Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden:
BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ SALDA GÖLÜ BİLİM, EĞİTİM VE DOĞA KORUMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Salda Gölü Bilim, Eğitim ve Doğa Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Salda Gölü Bilim, Eğitim ve Doğa Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez (SALDA-BİLMER): Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Salda Gölü Bilim, Eğitim ve Doğa Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Salda Gölünü ve havzasını bilimsel yönden araştırmak.
b) Salda Gölü doğa koruması ve eylem planlarına katkıda bulunmak.
c) Salda Gölü endemik bitki ve hayvan türlerinin biyoçeşitlilik araştırmalarını yapmak.
ç) Salda Gölü ve yaban hayatı konusunda toplumu bilgilendirmek.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Merkezin amaçları doğrultusunda Üniversite öğrencilerinin yararlanabileceği etkinlikler yapmak ve ilgili alanlarda bilimsel çalışmaların yürütülmesine yönelik laboratuvar ve altyapı olanakları sağlamak.
b) Hidrobiyoloji, limnoloji, doğa koruma, sulak alan yönetimi, yaban hayatı, eko-turizm ve diğer bilim alanlarında araştırma yapmak veya yapılmasına katkıda bulunmak.
c) Salda Gölü ve havzasını bilimsel açıdan izlemek, değerlendirmek ve bu konuda raporlar hazırlamak.
ç) Yurt içi ve yurt dışındaki kamu kurum, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak ilgili mevzuat hükümlerine göre Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili bilimsel çalışmalar, sempozyum, çalıştay, kurs, eğitim ve sertifika programları gibi etkinlikler gerçekleştirmek.
d) Lisans ve lisansüstü öğrencilerinin ilgili alanlarda uygulama, staj ve araştırma isteklerini değerlendirmek.
e) Merkezin faaliyet alanlarında, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım ve organizasyon faaliyetleri gerçekleştirmek.
f) Merkezin amaçlarına uygun olarak Yönetim Kurulu tarafından belirlenen diğer faaliyetlerde bulunmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan daha fazla süreyle görevi başında bulunamaması halinde yerine aynı usulle yeni Müdür görevlendirilir.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi Müdürün önerisi ile Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından biri Müdüre vekâlet eder. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak ve toplantıya başkanlık etmek.
c) Çalışma programlarını hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak, Yönetim Kurulunca karara bağlanan çalışma programlarını yürütmek.
ç) Yönetim Kuruluna koordinasyon gruplarının oluşturulması için teklif sunmak, oluşturulan koordinasyon gruplarını yönlendirmek, koordinasyon gruplarının çalışmaları ve sonuçlarıyla ilgili olarak Yönetim Kurulunu bilgilendirmek.
d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlayarak Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.
e) Eğitim, kurs, seminer ve benzeri program, faaliyet ve projelerin düzenlenmesini, yürütülmesini, yönlendirilmesini ve denetimini sağlamak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan ve tam gün çalışan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen dört üye ile birlikte toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üye yeniden görevlendirilebilir. Süresi sona ermeden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilebilir.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine ayda en az bir kez üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Müdürün faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek, sunulan faaliyet raporunu değerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalışma programını düzenlemek.
b) Gündemde bulunan araştırma ve eğitim projelerini, programlarını ve faaliyetlerini karara bağlamak, uygulanışını denetlemek ve gerekli gördüğü durumlarda uzmanlık komisyonları kurarak çalışmaları yürütmek.
c) Gerekli durumlarda Müdür tarafından önerilen koordinasyon gruplarının oluşturulmasını karara bağlamak.
ç) Merkezin faaliyetleri ile ilgili konularda karar almak.
Danışma Kurulu
MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; ilgili rektör yardımcısının başkanlığında, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından, Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen en fazla on beş üyeden oluşur. Danışma Kurulu toplantılarına gerekli görülen hallerde; il, bölge ve ülke genelinde Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan kurum ve kuruluşların temsilcileri ya da özel kişiler de davet edilebilir.
(2) Danışma Kurulu, başkanın daveti üzerine yılda en az bir kez toplanır. Danışma Kurulunda kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.
Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri; Merkezin hazırladığı her türlü araştırma, eğitim, çalışma, faaliyet plan ve projeleri ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili önerilerde bulunmaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 15- (1) 6/8/2009 tarihli ve 27311 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyolojik Kaynaklar Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü yürütür.