmiş gibi sunmayı ve yayınlamayı,

n) Lisansüstü program: Yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik düzeylerinde eğitim-öğretim yapılan ve bu derecelere yönelik diploma verilen yükseköğretim programını,

o) Muafiyet: Öğrencinin daha önce alıp başarıyla tamamladığı derslerin, kayıtlı olduğu mevcut programdaki derslerle kredi ve içerik bakımından uyumlu olması halinde, EYK tarafından eşdeğer kabul edilmesi durumu,

ö) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

p) Rektör: Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörünü,

r) Seminer: Lisansüstü öğrencilerin ders döneminde hazırladıkları, bilimsel bir konunun incelenip irdelenmesine dayanan, dinleyicilerin katılımına açık bir oturumda sözlü olarak sunulan, değerlendirilen ve yazılı bir metinden oluşan çalışmayı,

s) Senato: Çankırı Karatekin Üniversitesi Senatosunu,

ş) Tez: Yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik eğitiminin amacına yönelik olarak hazırlanan bilimsel veya sanatsal içerikli çalışmayı,

t) TİK: Tez İzleme Komitesini,

u) Uzaktan öğretim: Öğretim etkinliklerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı eş ya da farklı zamanlı olarak yürütüldüğü, öğretim elemanları ile öğrencilerin uzaktan etkileşimine dayalı öğretim yöntemini,

ü) Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesini,

v) Yabancı dil sınavı: Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarını,

y) Yarıyıl: Güz veya bahar dönemini kapsayan, başlangıç ve bitiş tarihleri her akademik yıl Senato tarafından belirlenen eğitim ve öğretim süresini,

z) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lisansüstü Eğitim Öğretimle İlgili Genel Esaslar

Programların açılması

MADDE 5- (1) Lisansüstü eğitim öğretim; tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarından oluşur. Yüksek lisans programı tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir. Doktora/sanatta yeterlik programları yüksek lisansa dayalı olarak düzenlenir.

(2) Yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumları ile ortak lisansüstü programlar açılabilir. Bu programlar YÖK’ün ilgili mevzuat ve kararlarına göre açılır ve yürütülür.

(3) Lisansüstü düzeyde uzaktan eğitime dayalı programlar açılabilir.

(4) EK’nin önerisi, Senatonun onayı ve YÖK’ün kararı ile lisansüstü eğitim yapmak üzere bir fakülte, bölüm veya anabilim/anasanat dalından farklı bir ad taşıyan disiplinler arası bir EABD/EASD kurulabilir.

(5) Yeni bir lisansüstü program, ilgili EABDAK/EASDAK’nin önerisi, EK’nin uygun görüşü, Senatonun kararı ve YÖK’ün onayı ile açılır.

Öğretim dili

MADDE 6- (1) Lisansüstü programların öğretim dili Türkçedir. Ancak EABDAK/EASDAK ve EK’nin önerisi, Senatonun kararı ve YÖK’ün onayı ile Türkçe dışındaki dillerde de dersler/programlar açılabilir.

Kontenjan

MADDE 7- (1) Lisansüstü programlara alınacak öğrenci sayısı ve kontenjanlar, ilgili EABDAK/EASDAK'nin teklifi, EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir ve ilan edilir. Öğrencinin kabul edileceği programlar, kontenjanlar, başvuru koşulları, başvuru için gerekli belgeler ve diğer şartlar Enstitü tarafından ilan edilir. Bu ilanda, yabancı uyruklu adaylar ve yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için ayrılan kontenjanlar da ayrıca belirtilir.

Lisansüstü programlara kayıt

MADDE 8- (1) Lisansüstü programlara kayıt hakkı kazanan adayların listesi asıl ve yedek olarak EYK kararı ile kesinleşir ve Enstitü Müdürlüğü tarafından ilan edilir. Kesin kayıt işlemleri Enstitü tarafından duyurulan süre içerisinde ve belirlenen esaslara uygun olarak yapılır. Akademik takvimde belirtilen süre içerisinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar öğrenci olma hakkını kaybederler. Bu adayların yerine genel başarı değerlendirme sırası esas alınarak yedek listedeki adaylara kayıt hakkı tanınır.

(2) Kesin kayıt için istenilecek belgeler Enstitü Müdürlüğü tarafından ilan edilir. Eksik belge ile kesin kayıt yapılmaz. Kayıt için sahte veya tahrif edilmiş belge kullanan veya giriş sınavlarında sahtecilik yaptığı belirlenen adayların kayıt işlemleri iptal edilir ve gerekli işlemler yapılır.

(3) Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.

Kayıt yenileme

MADDE 9- (1) Öğrenciler, programlarından mezun oluncaya kadar her yarıyıl başında kayıt yenilemek ve seçtikleri dersleri danışmanlarına onaylatmak zorundadır. Kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Tez savunma sınavında jüri tarafından düzeltme kararı verilen öğrenciler, ikinci sınavın bir sonraki yarıyıla sarkması halinde, ilgili yarıyıl için de kayıt yenilemek ve gerekli ücretleri ödemekle yükümlüdürler.

(2) Kayıt yenileme ve ders kaydı işlemlerinin yerine getirilmesinden öğrenci sorumludur. Güz ve bahar yarıyılları başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde, öğrenciler Enstitü Müdürlüğünce istenen kayıt yenileme işlemlerini yerine getirmekle ve ilgili mevzuat uyarınca belirlenen ücretleri ödemekle yükümlüdürler.

(3) Haklı ve geçerli bir nedeni olmadan kayıt yenilemeyen öğrenciler, o yarıyıl ders seçemez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Tez aşamasında olan öğrenciler ise tez danışmanı veya TİK tarafından o yarıyıl başarısız sayılır. Bu durumlarda geçen süreler azami süreye dâhil edilir.

Ders açılması ve ders sorumluları

MADDE 10- (1) Lisansüstü programlarda öğretim programına eklenecek veya öğretim programından kaldırılacak dersler ile bunların AKTS kredileri, statüsü (zorunlu veya seçmeli), haftalık ders saati (teorik ve uygulama), okutulacağı yarıyıllar EABDAK/EASDAK’nin önerisi, EK’nin kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

(2) Her yarıyılın başında açılacak dersler, varsa bu derslerin şubeleri ve ders sorumluları, EABDAK/EASDAK'nin önerisi doğrultusunda EYK’nin kararı ile belirlenir. Belirlenen dersler, EABD/EASD başkanı tarafından akademik takvimde belirtilen tarihlerde öğrenci bilgi sistemine işlenir.

(3) Lisansüstü programda verilecek derslerin sorumluları, YÖK tarafından belirlenen ilkelerde belirtilen özelliklere sahip öğretim elemanları arasından önerilir.

(4) Lisansüstü eğitim programları yarıyıl esasına göre düzenlenir. Bir öğretim elemanı, uzmanlık alan dersi, seminer dersi ve zorunlu dersler dışında, bir yarıyılda her bir program türünde (yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik) en fazla üç ders açabilir. Programın ihtiyaçları doğrultusunda, EABDK/EASDK'nin gerekçeli talebi üzerine EYK’nin kararıyla öğretim elemanı her bir program türünde ilave bir ders daha açabilir.

(5) EYK’nin önerisi ile EK, disiplinler arası nitelikte zorunlu veya seçmeli nitelikte birbirini tamamlayan dersler açılmasına karar verebilir.

Ders seçimi, ders ekleme ve bırakma

MADDE 11- (1) Lisansüstü programlara kayıt yaptıran öğrenciler, programın gerektirdiği dersleri almakla yükümlüdür. Öğrencilerin seçtiği dersler, danışmanın onayıyla kesinleşir ve bu onayın takibi öğrencinin sorumluluğundadır. Ancak görev ihmali nedeniyle ortaya çıkacak hak mahrumiyeti ve mağduriyetten danışman sorumludur.

(2) Bilimsel hazırlık, tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programı öğrencileri bir yarıyılda en çok 50 AKTS kredilik ders seçebilir. AKTS kredisi ve değerlendirme Senatonun belirlediği esaslara göre yürütülür.

(3) Öğrenciler, lisansüstü eğitime kayıt yaptırdığı EABD/EASD'nin gerektirdiği toplam AKTS kredisinin en az yarısını kayıtlı oldukları EABD/EASD'den almak zorundadırlar.

(4) Seminer dersinin ders dönemi içerisinde alınıp başarılması gerekir.

(5) Öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan dersleri almaları, öğrenci danışmanının gerekçeli önerisi, EABDAK/EASDAK'nin kararı ve EYK'nin onayı ile gerçekleşir. Bu kapsamda öğrenciler, başka bir yükseköğretim kurumundan en fazla iki ders alabilirler. Bu şekilde alınıp başarıyla tamamlanan derslerin öğrenci not durum belgesine (transkript) işlenmesi, öğrencinin ilgili EABD/EASD'ye başvurusu üzerine, EABD/EASD'nin kararı ve EYK'nin onayı ile gerçekleşir.

(6) Öğrenciler her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süre içerisinde danışman onayı ile ders değişikliği, ders ekleme ve bırakma işlemleri yapabilirler.

(7) Doktora/sanatta yeterlik programı öğrencileri, yüksek lisans programında bilimsel araştırma ve etik dersini başarıyla tamamlamış olmaları halinde, ilgili EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararıyla bu dersten muaf tutulabilirler. Bu muafiyet, dersin içeriğinin eşdeğer olması koşuluyla yapılır ve kredi transferi anlamına gelmez.

Kredi transferi

MADDE 12- (1) Bir öğrencinin özel öğrenci statüsünde aldığı lisansüstü dersler dahil, Enstitüye kaydolmadan önce yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarından almış olduğu lisansüstü dersler, EABDAK/EASDAK'nin önerisi ve EYK'nin kararıyla öğrencinin kayıtlı olduğu programa transfer edilebilir. Kredi transferi yapılan tüm dersler, öğrencinin kayıtlı olduğu EABD/EASD’den alınmış sayılır. Ancak, özel öğrencilik kapsamında alınan derslerin kredileri, geçiş yapılan programın toplam AKTS kredisinin yarısını geçemez.

(2) Farabi, Erasmus ve Mevlâna gibi değişim programları çerçevesinde alınan dersler, eğitim programında eşdeğer olan veya yerine sayılabilecek dersler varsa bu derslere eşdeğer sayılır; eşdeğer veya yerine sayılabilecek ders bulunmaması durumunda ise seçmeli ders olarak orijinal kodu, adı ve AKTS kredisi ile öğrencinin not durum belgesine işlenir.

(3) Herhangi bir yüksek lisans programı süresince alınan krediler, doktora/sanatta yeterlik programına transfer edilemez.

Sınavlar ve değerlendirme

MADDE 13- (1) Öğrenciler, ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarından başka, dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Dönem sonu sınavına katılmayanlar ya da ilgili sınava katıldığı halde o dersten başarılı olmak için yeterli notu alamayan öğrenciler için dönem sonu sınavı yerine geçecek bir bütünleme sınavı yapılır.

(2) Ders sorumlusu, yarıyıl süresince öğrencilere yaptırdığı proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmaları ara sınav veya yarıyıl sonu sınavı yerine sayabilir. Ayrıca, dönem içerisinde ara sınav haricinde yapılan kısa sınav ve diğer çalışmalar da değerlendirmeye katılabilir.

(3) Sınavlar veya sınav yerine sayılabilecek olan proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmalar tüm öğrencilere eş zamanlı olarak yapılabileceği gibi alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından, her bir öğrenciye farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir.

(4) Öğrencilerin bir dersten başarılı olabilmeleri için, bir yarıyılda teorik derslerin en az %70’ine ve uygulamalı derslerin en az %80’ine katılmaları gerekmektedir. Öğrencilerin devam durumları, ders sorumlusu tarafından izlenir.

(5) Uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans programına kayıtlı öğrencilerin devam durumu, öğrencilerin sisteme girişleri, sanal sınıflara katılımları ve öğretim materyallerine erişimleri esas alınarak belirlenir. Bu esaslara uymayan öğrenciler, o dersin dönem sonu sınavına giremez.

(6) Uzaktan öğretim programlarında yapılan sınavlara giremeyen ve dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından sınav niteliğinde verilen çalışmaları (proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri) sisteme zamanında yükleyemeyen öğrenciler için mazeret kabul edilmez.

(7) Öğrencilerin devamsızlık durumları, yarıyıl sonu sınavından önce ders sorumlusu tarafından ilan edilir. Devamsızlık sınırını aşan öğrenciler, o dersin yarıyıl sonu sınavına ve bütünleme sınavına giremezler; sınav niteliğinde verilen çalışmaları (proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri) yapmış olsalar bile başarısız sayılırlar. Devamsız öğrenciler için yarıyıl sonu sınav/başarı notu olarak FF2 verilir.

(8) Başarı puanı 4,00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavlarında başarılı sayılmak için yüksek lisans öğrencilerinin 4,00 üzerinden en az 2,50, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinin ise en az 3,00 başarı puanı almaları gerekir. Yüksek lisans programlarında C1 ve üzerindeki notlar, doktora ve sanatta yeterlik programında ise B3 ve üzerindeki notlar başarılı olarak değerlendirilir.

(9) Seminer, uzmanlık alan dersi (tez), tez çalışması ve dönem projesi dersleri için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı şartı aranmaz. Bu dersler, Başarılı (BŞ) veya Başarısız (BŞZ) olarak değerlendirilir. BŞ ve BŞZ notları genel akademik başarı not ortalamasına katılmaz.

(10) 100'lük sisteme göre hesaplanan başarı notlarının 4'lük sistemdeki harf karşılıkları ve katsayıları program düzeylerine göre aşağıdaki gibidir:

a) Yüksek lisans programları için başarı notları ve karşılıkları aşağıdaki gibidir:

Başarı Notu

Harf Notu

Katsayı

90-100

A

4,00

85-89

B1

3,50

80-84

B2

3,25

75-79

B3

3,00

70-74

C1

2,50

50-69

F1

1,50

00-49

F2

0,00

b) Doktora ve sanatta yeterlik programları için başarı notları ve karşılıkları aşağıdaki gibidir:

Başarı Notu

Harf Notu

Katsayı

90-100

A

4,00

85-89

B1

3,50

80-84

B2

3,25

75-79

B3

3,00

50-74

F1

1,50

00-49

F2

0,00

(11) Diğer harf notlarının karşılıkları aşağıdaki gibidir:

a) FF1: Öğrenci sınava girmedi.

b) FF2: Öğrenci devamsız.

c) FF3: Uygulama sınavından başarısız.

ç) BŞ: Başarılı.

d) BŞZ: Başarısız.

(12) Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları haricinde, sınavlara katılamayan ve belgelendirilmiş geçerli bir mazereti olan öğrencilere, söz konusu sınavın veya çalışmanın (ara sınav, kısa sınav, ödev, proje, sunum gibi) yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde başvurmaları halinde, ilgili EABDAK/EASDAK’nin görüşü ve EYK’nin kararı ile mazeret sınavı hakkı verilebilir. Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı hakkı verilmez.

(13) Farabi gibi ulusal veya Erasmus ve Mevlâna gibi uluslararası değişim programlarından yararlanan öğrencilerin aldıkları derslerin notlarının intibakı, EABDAK/EASDAK’nin kararı ve EYK’nin onayı ile gerçekleştirilir. Bu notlar, öğrencinin not durum belgesine işlenir.

Sınav notuna itiraz

MADDE 14- (1) Öğrenciler, derslerin sınav sonuçları açıklandıktan sonraki en geç beş iş günü içinde ilgili EABD/EASD başkanlığına yazılı olarak itirazda bulunabilirler. Süresi içinde yapılmayan itirazlar dikkate alınmaz. EABD/EASD, gerektiğinde dersin sorumlu öğretim elemanlarının görüşünü de alarak, sınav kâğıtlarında ve sınav not çizelgelerinde maddi hata belirlenirse düzeltir. Maddi hata, ilgili öğrenciye de gösterilerek en geç on beş gün içinde ilan edilir. Sonuç, EABD/EASD başkanlığı tarafından yazıyla Enstitüye bildirilir ve varsa düzeltme kararı Enstitü tarafından öğrencinin not dökümüne işlenir.

Ders tekrarı

MADDE 15- (1) Öğrenci, başarısız olduğu seçmeli dersi tekrar alabileceği gibi başka bir seçmeli dersi de alabilir. Ders tekrarında farklı bir ders seçilirse bu ders için devam zorunluluğu aranır.

(2) Bir dersin herhangi bir nedenle tekrar alınması durumunda, alınan en son not geçerlidir.

(3) Bir dersten FF2 (devamsız) notu alan bir öğrenci bu dersi tekrar aldığında ilgili derse devam etmek zorundadır. Dersin devam koşulunu sağladığı halde başarısız olan veya not yükseltmek için bu dersi tekrar alan öğrenci ilgili derse devam etmek zorunda değildir. Ancak not değerlendirmesi için gerekli olan ara sınav, kısa sınav, proje, ödev, yarıyıl sonu sınavı gibi yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır.

(4) Başarısızlık veya devamsızlık nedeniyle tekrarlanması gereken zorunlu dersin müfredattan çıkarılması durumunda danışmanın önerisi EABDAK/EASDAK ve EYK’nin onayı ile bu dersin yerine öğrencinin daha önce almadığı başka bir ders alınabilir.

Not değerlendirme esasları

MADDE 16- (1) Bir dersin ağırlıklı başarı puanı, AKTS kredisi ile başarı notu katsayısının çarpımı sonucunda elde edilir.

(2) Yarıyıl sonu akademik başarı not ortalaması (YABNO); öğrencinin o yarıyılda aldığı bütün derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının alınan derslerin AKTS kredi toplamına bölünmesiyle bulunur. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki basamak şeklinde yürütülür.

(3) Genel akademik başarı not ortalaması (GABNO); öğrencinin lisansüstü programa kabul edilişinden itibaren almış olduğu tüm derslerden elde ettiği her bir notun katsayısı ile o derslerin AKTS kredi değerlerinin çarpımından oluşan toplam sayı bulunup bütün derslerden elde edilen bu sayı, derslerin AKTS kredi değerleri toplamına bölünerek elde edilir. Elde edilen ortalama virgülden sonra iki basamak şeklinde yürütülür.

(4) YABNO ve GABNO’nun hesaplanmasında A’dan F1, F2, FF1, FF2 ve FF3’e kadar tüm puanlar değerlendirmeye tabi tutulur.

(5) Mezuniyet için GABNO’nun, tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, doktora/sanatta yeterlik programında ise en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam AKTS kredisini tamamladığı halde GABNO şartını sağlayamamış olan öğrencilerin yeni dersler alarak bu şartı sağlaması gerekir.

İlişik kesme

MADDE 17- (1) EYK’nin kararıyla;

a) Azami öğrenim süresi içinde ve sonunda kayıtlı olduğu programın gereklerini yerine getirmeyen öğrencinin,

b) Yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik tez çalışması ile ilgili uzmanlık alan dersinden üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız (BŞZ) notu alan öğrencinin,

c) Yüksek lisans derecesi ile doktora/sanatta yeterlik programlarına kabul edilen ve koşullarını yerine getirdiği halde beşinci yarıyıl sonuna kadar yeterlik sınavına girmeyen ve lisans derecesi ile doktora/sanatta yeterlik programlarına kabul edilen ve koşullarını yerine getirdiği halde yedinci yarıyıl sonuna kadar yeterlik sınavına girmeyen doktora/sanatta yeterlik öğrencisinin,

ilişiği kesilir.

(2) Öğrencilerin, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olmaları durumunda ilgili birim yönetim kurulu kararıyla ilişikleri kesilir.

(3) Öğrencilerin Enstitü ile ilişiklerinin kesilmesi kendi istemleri üzerine de olabilir. Bu takdirde öğrenciler Enstitüye yazılı olarak şahsen başvurmak zorundadırlar. İlişik kesme sürecinde, öğrenciler ilgili birimlerden alacakları ilişik kesme belgelerini Enstitüye sunmak zorundadırlar.

(4) Bilimsel hazırlık programından başarısız olan öğrencinin ilişiği kesilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programına İlişkin Esaslar

Genel esaslar

MADDE 18- (1) Tezsiz yüksek lisans programı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programı toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

(3) EABDAK/EASDAK’nin önerisi üzerine asgari 18 AKTS krediyi içeren bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

(4) Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde EK’nin önerisi, Senatonun onayı ve YÖK’ün kararıyla tezsiz yüksek lisans programı, uzaktan öğretim programları olarak da açılabilir.

(5) Tezsiz yüksek lisans programı, ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir.

(6) Öğrencinin alacağı derslerin en çok üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla lisans derslerinden seçilebilir.

(7) EABDAK/EASDAK’nin önerisi üzerine, EYK’nin kararı ile bir yeterlik sınavı da yapılabilir.

Tezsiz yüksek lisans programına başvuru koşulları

MADDE 19- (1) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve lisans mezuniyet not ortalamasının, ikinci öğretimde yürütülen tezsiz yüksek lisans programları için de geçerli olmak üzere 4,00 katsayısı üzerinden en az 2,00 veya 100 üzerinden eşdeğeri bir puan olması gerekir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran yabancı ülkelerdeki lisans programından mezun olan Türk uyruklu adayların YÖK’ten alacakları denklik belgesine de sahip olmaları gerekir ve lisans mezuniyet not ortalamasının, ikinci öğretimde yürütülen tezsiz yüksek lisans programları için de geçerli olmak üzere 4,00 katsayısı üzerinden en az 2,00 veya YÖK’ün belirlediği 100 üzerinden eşdeğeri bir puan olması gerekir.

(3) İlgili tezsiz yüksek lisans programına hangi lisans programlarından mezun olanların başvurabileceği, EABDAK/EASDAK’nin önerisi, EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

(4) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde yabancı dil puanı koşulu aranmaz.

(5) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, EABDAK/EASDAK’nin önerisi üzerine, EYK kararı ve Senato onayıyla belirlenen ALES taban puanı şartı aranabilir. Aday, YÖK tarafından geçerlilik süresi kabul edilen bir puanı veya ALES eşdeğeri sınavlardan herhangi birinden eşdeğer bir puanı almak zorundadır.

(6) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuru koşullarını sağlayan aday, girmek istediği programı belirten dilekçesine program kapsamında istenen belgeleri ekleyerek Enstitü tarafından ilan edilen şekilde ve tarihlerde başvurusunu yapar.

Tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulü ve değerlendirmesi

MADDE 20- (1) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü ve değerlendirmeye ilişkin esaslar EABDAK/EASDAK’nin önerisi üzerine, EYK’nin kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.

Süre

MADDE 21- (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

Danışman atanması ve değişikliği

MADDE 22- (1) Enstitüye kayıt yaptıran her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya Senato tarafından belirlenen niteliklere sahip doktora derecesine sahip bir öğretim elemanı EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararıyla atanır.

(2) Öğrencinin veya danışmanın gerekçeli yazılı talebi üzerine, ders veya proje aşamasında ilgili EABDAK/EASDAK'nin teklifi ve EYK’nin kararı ile danışman değişikliği yapılabilir. Ancak danışman atamasını takip eden altı ay içerisinde ve akademik takvimde yer alan ders ekleme/bırakma döneminden sonra danışman değişikliği yapılamaz.

(3) Kurum değiştiren ve emekliye ayrılan öğretim üyelerinin başlamış olan danışmanlıkları, istemeleri halinde süreç tamamlanıncaya kadar devam edebilir.

Dönem projesinin sonuçlanması

MADDE 23- (1) Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak zorundadır. Tezsiz yüksek lisans programı kapsamında hazırlanan dönem projesinin sonuçlandırılması için gerekli olan koşullar ilgili EABDAK/EASDAK tarafından belirlenir. EABDAK/EASDAK, değerlendirme sonucunda öğrencinin dönem projesinden başarılı veya başarısız olduğuna ya da düzeltme gerektiğine salt çoğunlukla karar verir. Sonuç, EABDAK/EASDAK tarafından üç iş günü içinde Enstitüye bir tutanakla bildirilir.

Tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 24- (1) Kredili derslerini ve tezsiz yüksek lisans eğitimi sırasında araştırılan ve/veya incelenen bilimsel araştırma raporu biçiminde sunulmuş dönem projesini, başarıyla tamamlayan ve Enstitünün istediği diğer belgeleri bir ay içinde Enstitüye teslim eden tezsiz yüksek lisans öğrencisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Belgelerini bir ay içinde teslim etmeyen öğrencinin istemesi durumunda EYK, teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Verilen süre sonunda da gerekli koşulları yerine getirmeyen öğrenci, koşulları yerine getirinceye kadar geçici mezuniyet belgesini ve diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması durumunda Enstitü ile ilişiği kesilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin mezun olduğu programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi, EYK karar tarihidir.

Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş

MADDE 25- (1) Tezli yüksek lisans programına geçiş, en geç üçüncü yarıyılın ders kayıt döneminin başına kadar yapılabilir. Tezli yüksek lisans programına geçmek için ilgili programın varsa yabancı dil ve ALES koşulunun yerine getirilmesi gerekir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler ve başvurdukları tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan başvuru koşullarını yerine getirenlerin tezsiz yüksek lisans programında aldıkları dersler ilgili EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.

(3) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçen öğrencinin azami öğrenim süresi, tezli programa geçiş tarihinden itibaren başlar ve tezli yüksek lisans programı için belirlenen azami süreyi (6 yarıyıl) aşamaz.

(4) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçebilmek için EABDK/EASDK’nin önerisi ve EYK’nin onayı ile not ortalaması koşulu da konulabilir.

(5) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş bir kez yapılabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programına İlişkin Esaslar

Genel esaslar

MADDE 26- (1) Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bir bilim/sanat alanında, belirli bir bilgi ve beceri birikimi edinmesine ek olarak, bilimsel/sanatsal araştırma yapmasını, bilgilere erişmesini, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır.

(2) Tezli yüksek lisans programı, bir eğitim öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az biri bilimsel araştırma yöntemleri ve yayın etiği konularını içeren bir ders olmak üzere en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.

(3) Seminer dersleri tez danışmanları tarafından yürütülür. Seminer dersi başarılı/başarısız (BŞ/BŞZ) olarak değerlendirilir.

(4) EABDAK/EASDAK’nin önerisi üzerine öğrenciye asgari 18 AKTS krediyi içeren bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

(5) Tezli yüksek lisans programlarında öğrenci, alacağı dersleri öncelikle kayıtlı olduğu programın dersleri arasından alır. Öğrencinin kayıtlı olduğu yüksek lisans programından alması gereken asgari ders kredisi toplamı, ders dönemini tamamlamak için alması gereken ders kredisinin yarısından az olamaz. İhtiyaç olması halinde çalışma konusu ile ilgili olmak kaydıyla, danışmanın önerisi ve EABDAK/EASDAK’nin onayı ile kayıtlı olduğu programın ders yüküne sayılmak üzere Enstitünün diğer programlarından ders alabilir. Ancak, öğrencinin kayıtlı olduğu program dışındaki programlardan ders yüküne sayılmak üzere alacağı derslerin toplam kredisi, ders dönemini tamamlamak için alması gereken toplam kredinin %50’sini aşamaz.

(6) Öğrenci danışmanın teklifi, EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarındaki yüksek lisans programlarında verilmekte olan derslerden en fazla iki ders alabilir.

(7) Öğrencinin tezli yüksek lisans programı kapsamında alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla EABDAK/EASDAK’nin kararı ve EYK’nin onayıyla lisans derslerinden seçilebilir.

(8) Öğrenci, danışman ataması yapıldığı dönemden itibaren (Bilimsel hazırlık dönemi hariç) her yarıyıl uzmanlık alan dersine kayıt yaptırmak zorundadır.

(9) Tezli yüksek lisans programı ikinci öğretim programı olarak da yürütülebilir.

Başvuru koşulları

MADDE 27- (1) Tezli yüksek lisans programına başvuran adayların bir lisans diplomasına sahip olması (Yurt dışından alınmış diplomaların denkliği YÖK tarafından onaylanmış olmalıdır) ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenecek, geçerlik süresi dolmamış ALES puanına sahip olması gerekir. Ancak;

a) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,

b) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında,

ALES şartı aranmaz.

(2) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki adayların değerlendirme işlemleri için;

a) Senato tarafından mezun olunan alandaki bir lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın, 55’ten düşük olmamak üzere bir puan belirlenir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir.

b) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından, farklı bir alanda başvuru yapabilir.

c) İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dahil edilir.

(3) İlgili tezli yüksek lisans programına hangi lisans programlarından mezun olanların başvurabileceği, EABDAK/EASDAK’nin önerisi üzerine EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

(4) Adayların lisans mezuniyet not ortalamasının, ikinci öğretimde yürütülen tezli yüksek lisans programları için de geçerli olmak üzere 4,00 katsayısı üzerinden en az 2,00 veya 100 üzerinden eşdeğeri bir puan olması gerekir. Bu asgari koşul, ilgili EABDAK/EASDAK’nin teklifi, EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile artırılabilir.

(5) İlgili EABDAK/EASDAK’nin teklifi, EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile programa başvuruda yabancı dil şartı getirilebilir. Adayların anadilleri dışında herhangi bir yabancı dilin merkezi yabancı dil sınavına veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavına ait taban puan belirlenebilir. Taban puana sahip olmayan öğrenci, Üniversite tarafından yapılacak dil sınavından belirlenen taban puanı almak zorundadır. Yabancı dil taban puanı belirlenen programlarda adayların bu sınavlardan aldıkları puan da başvuru esnasında değerlendirmeye katılır.

(6) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitüdeki anasanat ve anabilim dallarındaki öğretim dili Türkçe olan programlarına başvurularda Devlet hastanesi veya Devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla;

a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmiş engeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli adaylarda,

b) Engel düzeyi %50 ve üzeri olmak üzere zihin yetersizliği bulunan engelli adaylarda,

c) Engel düzeyi %40 ve üzeri “yaygın gelişimsel bozukluk” (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan engelli adaylarda,

başvuru yapabilmeleri için yabancı dil puanı aranmaz. Bu adaylar yabancı dil puanı olarak Üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılır.

(7) Öğretim dili yabancı bir dil olan lisansüstü programlarda öğrenim göreceklerin, Üniversitenin Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan dil sınavından veya ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından en az 65 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal/uluslararası yabancı dil sınavından bu puana muadil bir puan alması zorunludur. Lisans öğrenimlerini, öğrenim görecekleri yabancı dilde yapan bir bölümde tamamlayanlarda bu şart aranmaz.

(8) Yabancı dil şartı aranan tezli yüksek lisans programına başvuracak adayların, Üniversite tarafından yapılan dil sınavından veya ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından en az 50 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal/uluslararası yabancı dil sınavından bu puana muadil bir puan alması zorunludur. İlgili EABDAK/EASDAK’nin önerisi, EYK kararı ve Senato kararı ile dil puan şartı yükseltilebilir.

(9) Tezli yüksek lisans programlarına başvuru koşullarını sağlayan aday, girmek istediği programı belirten dilekçesine program kapsamında başvuru için istenen belgeleri de ekleyerek Enstitü tarafından ilan edilen şekilde ve tarihlerde başvurusunu yapar.

Öğrenci kabulü ve değerlendirme

MADDE 28- (1) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde ALES puanı ve taban puan belirlendiyse yabancı dil puanı temel alınır. EABDAK/EASDAK'nin önerisi ve EYK’nin kararı ile değerlendirmede lisans mezuniyet notu ve/veya bilim sınavı sonuçları da kullanılabilir. EABDAK/EASDAK gerekli görmediği takdirde bilim sınavı yapmayabilir. Bilim sınavının yapılması durumunda, sınav yazılı veya sözlü ya da hem yazılı hem de sözlü olarak yapılabilir. Sınavın şekli her yarıyılın başvuru takvimi öncesinde EABDAK/EASDAK'nin önerisi ve EYK’nin kararı ile belirlenir.

(2) Bilim sınavı jürisi, EABD/EASD başkanlığınca önerilen ve EYK’nin kararıyla onaylanan en az üç asıl, iki yedek öğretim üyesinden oluşur.

(3) Adayların bilim sınavı değerlendirmesi jüri tarafından yapılır. Bir anabilim/anasanat dalında yürütülen farklı lisansüstü programlar için ayrı jüriler kurulabilir.

(4) Yabancı dil koşulu aranan tezli yüksek lisans programlarında adayların ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun %10’u, yabancı dil puanının %10’u ve bilim sınavı notunun %30’u alınarak başarı puanı hesaplanır. Adayların merkezi yabancı dil sınavından 100 tam puan üzerinden en az 50 puan alması ya da Üniversite tarafından yapılan lisansüstü yabancı dil sınavından 100 tam puan üzerinden en az 50 puan alması gerekir.

(5) Yabancı dil koşulu aranmayan tezli yüksek lisans programlarında adayların başarı puanının hesaplanması, ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun %20’si ve bilim sınavı notunun %30’u alınarak yapılır.

(6) ALES puan şartı ve dil puan şartı aranmayan tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; lisans mezuniyet not ortalamasının %40’ı ve bilim sınav sonucunun %60’ı alınarak başarı puanı hesaplanır. EABD/EASD başkanlığı yabancı dil puanının hesaplamaya katılması yönünde karar verdiği durumlarda bu hesaplama mezuniyet not ortalamasının %40’ı, yabancı dil puanının %10’u ve bilim sınav sonucunun %50’si alınarak yapılır.

(7) Öğretim dili yabancı bir dil olan tezli yüksek lisans programlarında, başarı puanının hesaplanması, ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun %10’u, yabancı dil puanının %15’i ve bilim sınavı notunun %25’i alınarak yapılır.

(8) Başarı puanlarının eşit olması halinde sırası ile istenmişse ALES puanı, bilim sınavı notu, taban puan belirlenmişse yabancı dil puanı ve lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik tanınır.

(9) Genel başarı notu en az 50 puan olanlar ve bilim sınavından en az 50 puan alanlar değerlendirmeye alınır. Bu asgari koşul EABDAK/EASDAK’nin teklifi ve EYK’nin kararı ile yükseltilebilir. Yüksek puandan başlanarak kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısı kadar yedek öğrenci belirlenir.

(10) Jüri, adayların başarı puanını hesaplar, puanları sıralar, kontenjana göre asıl, yedek ve başarısız adayları belirterek tüm adayların sonuçlarını EABD/EASD başkanlığı yoluyla en geç izleyen üç iş günü içerisinde Enstitüye teslim eder. Evrakların gönderilmemesinden veya geç gönderilmesinden doğan hak mahrumiyeti ve mağduriyetten jüri üyeleri ve EABD/EASD başkanı sorumludur.

(11) EYK’nin kararıyla öğrenci kabulü kesinleşir.

(12) Kayıt hakkı kazanan asıl ve yedek adaylar Enstitü tarafından ilan edilir.

Süre

MADDE 29- (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.

(2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde Üniversitenin öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Danışman atanması ve değişikliği

MADDE 30- (1) Enstitüye kayıt yaptıran her öğrenci için en geç birinci yarıyılın sonuna kadar bir tez danışmanı atanır. Danışman, EABDAK/EASDAK'nin önerisi ve EYK’nin kararıyla EABD/EASD kadrosunda bulunan öğretim üyeleri veya 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen, en az doktora derecesine sahip araştırmacılar arasından seçilir. Kısmi zamanlı araştırmacıların tez danışmanı olarak atanabilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve EYK’nin kararı gereklidir. Danışman seçiminde, öğrencinin çalışmak istediği alan ve danışmanın tercihi dikkate alınır. İlgili anabilim/anasanat dalında belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde, Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde EYK tarafından başka bir anabilim/anasanat dalından veya başka bir yükseköğretim kurumundan bir öğretim üyesi danışman olarak atanabilir.

(2) Tez çalışmasının niteliği birden fazla tez danışmanı gerektirdiğinde, mevcut danışmanın talebi, ilgili EABDAK/EASDAK'nin önerisi ve EYK’nin kararıyla ikinci bir tez danışmanı atanabilir. İkinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden de olabilir.

(3) Danışman, atandığı dönemden itibaren, danışmanlığını yaptığı kayıtlı öğrenciler için her yarıyıl ve yaz döneminde uzmanlık alan dersi açar. Bu ders, danışmanın yasal görev süresi boyunca devam eder. Danışmanlığı altındaki her öğrenci, bu uzmanlık alan dersini almakla yükümlüdür. Uzmanlık alan dersine ilişkin esaslar EK tarafından belirlenir ve EYK tarafından uygulanır.

(4) Öğrencinin veya danışmanın gerekçeli yazılı talebi üzerine, ders veya tez aşamasında ilgili EABDAK/EASDAK’nin teklifi ve EYK’nin kararı ile danışman değişikliği yapılabilir. Ancak danışman değişiklikleri, akademik takvimde yer alan mazeret kayıtlarının bitiminden derslerin bitişine kadarki zaman diliminde yapılamaz.

(5) Kurum değiştiren ve emekliye ayrılan öğretim üyelerinin başlamış olan danışmanlıkları, danışman veya öğrenci tarafından aksi istenmedikçe, ilgili öğrenciler mezun oluncaya kadar devam eder.

(6) Danışmanın Üniversitedeki görevinden ayrılması veya altı ay ya da daha uzun süreli il dışı/yurt dışı görevlendirilmesi durumunda yerine yeni bir danışman atanır. Önceki danışman ikinci danışman olarak devam edebilir.

(7) YÖK tarafından belirlenen öğretim üyesi başına düşen danışmanlık sayısının üst sınırının, sayının gerekçelendirilerek azaltılmasına veya artırılmasına YÖK’ün belirlediği ilkeler doğrultusunda karar verilir. Bir öğrenci/tez için birden fazla danışman atanması durumunda, iki adet ortak danışmanlığı olan öğretim üyesi bir adet danışmanlığa sahip sayılır. Tezsiz yüksek lisans danışmanlığı bu sayıların dışında tutulur.

Yüksek lisans tez önerisi

MADDE 31- (1) Öğrenci, danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitü tarafından belirlenen formata uygun şekilde hazırlar ve ilgili EABDAK/EASDAK'ye sunar. Tez konusu ve önerisi, EABDAK/EASDAK'de görüşüldükten sonra EYK’nin kararı ile kesinleşir.

(2) Tez konusu/adı değişikliğinin söz konusu olması halinde, danışmanın gözetiminde belirlenen yeni tez konusu/adı EABDAK/EASDAK tarafından Enstitüye teklif edilir ve yeni tez konusu/adı EYK’nin kararı ile kesinleşir.

Tez çalışmasının sonuçlanması

MADDE 32- (1) Tezli yüksek lisans programındaki öğrenci, tezini Enstitünün yazım kurallarına uygun olarak hazırlamak ve Enstitü tarafından her yarıyıl ilan edilen son tarihe kadar jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

(2) Yüksek lisans tez jürisi, tez savunma sınav tarihi ve yeri EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararı ile belirlenir. Yüksek lisans tez savunma jürileri en az biri başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere, danışman dâhil en az üç asıl ve ayrıca birisi öncelikli olarak EABD/EASD öğretim üyeleri arasından, diğeri başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere iki yedek öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.

(3) Yüksek lisans tezinin savunulmasından önce öğrenci, tezin dijital kopyası ile birlikte Enstitü tarafından istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygun ve savunulabilir olduğuna ilişkin yazılı görüşü ile birlikte tez nüshalarını, jüri öneri formunu ve Enstitü tarafından kabul edilen bir benzerlik tespit uygulaması aracılığıyla alacağı benzerlik raporunu EABDAK/EASDAK kararıyla Enstitüye gönderir. Jüri üyeleri, tezdeki verileri ve benzerlik raporunu dikkate alarak tezi inceler. Jüri üyeleri, bu inceleme sonucunda tezde bilimsel etik ihlali olduğuna dair şüphe duyarlarsa, gerekçeli kararlarını EABD/EASD aracılığıyla yazılı olarak Enstitüye bildirirler. Bu konuda nihai karar EYK tarafından verilir.

(4) Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde kişisel raporlarını hazırlayarak belirlenen gün, saat ve yerde Enstitünün yazılı daveti ile toplanır ve öğrenciyi tez savunma sınavına alır. Jüri toplantıları eksik üye ile yapılamaz. İlan edilen günde yapılamayan jüri toplantısı için durum bir tutanakla Enstitüye bildirilir ve yeni sınav, en geç on beş gün içinde yapılır. Sınav tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Sınav, dinleyicilere açık olarak yapılır, dinleyiciler adaya soru yöneltemez ve jürinin karar aşamasında sınav yapılan salonda bulunamaz.

(5) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar EABD/EASD başkanlığınca tez savunma sınavını izleyen üç iş günü içinde kişisel raporlarla birlikte Enstitüye tutanakla bildirilir. Belirtilen süre içerisinde Enstitüye söz konusu evrakların iletilmemesi halinde, mazeret belirtilmek şartıyla yedi iş günü içinde ilgili EABDAK/EASDAK kararıyla kişisel raporlar Enstitüye tutanakla bildirilebilir. Verilen süre sonunda evrakları Enstitüye bildirilmeyen öğrenci, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması durumunda da Enstitü ile ilişiği kesilir. Evrakların gönderilmemesinden veya geç gönderilmesinden doğan hak mahrumiyeti ve mağduriyetten danışman ve/veya EABD/EASD başkanı sorumludur.

(6) Kabul edilen tezlerde, tez kabul onay sayfasında jüri üyelerinin ıslak imzaları bulunur. Oy çokluğu ile kabul edilen tezlerde muhalif üyeler de kabul onay sayfasını imzalar.

(7) Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(8) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Sınav öncesinde dördüncü fıkrada belirtilen işlemler tekrarlanır. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(9) Tezi reddedilen yüksek lisans öğrencisi, tezsiz yüksek lisans programına geçiş için talepte bulunabilir. Bu öğrenci, tezsiz yüksek lisans programının gerekliliklerini (ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri) tamamladıktan sonra, EABDAK/EASDAK'nin uygun görüşü doğrultusunda EYK’nin kararıyla tezsiz yüksek lisans diploması almaya hak kazanır. Tezsiz yüksek lisans şartlarını sağlayamayan öğrenciye talebi halinde bir defaya mahsus olmak üzere bir yarıyıl ek süre verilir. Bu ek süre sonunda koşulları sağlayamayan öğrencinin Enstitüyle ilişiği kesilir.

Tezli yüksek lisans diploması

MADDE 33- (1) Yüksek lisans tez savunma sınavında başarılı olan öğrenci, tezin jüri üyelerince imzalanmış bir ciltli kopyası ile dijital kopyasını, Enstitü tarafından istenen diğer belgelerle birlikte sınavdan itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eder. Tezin dijital kopyası Üniversitenin açık erişim sistemine yüklenir. Tezi şekil yönünden uygun bulunan ve diğer belgeleri de tam olan öğrenciye yüksek lisans diploması verilir. EYK, başvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci, gerekli şartları sağlayana kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami sürenin dolması halinde öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(2) Tez savunma sınavında başarılı olan ve diğer koşulları da sağlayan öğrenciye, EYK’nin kararı ile yüksek lisans diploması verilir. Tezli yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin mezun olduğu programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi, EYK’nin karar tarihidir.

(3) Tesliminden itibaren üç ay içinde yüksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Enstitü tarafından YÖK Tez Otomasyon Sistemine yüklenir.

Tezli yüksek lisans programındaki öğrenci için tezsiz yüksek lisans diploması verilmesi

MADDE 34- (1) Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenciye gerekli şartları sağlaması durumunda tezsiz yüksek lisans diploması verilmesi, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde öğrencinin talebi, danışmanın onayı ve anabilim/anasanat dalının önerisi üzerine EYK tarafından karara bağlanır.

(2) Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci gerekli şartları sağlamak koşuluyla, üçüncü yarıyıldan itibaren tezsiz yüksek lisans diploması talebinde bulunabilir.

(3) Tezli yüksek lisans programındaki öğrencinin tezsiz yüksek lisans diploması alabilmesi için, ilgili tezsiz yüksek lisans programının mezuniyet koşullarını sağlamış olması gerekir.

(4) Tezli yüksek lisans programındaki öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilmesine ilişkin iş ve işlemler Enstitünün belirlediği ilkeler ve yol haritası çerçevesinde gerçekleştirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Doktora Programı

Genel esaslar

MADDE 35- (1) Doktora programının amacı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısıyla irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin aşağıdaki niteliklerden en az birini yerine getirmesi gerekir:

a) Bilime yenilik getirme.

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme.

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama.

(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için bir eğitim öğretim yılında toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

(3) Doktora programında EABDAK/EASDAK’nin önerisi üzerine öğrenciye asgari 18 AKTS krediyi içeren bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

(4) Doktora programlarında öğrenci, alacağı dersleri öncelikle kayıtlı olduğu programın dersleri arasından alır. İhtiyaç olması halinde çalışma konusu ile ilgili olmak kaydıyla, tez danışmanın önerisi, EADB/EASD’nin onayı ile kayıtlı olduğu programın ders yüküne sayılmak üzere kayıtlı olduğu Enstitünün diğer programlarından ders alabilir. Ancak, öğrencinin kayıtlı olduğu program dışındaki programlardan ders yüküne sayılmak üzere alacağı derslerin toplam kredisi, programı tamamlamak için alması gereken toplam kredinin %50’sini aşamaz. Yüksek lisans programında alınan dersler doktora programında tekrar alınamaz.

(5) Doktora programlarında EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir. EK, disiplinler arası nitelikte zorunlu veya seçmeli birbirini tamamlayan dersler açılmasına karar verebilir.

(6) Doktora programındaki öğrenciler lisans dersleri alabilirler. Ancak bu dersler kayıtlı olduğu programın ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz. Doktora programındaki öğrenciler zorunlu olmadıkça lisans ve yüksek lisans programlarından ders alamazlar.

(7) Öğrenim dili İngilizce olan lisansüstü program öğrencilerinin öğrenim dili dışında bir dilde alacakları dersler ders yüküne sayılmaz.

(8) Doktora programları ikinci öğretim olarak açılamaz.

(9) Öğrenci, danışman ataması yapıldığı her yarıyıl için uzmanlık alan dersine kayıt yaptırmak zorundadır.

(10) Doktora programı, yurt içi ve yurt dışı birleştirilmiş ve ortak doktora programları şeklinde düzenlenebilir.

Başvuru koşulları

MADDE 36- (1) Doktora programına başvuran adayların;

a) Bir lisans ve/veya tezli yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner fakülteleri diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında uzmanlık yetkisine sahip olmaları gerekir.

b) Başvurduğu programın puan türünde son beş yıl içinde 55 puandan az olmamak koşuluyla EABDAK/EASDAK’ın önerisiyle ve EYK tarafından belirlenen, YÖK tarafından geçerlilik süresi kabul edilen ALES taban puanına sahip olmaları veya ALES’e eşdeğer sayılan sınavlardan buna eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.

c) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip adaylar ve 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olmak koşuluyla tezsiz yüksek lisans diplomasına sahip adayların, 4,00 üzerinden 2,50 veya 100 üzerinden 70 yüksek lisans not ortalamasına sahip olmaları gerekir.

ç) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitüdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz.

(2) Doktora programına başvuracak adayların, anadilleri dışında ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir uluslararası yabancı dil sınavından bu puana muadil bir puan alması zorunludur. İlgili EASDAK/EABDAK’nin önerisi, EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile dil puan şartı artırılabilir.

(3) Öğretim dili yabancı bir dil olan lisansüstü programlarda öğrenim göreceklerin, merkezi yabancı dil sınavından en az 65 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puana muadil bir puan almaları zorunludur. Lisans veya yüksek lisans öğrenimlerini, öğrenim görecekleri yabancı dilde yapan bir bölümde/anabilim dalında tamamlayanlardan bu şart aranmaz. Bu asgari puanların, başvurulacak programların özelliklerine göre gerek görüldüğü takdirde yükseltilmesine EASDAK/EABDAK’nin önerisi, EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile karar verilebilir.

(4) İlgili doktora programına hangi lisans ve/veya yüksek lisans programlarından mezun olanların başvurabileceği, EASDAK/EABDAK’nin önerisi, EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

(5) Doktora programlarına başvuru koşullarını sağlayan adaylar, girmek istedikleri programı belirten dilekçelerini ve program kapsamında istenen belgeleri ekleyerek Enstitü tarafından ilan edilen şekilde ve tarihlerde başvurusunu yapar.

Öğrenci kabulü ve değerlendirme

MADDE 37- (1) Doktora programlarına öğrenci kabulünde ALES puanı, lisans mezuniyet notu, yabancı dil puanı ve bilim sınavı sonuçları değerlendirmeye katılır. Öğrenci kabulü için yapılacak bilim sınavı yazılı veya sözlü ya da hem yazılı hem de sözlü olarak yapılabilir. Sınavın şekli her yarıyılın başvuru takvimi öncesinde EASDAK/EABDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararı ile belirlenir.

(2) Bilim sınavı jürisi, ilgili EABD/EASD başkanlığınca önerilen ve EYK’nin kararıyla onaylanan en az üç asıl, iki yedek öğretim üyesinden oluşur.

(3) Adayların bilim sınavı değerlendirmesi bilim sınavı jürisi tarafından yapılır. Bir anabilim/anasanat dalında yürütülen farklı lisansüstü programlar için ayrı jüriler kurulabilir.

(4) Doktora programına öğrenci kabulünde jüri tarafından ALES puanı, yabancı dil puanı, yüksek lisans mezuniyet notu ve bilim sınavı sonuçları değerlendirmeye katılarak başarı notu hesaplanır. Lisans derecesi ile doktora programına başvuran adayların başarı puanlarının hesaplanmasında yüksek lisans mezuniyet notu yerine lisans mezuniyet notu dikkate alınır.

(5) Başarı puanı, ALES puanının %50’si, yabancı dil puanının %10’u, yüksek lisans mezuniyet notunun %10’u ve bilim sınavı puanının %30’u alınarak hesaplanır. Adayın başarılı sayılabilmesi için, bilim sınavından 100 üzerinden en az 60 puan alması ve genel başarı puanının en az 65 olması gerekir. Bu asgari koşul, EASDAK/EABDAK’nin önerisi, EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile yükseltilebilir. En yüksek puandan başlanarak kontenjan sayısı kadar asıl aday ve aynı sayıda yedek aday belirlenir.

(6) Başarı puanlarının eşit olması halinde sırası ile bilim sınavı puanı, ALES puanı, yabancı dil puanı ve yüksek lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik tanınır.

(7) Jüri, adayların başarı puanlarını hesaplayarak puanları sıralar, kontenjana göre lisansüstü programa kabul edilebilecek asıl ve yedek öğrencileri belirler ve tüm adayların sonuçlarını en geç izleyen üç iş günü içinde EABD/EASD başkanlığı yoluyla Enstitüye teslim eder. Evrakların gönderilmemesi veya geç gönderilmesinden kaynaklanan hak mahrumiyeti ve mağduriyetten jüri üyeleri ve EABD/EASD başkanı sorumludur.

(8) EYK’nin kararıyla öğrenci kabulü kesinleşir.

(9) Kayıt hakkı kazanan asıl ve yedek adaylar Enstitü tarafından ilan edilir.

Süre

MADDE 38- (1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl ve lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya genel not ortalaması 4,00 üzerinden 3,00’ın altında olan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(4) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Danışman atanması ve değişikliği

MADDE 39- (1) Enstitüye kayıt yaptıran her öğrenci için, EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararıyla, kendi EABD/EASD kadrosunda bulunan öğretim üyeleri veya 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar arasından bir tez danışmanı, öğrencinin çalışmak istediği alan ve danışmanın tercihi de dikkate alınarak, en geç birinci yarıyılın sonuna kadar atanır. Ancak, 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında en az doktora derecesine sahip kısmi zamanlı araştırmacıların tez danışmanı olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve EYK’nin kararı şarttır. İlgili anabilim/anasanat dalında belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde, Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde EYK tarafından başka bir anabilim/anasanat dalından veya başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi danışman olarak atanabilir.

(2) Diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakülteleri anabilim dalları hariç, doktora programlarında öğretim üyelerinin tez yönetebilmesi için başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerekir. Tez çalışmasının niteliği birden fazla tez danışmanı gerektirdiğinde, mevcut danışmanın talebi, ilgili EABDAK/EASDAK'nin önerisi ve EYK’nin kararıyla ikinci bir tez danışmanı atanabilir. İkinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden de olabilir.

(3) Danışman, danışmanı olduğu öğrenciler için her yarıyıl ve yaz döneminde yasal süresi dâhilinde EYK tarafından atandığı dönemden itibaren, kayıtlı olan öğrenciler için uzmanlık alan dersi açar. Her öğrenci danışmanı tarafından açılan uzmanlık alan dersini almak zorundadır. Uzmanlık alan dersine ilişkin esaslar, EK tarafından kararlaştırılır ve EYK tarafından uygulanır.

(4) Öğrencinin veya danışmanın gerekçeli yazılı talebi üzerine, ders veya tez aşamasında ilgili EASDAK/EABDAK’nin teklifi ve EYK’nin kararı ile danışman değişikliği yapılabilir. Ancak danışman değişiklikleri, akademik takvimde yer alan mazeret kayıtlarının bitiminden derslerin bitişine kadarki zaman diliminde yapılamaz.

(5) Kurum yer değiştiren ve emekliye ayrılan öğretim üyelerinin başlamış olan danışmanlıkları, istemeleri halinde süreç tamamlanıncaya kadar devam eder.

(6) Danışmanın Üniversitedeki görevinden ayrılması veya altı ay ya da daha uzun süreli il dışı/yurt dışı görevlendirilmesi durumunda, yerine yeni bir danışman atanır. Önceki danışman, ikinci danışman olarak devam edebilir.

(7) Öğretim üyesi başına düşen tez danışmanlık sayısının üst sınırı YÖK tarafından belirlenir. Bu sayının gerekçelendirilerek azaltılmasına veya artırılmasına YÖK’ün belirlediği ilkeler doğrultusunda karar verilir. Bir öğrenci tez için birden fazla danışman atanması durumunda iki adet ortak danışmanlığı olan öğretim üyesi, bir adet danışmanlığa sahip sayılır. Tezsiz yüksek lisans danışmanlığı bu sayıların dışında tutulur.

Doktora yeterlik sınavı

MADDE 40- (1) Doktora yeterlik sınavının amacı, öğrencinin temel konular ve doktora çalışması ile ilgili konularda derinlemesine bilgi sahibi olup olmadığını sınamaktır. Doktora programının ders yükümlülüklerini başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 3,00 GABNO elde eden öğrenciler yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar.

(2) Öğrenci, en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Lisans derecesi ile girilen doktora programları için bu süre en geç yedinci yarıyılın sonuna kadardır. Geçerli bir mazereti olmaksızın yeterlik sınavına girmeyen öğrenci başarısız sayılır.

(3) Bir öğrenci bir yıl içerisinde en fazla iki kez doktora yeterlik sınavına girebilir. Yeterlik sınavının tarihleri ilgili EABDAK/EASDAK’nin teklifi ve EYK’nin kararı ile belirlenir.

(4) EABDAK/EASDAK’nin teklifi ve EYK’nin kararı ile farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri oluşturulabilir.

(5) Yeterlik sınav jürisi, EABDAK/EASDAK tarafından danışmanın da görüşü alınarak önerilen, biri danışman ve en az ikisi başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere, 5 öğretim üyesi ve biri aynı anabilim dalından diğeri başka bir yükseköğretim kurumundan seçilen iki yedek öğretim üyesinden oluşur. Yeterlik jürisi, EYK’nin onayı ile geçerlilik kazanır.

(6) Yeterlik sınavı; yazılı ve sözlü sınavdan oluşur. Yazılı sınavda 100 üzerinden en az 75 puan alarak başarılı olan öğrenci, sözlü sınava alınır. Sözlü sınavda sorulan sorular ve cevapları yazılı olarak kayıt altına alınır. Sözlü sınav, dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Dinleyiciler; öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşabilir. Sınav jürisi yazılı ve sözlü sınavdaki performansı değerlendirerek, öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. EABD/EASD başkanlığı öğrencinin doktora yeterlik sınavlarındaki (yazılı ve sözlü sınav sonucu) başarı durumunun belirtildiği formları en geç üç iş günü içerisinde Enstitüye tutanakla bildirir. Belirtilen süre içerisinde Enstitüye söz konusu formların iletilmemesi halinde, mazeret belirtilmek şartıyla yedi iş günü içinde ilgili EABDAK/EASDAK’nin kararıyla birlikte Enstitüye bildirilebilir. Verilen süre sonunda evrakları Enstitüye bildirilmeyen öğrenci, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması durumunda da Enstitü ile ilişiği kesilir. Evrakların gönderilmemesinden veya geç gönderilmesinden doğan hak mahrumiyeti ve mağduriyetten danışman ve/veya EABD/EASD başkanı sorumludur.

(7) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(8) Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Öğrenci, Enstitü kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.

Tez izleme komitesi

MADDE 41- (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için danışmanın önerisi, EABDAK/EASDAK’nin teklifi ve EYK’nin kararı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi (TİK) oluşturulur.

(2) TİK, biri danışman olmak üzere üç öğretim üyesinden oluşur. Kalan iki üyenin biri ilgili EABD/EASD içinden, diğeri ise öncelikli olarak bir başka yükseköğretim kurumundan veya Üniversite içindeki başka bir EABD/EASD’den seçilir. TİK üyelerinin uzmanlık alanlarının tez konusu ile uyumlu olmasına dikkat edilir.

(3) TİK’in kurulmasından sonraki yarıyıllarda, EABDAK/EASDAK’nin gerekçeli önerisi ve EYK’nin kararı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

(4) İkinci tez danışmanının olması durumunda ikinci tez danışmanı dilerse oy hakkı olmaksızın komite toplantılarına katılabilir.

(5) Yurt dışı ile yürütülen ortak programlarda danışman veya ikinci danışman TİK raporuna esas teşkil edecek bir raporu komite toplantısından önce ilgili EABD/EASD başkanlığına iletir. Teslim edilen bu raporun komiteye gönderilmesinden EABD/EASD başkanlığı sorumludur. TİK, gönderilen raporu değerlendirerek kendi raporuna ekler.

Tez önerisi savunması

MADDE 42- (1) Doktora yeterlik sınavını başarıyla tamamlayan öğrenci en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini TİK önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine dağıtır. Sözlü savunma sınavının tarihi, yeri ve saati TİK tarafından belirlenir ve EABD/EASD başkanlığınca Enstitüye bildirilir.

(2) TİK, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul, düzeltme veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Gerekirse düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya ret yönünde salt çoğunlukla verilen karar, EABD/EASD başkanlığınca işlemin bitişini izleyen üç iş günü içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Evrakların gönderilmemesinden veya geç gönderilmesinden doğan hak mahrumiyeti ve mağduriyetten danışman ve/veya EABD/EASD başkanı sorumludur.

(3) Tez önerisi savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın birinci fıkrada belirtilen sürede girmeyen öğrenci başarısız sayılarak tez önerisi reddedilir. Mazereti geçerli sayılan öğrencinin tez önerisi savunması, üç ay içinde aynı danışman ve aynı konuyla, aynı komite tarafından belirlenen ve EABD/EASD tarafından Enstitüye bildirilen tarihte tekrar yapılır.

(4) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Bu durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(5) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

Doktora tezinin sonuçlandırılması

MADDE 43- (1) Doktora programındaki öğrenci, tezini Enstitünün yazım kurallarına uygun olarak hazırlamak ve Enstitü tarafından her yarıyıl ilan edilen son tarihe kadar jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

(2) Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir. TİK raporu ile başarılı sayılan öğrenci, ilgili dönemin uzmanlık alan dersinden başarılı sayılır.

(3) Doktora tezinin savunulmasından önce öğrenci, tezin dijital kopyası ile birlikte Enstitü tarafından istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygun ve savunulabilir olduğuna ilişkin yazılı görüşü ile birlikte tez nüshalarını, jüri öneri formunu ve Enstitü tarafından kabul edilen bir benzerlik tespit uygulaması aracılığıyla alacağı benzerlik raporunu EABDAK/EASDAK kararıyla Enstitüye gönderir. Jüri üyeleri, tezdeki verileri ve benzerlik raporunu dikkate alarak tezi incelerler. Jüri üyeleri, bu inceleme sonucunda tezde bilimsel etik ihlali olduğuna dair şüphe duyarlarsa, gerekçeli kararlarını EABD/EASD aracılığıyla yazılı olarak Enstitüye bildirirler. Bu konuda nihai karar EYK tarafından verilir.

(4) Doktora tez savunma jürisi, EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararı ile atanır. Jüri, tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ile birlikte en az ikisi başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere danışman dâhil 5 öğretim üyesinden oluşur. Ayrıca birisi öncelikli olarak EABD/EASD öğretim üyeleri arasından, diğeri başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere 2 yedek üye belirlenir. İkinci tez danışmanının olması durumunda ikinci tez danışmanı dilerse tez savunma sınavına dinleyici olarak katılabilir. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı EYK’nin kararı ile belirlenir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir. Tez savunma jürisi, sadece gerekli görüldüğü hallerde EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararı ile değiştirilebilir.

(5) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alır.

(6) Doktora tez savunma sınavı belirlenen gün, yer ve saatte yapılır. Jüri toplantıları eksik üyeli yapılamaz. İlan edilen günde yapılmayan jüri toplantısı için durum bir tutanakla belirlenerek, Enstitü müdürlüğüne bildirilir ve en geç on beş gün içinde ikinci bir toplantı günü belirlenir. İkinci kez toplanamayan jüriler konusunda EYK’nin kararına göre işlem yapılır.

(7) Doktora tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunulması, savunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Doktora tez savunma sınavı dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.

(8) Kabul edilen tezlerde tez kabul onay sayfasında jüri üyelerinin ıslak imzaları bulunur. Oy çokluğu ile kabul edilen tezlerde muhalif üyeler de kabul onay sayfasını imzalar.

(9) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, EABD/EASD başkanlığınca tez sınavını izleyen üç iş günü içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Ret kararı veren jüri üyesinin/üyelerinin gerekçesi tutanağa eklenir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Belirtilen süre içerisinde Enstitüye söz konusu evrakların iletilmemesi halinde, mazeret belirtilmek şartıyla yedi iş günü içinde ilgili EABDAK/EASDAK’nin kararıyla Enstitüye bildirilebilir. Verilen süre sonunda evrakları Enstitüye bildirilmeyen öğrenci, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması durumunda da Enstitü ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(10) Lisans derecesi ile doğrudan doktora programına başvuran öğrencilerden tezde başarısız olanlara, talep etmeleri durumunda, 38 inci maddenin dördüncü fıkrasındaki şartlara uygun olarak tezsiz yüksek lisans diploması verilebilir.

Doktora diploması

MADDE 44- (1) Doktora tez savunma sınavında başarılı olan öğrenci, tezin jüri üyelerince imzalanmış bir ciltli kopyası ile dijital kopyasını, Enstitü tarafından istenen diğer belgelerle birlikte sınavdan itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eder. Tezin dijital kopyası Üniversitenin açık erişim sistemine yüklenir. Tezi şekil yönünden uygun bulunan ve diğer belgeleri de tam olan öğrenciye doktora diploması verilir. EYK, başvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci, gerekli şartları sağlayana kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami sürenin dolması halinde öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(2) Tez savunma sınavında başarılı olan ve diğer koşulları da sağlayan öğrenciye, EYK’nin kararı ile doktora diploması verilir. Doktora diploması üzerinde, öğrencinin mezun olduğu programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi, EYK’nin karar tarihidir.

(3) Ortak lisansüstü programlarda doktora diploması, Senato tarafından belirlenen esaslara göre hazırlanır.

(4) Tesliminden itibaren üç ay içinde doktora tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Enstitü tarafından YÖK Tez Otomasyon Sistemine yüklenir.

ALTINCI BÖLÜM

Sanatta Yeterlik Programı

Genel esaslar

MADDE 45- (1) Sanatta yeterlik çalışması, özgün sanat eserlerinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora eşdeğeri bir yükseköğretim programıdır.

(2) Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde başarı puanının hesaplanması, bilim sınavı (portfolyo, yazılı, mülakat, performans ve benzeri) puanının %50’si, yüksek lisans mezuniyet notunun %30’u ve yabancı dil puanının %20’si alınarak yapılır. Adayın başarılı sayılabilmesi için bilim sınavından 100 üzerinden en az 60 puan almasının yanı sıra, genel başarı puanının da en az 65 olması gerekir. Bu asgari koşul EASDAK’nin teklifi ve EYK’nin kararı ile yükseltilebilir. Yüksek puandan başlanarak kontenjan sayısı kadar asıl ve yedek aday belirlenir.

(3) Başvuruda ALES puanının arandığı durumlarda başarı puanı, ALES/ALES eşdeğeri sınav puanının %50’si, yabancı dil puanının %10’u, yüksek lisans mezuniyet notunun %10’u, bilim sınavı puanının %30’u alınarak hesaplanır.

(4) Başarı puanlarının eşit olması halinde sırası ile ALES puanı (istenmişse), bilim sınavı puanı, yabancı dil puanı ve yüksek lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik tanınır.

(5) Sanatta yeterlik programlarına ilişkin diğer hususlarda bu Yönetmelikte yer alan doktora programlarının işleyişine ilişkin hükümler dikkate alınır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Uluslararası öğrenci başvuru ve kabulü

MADDE 46- (1) Yurt dışında ikamet eden Türk ve yabancı uyruklu adayların lisansüstü programlara başvuruları EYK tarafından değerlendirilir. Bu adaylar, birinci ve ikinci öğretim programlarına kaydolabilirler.

(2) Üniversitenin yaptığı ikili anlaşmalar çerçevesinde gelen, YÖK kararlarıyla yerleştirilen ya da TÜBİTAK ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gibi kurum ve kuruluşlardan burs almaya hak kazanan adaylar, Türkçe yeterlilik ile ilgili düzenlemeler hariç, genel başvuru koşullarından muaf tutularak kabul edilirler. Üniversitenin taraf olduğu uluslararası ikili anlaşmalara dayalı olarak lisansüstü öğrenimi görmek üzere başvuran adaylar, EYK’nin kararı ile öğrenci olarak kabul edilirler.

(3) Yeterli düzeyde Türkçe bildiğine dair Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) diploması ya da Üniversitenin Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından verilen veya eşdeğerliği kabul edilmiş olan bir kurum tarafından verilen Türkçe yeterlilik belgesi bulunanlar (Türkçe yeterlilik puanı 100 tam puan üzerinden en az 70 olanlar) ile Türkiye'de Türkçe eğitim veren bir yükseköğretim kurumundan mezun olanlar doğrudan lisansüstü eğitime alınırlar.

(4) Türkçe düzeyinin yeterli olduğunu kayıt tarihinden itibaren en geç bir akademik yıl içinde belgeleyen adaylar, lisansüstü öğrenimlerine takip eden yarıyıldan itibaren başlayabilirler. Adaylara Türkçe öğrenmeleri için en fazla iki yarıyıl süre tanınır. Bu süre sonunda başarılı olamayan adaya bir ek sınav hakkı tanınır. Bu sınavdan da başarısız olan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(5) Öğretim dili yabancı bir dil olan lisansüstü programa kabul edilen yabancı uyruklu öğrenciler, ikamet ettikleri ülkede ilgili yabancı dilde eğitim yapan bir eğitim kurumundan mezuniyetlerini veya o dildeki yeterliklerini belgeleyen, Üniversite tarafından kabul edilen uluslararası geçerliliği olan sınav sonuçlarını ibraz etmeleri halinde EYK’nin kararı ile merkezi yabancı dil sınavından muaf sayılabilirler. Yabancı uyruklu öğrenciler başvurdukları doktora programının yabancı dil şartlarını sağlamak zorundadırlar.

Özel öğrenci kabulü

MADDE 47- (1) Bir lisansüstü programa kayıtlı öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere, kayıtlı oldukları EABD/EASD başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci olarak alınan ve başarılı olunan derslerin kredi transferi işlemleri, kayıtlı oldukları EABD/EASD başkanlığı tarafından yürütülür. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler, EYK’nin önerisi ile Senato tarafından belirlenir.

Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

MADDE 48- (1) Tezli yüksek lisans/doktora/sanatta yeterlik programlarına kabul edilen, nitelikleri aşağıda belirtilen adaylara eksiklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir:

a) Lisans veya yüksek lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans/doktora/sanatta yeterlik programından farklı alanda almış olan adaylar.

b) Lisans veya yüksek lisans derecesini Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans/doktora/sanatta yeterlik adayları.

(2) Bilimsel hazırlık programı toplam 18 AKTS kredisinden az olmamak üzere lisans veya lisansüstü derslerden oluşur. Bilimsel hazırlık programında alınması gereken dersler, varsa ders havuzu ile ilgili tanımlamalar ve programın başarıyla tamamlanmasına ilişkin ölçütler ilgili EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararı ile belirlenir.

(3) Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler, ilgili lisansüstü programı tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Ancak bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili EABDAK/EASDAK’nin kararı ve EYK’nin onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

(4) Bilimsel hazırlık programında devam, sınavlar, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları ve diğer hususlarda öğrencinin ders aldığı ilgili lisans/lisansüstü programa ilişkin mevzuat hükümleri uygulanır.

(5) Bilimsel hazırlık programına tâbi olacağı öğrenciye bildirilir.

(6) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Yaz öğretimi bu süreye dâhil edilmez. Bu süre kayıt dondurma dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik programı sürelerine dâhil edilmez.

(7) Bilimsel hazırlık programında alınacak dersler lisansüstü not ortalamasına dâhil edilmez.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü

MADDE 49- (1) Yatay geçişler eşdeğer eğitim veren yurt içi ve YÖK tarafından tanınan yurt dışı lisansüstü programlar arasında yapılır. İlgili EABD/EASD başkanlığı her yarıyıl sonunda bir sonraki yarıyılda kabul edebilecekleri yatay geçiş öğrenci kontenjanlarını Enstitü Müdürlüğüne bildirir. Kontenjanlar EABDK/EASDK’nin görüşü, EYK’nin kararı ve Senatonun onayı ile kesinleşir. Kontenjanlar ve başvuru koşulları Enstitünün internet sitesinde ilan edilir.

(2) Adaylar yatay geçişle ilgili müracaatlarını ilanda belirtilen başvuru süresi içinde ve istenilen belgeler ile birlikte Enstitü Müdürlüğüne yapar. Başvuruların değerlendirilmesi ve kabulü EABDAK/EASDAK’nin görüşü ve EYK’nin kararı ile gerçekleşir.

(3) Lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla öğrenci kabul edilmesine ilişkin esaslar şunlardır:

a) Öğrencinin, Enstitünün lisansüstü programlarına öğrenci kabul koşullarını sağlaması gerekir.

b) Bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında bilimsel hazırlık dışında en az bir yarıyılı tamamlamış ve alınan tüm dersleri başarmış ders ve tez aşamasında bulunan öğrenciler, yatay geçiş için başvuruda bulunabilirler.

c) Öğrencinin başardığı derslerin not ortalamasının yüksek lisans için 100 üzerinden 70 puan (4,00 üzerinden 2,50) ve doktora için 100 üzerinden 75 puan (4,00 üzerinden 3,00) olması gerekir.

ç) Ders veya tez aşamasında yatay geçiş başvurusu kabul edilen adaylar, EABDAK/EASDAK’nin gerekli gördüğü kadar krediyi ilgili anabilim dalı derslerinden almak ve EABDAK/EASDAK’nin gerekli gördüğünde yeniden tez önerisi vermek zorundadır.

d) Öğrenci, öğrenim gördüğü programda ancak bir kez yatay geçiş yapabilir.

(4) Yatay geçişle bir programa kayıt olan öğrencinin azami süresi hesaplanırken daha önce kayıtlı olduğu programda geçirdiği süre de dikkate alınır.

(5) Daha önce alınmış olan derslerin eşdeğerliği ve öğrencinin hangi derslerden muaf olacağı EABDAK/EASDAK’nin önerisi ve EYK’nin kararı ile belirlenir.

Kayıt dondurma ve ek süre

MADDE 50- (1) EYK, haklı ve geçerli nedenlerden dolayı lisansüstü programlara devam edemeyen öğrencilerin kaydını dondurabilir. Zorunlu haller dışında kayıt dondurma isteklerinin en geç mazeret kayıtlarının bitimine kadar yapılması gerekir. Kayıt dondurma süresi, öğrenim süresine dâhil edilmez.

(2) Afet ve salgın durumlarında, tez aşamasındaki lisansüstü öğrencilere, talepleri üzerine EYK’nin kararıyla ek süre verilebilir. Bu süre, ilk başvuruda bir dönem olup, afet veya salgının devam etmesi halinde öğrencinin yeniden başvurması durumunda bir dönem daha uzatılabilir. Toplamda en fazla iki dönem verilebilecek bu ek süreler, öğrenim süresine dahil edilmez.

(3) Öğrenci kayıt dondurduğu/izinli sayıldığı süre içinde öğrenimine devam edemez, sınavlara giremez.

Haklı ve geçerli nedenler

MADDE 51- (1) Öğrencilerin mazeretli veya izinli sayılması için haklı ve geçerli nedenler aşağıda sıralanmıştır:

a) Öğrencinin, sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık raporuyla belgelenmiş sağlıkla ilgili mazeretinin olması.

b) 2547 sayılı Kanun hükümlerine göre öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime YÖK kararı ile ara verilmesi.

c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartıyla, doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması.

ç) Birinci derecede yakınlarının ağır hastalığı halinde, bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle, öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi.

d) Birinci derecede yakın akrabaların ölümü halinde, öğrencinin ara verme zorunda olduğunu belgelemesi ve ilgili yönetim kurulunca uygun görülmesi.

e) Öğrencinin ekonomik nedenlerle eğitim ve öğretimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi.

f) Hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından, tabi olduğu ilgili mevzuat hükümlerine göre öğrencinin, öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya ihracını gerektirmeyen mahkûmiyet veya tutukluluk hali.

g) Öğrencinin hangi sıfatta bulunursa bulunsun, tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması nedeniyle askere alınması.

ğ) Kamu görevi olan öğrencilerin bağlı oldukları kuruluşlarca kayıtlı oldukları fakülte veya yüksekokulun bulunduğu şehrin dışına tayinleri veya görevlendirilmeleri.

h) Öğrencinin, eğitim ve öğretimine katkıda bulunacak, en çok bir yıl süreli ve belgelenmiş Üniversite dışı burs, staj veya araştırma imkânına sahip olması.

ı) İlgili birim yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenler ile öğrencinin Rektörlükçe izinli sayılması.

Özel anlaşmalar

MADDE 52- (1) Üniversite ile kamu veya özel kurum/kuruluşlar arasında yapılan ve Senato tarafından onaylanan özel anlaşmalar çerçevesinde de lisansüstü eğitim yaptırmak amacıyla öğrenci kabul edilir.

Disiplin

MADDE 53- (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanununun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 54- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Yükseköğretim Kurulu kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 55- (1) 13/1/2019 tarihli ve 30654 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Üniversiteye kayıtlı olan öğrenciler için, 13 üncü maddede belirtilen başarı kriterleri yerine, bu öğrencilerin kayıt oldukları tarihte yürürlükte olan mevzuatta yer alan başarı kriterleri uygulanır.

(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Üniversiteye kayıtlı olan öğrencilerin bu Yönetmelik hükümlerine intibakı hususunda oluşacak tereddütleri gidermeye ve gerekli kararları almaya Senato yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 56- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 57- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü yürütür.