Trakya Üniversitesinden:

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ DİL EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Trakya Üniversitesi Dil Eğitimi ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Trakya Üniversitesi Dil Eğitimi ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (TÜ DİLMER): Trakya Üniversitesi Dil Eğitimi ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Trakya Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları; kurslar, seminerler gibi dil öğretim yöntemlerini en etkin biçimde kullanarak bir dilin temel kurallarını, sözlü ve yazılı anlama, anlatma yöntemlerini öğretmek, çeşitli alanlardaki yayınları izleyebilme becerisi edindirmek, akademik ve sosyal yaşam için gereken dil iletişimini sağlama yeterliliğini kazandırmak, dilin kültürel yapısına ilişkin kazanımlar sunmak, Türk topluluklarının farklı coğrafyalarda oluşturdukları dil, tarih ve edebiyat eserleri gibi kültür eserlerini Türk kültürünün çevre kültürlerle olan dil ilişkilerini araştırmak ve bu alanda gerçekleştirilecek her türlü çalışmada bulunmak, Merkezin bünyesinde öğretimi yapılan Türkçe ve diğer dillere ait Merkezin amaçlarına uygun hazırlanan çalışmaları ve kitapları çeşitli yayın kolları ve organlarıyla yayımlamaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Yurt içinde ve yurt dışında Türkçeyi ve yabancı dilleri öğretmek,  Türk dilini ve Türk kültürünü tanıtmak, bu amaçla yapılacak etkinliklere ve çalışmalara katılmak.

b) Türkçe ve yabancı dillerin öğretimi konusunda uygulamalar ve araştırmalar yaparak programlar hazırlayıp yöntemler geliştirmek, bu konu ile ilgili yurt içindeki ve yurt dışındaki çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.

c) Uluslararası ikili anlaşmalar çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşları ve Türkiye’deki üniversitelerin ilgili birimleri ile Türkçe ve yabancı dillerin öğretimi konusunda çalışmalar yaparak ortak eğitim-öğretim, araştırma, uygulama ve yayın faaliyetlerinde bulunmak.

ç) Türkçe ve yabancı dillerin öğretimi ile ilgili araştırma ve uygulamaları teşvik etmek, yapılan araştırmaları duyurmak için seminer, çalıştay, kurs ve benzeri etkinlikler ile toplantılar düzenlemek ve bu tür çalışmalara katılmak.

d) Türkçe ve yabancı dil öğretimine yönelik öğretim araçlarını hazırlamak; kitap, dergi, bülten, rapor, proje, broşür yayımlamak, Üniversiteyi ve Türk kültürünü tanıtmak amacıyla film, ses, yapay zekâ kullanımı ve benzeri her türlü dijital materyalleri hazırlamak, bu amaçla yurt içi ve yurt dışında geziler düzenlemek, inceleme ve eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunmak, görüş oluşturmak, yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli fuarlara katılarak tanıtım faaliyetlerinde bulunmak.

e) Bilimsel çalışmaları desteklemek, çeviri faaliyetlerinde bulunmak, dil öğretimiyle ilgili projeler geliştirmek, bu alanda hazırlanan ulusal ve uluslararası projelere ortaklık etmek.

f) Kurum, kuruluş, STK ve özel sektörün istekleri doğrultusunda dil kursları açmak, sosyal ve kültürel alanlarla ilgili kurslar açmak ve sınavlar düzenlemek, başarılı olan kursiyerlere ilgili mevzuat hükümleri kapsamında sertifika vermek.

g) Üniversite öğrencileri ile idari ve akademik personelin talepleri doğrultusunda dil kursları açmak, başarılı olan kursiyerlere ilgili mevzuat hükümleri kapsamında sertifika vermek.

ğ) Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerle yürütülen öğrenci ve akademik personel değişimi, ikili projeler ve programlar, yurt dışından öğrenci kabulü gibi etkinliklerde adayların ihtiyaç duyulan dil seviyesine ulaşabilmeleri için gerekli altyapı ve eğitim-öğretim imkânlarını hazırlayıp sunmak.

h) Türkiye’de öğrenim gören/görecek yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe seviye tespit sınavlarını yapmak, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki öğrenimi rahat izleyebilmelerine yönelik hazırlık sınıfı eğitimi vermek ve kurslar açmak.

ı) Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında sertifika programları açmak.

i) İlgili bakanlıklar tarafından yurt içinde ve yurt dışında Türkçeyi öğretmek üzere görevlendirilen öğretim elemanları ve öğretmenler için kurslar açmak, staj yaptırmak, görev yapacağı ülke ile ilgili tanıtıcı ve rehber yayınlar oluşturmak.

j) İlk ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin yabancı dillerini geliştirmeye yönelik sosyal ve kültürel destekli kurslar açmak.

k) Merkezde Türkçe öğrenen yabancı uyruklu öğrencilerin diğer öğrencilerle tanışıp kaynaşmalarını sağlamak amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemek, öğrenci kulüplerinin kurulmasını desteklemek; konuşma, okuma ve yazma becerilerini geliştirmeye yönelik etkinliklere ve grup çalışmalarına destek vermek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür ve görevleri

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından biri Müdüre vekâlet eder. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

(2) Müdür, Merkezin öğretim kapasitesinin verimli bir şekilde kullanılmasından, geliştirilmesinden, eğitim-öğretim, araştırma, uygulama ve yayın faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinden, bütün faaliyetlerin gözetim ve denetiminin yapılmasından ve sonuçlarının alınmasından Rektöre karşı sorumludur.

(3) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin kurullarına başkanlık etmek, bu kurullarda alınan kararları uygulamak ve birimler arasında düzenli çalışmayı sağlamak.

c) Merkezin ödenek ve kadro ihtiyaçlarını gerekçesi ile birlikte Rektörlüğe bildirmek.

ç) Merkezin birimleri ve her düzeyde personeli üzerinde genel gözetim ve denetim görevini yapmak.

d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu her yıl hazırlayarak Rektörün onayına sunmak.

e) Yönetim Kurulu tarafından kendisine verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu ve görevleri

MADDE 9- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ve Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin aylıklı ve devamlı statüde görevli öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl süre için görevlendirilen üyelerle birlikte en fazla beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Boşalan üyeliklerin yerine aynı usulle yeni üyeler görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine üç ayda en az bir kez toplanır. Gerekli durumlarda Müdürün ya da üyelerin salt çoğunluğunun yazılı talebi üzerine Yönetim Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılır. Yönetim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.

(3) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetleri ile ilgili kararlar almak, bu faaliyetlere ilişkin esasları belirlemek.

b) Merkezle ilgili düzenleyici işlemleri hazırlamak.

c) Merkezin yıllık eğitim-öğretim, program ve takvimini inceleyerek karara bağlamak.

ç) Merkezde görev yapacak öğretim elemanlarının görevlendirilmesini teklif etmek ve eğitim programları ile ilgili esasları düzenlemek.

d) Eğitim, araştırma ve yayın çalışmaları için geçici çalışma grupları, eğitim koordinatörlükleri oluşturmak.

e) Merkezin öğretim programlarına ilişkin esasları belirlemek.

f) Merkezin bütçesini hazırlamak ve Merkezin öğretim programlarından alınacak ücretleri belirlemek.

g) Merkezde birimler oluşturulması ile ilgili esasları belirlemek.

ğ) İlgili mevzuat hükümlerine uygun olarak Merkeze bağlı yeni şubelerin açılması gerekli görüldüğünde mevcut şubelerin kapatılması ve bu şubelerde çalışacak idari ve akademik personelin görevlendirilmesi konularında karar almak.

h) Merkezin yıllık faaliyet raporunu inceleyip onaylamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 10- (1) Danışma Kurulu; Müdür ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları ve/veya istekleri halinde Merkezin faaliyet alanlarına katkıda bulunabilecek kamu ve özel kuruluşlardaki kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam yedi kişiden oluşur. Danışma Kurulu, yılda en az iki kez Müdürün çağrısı üzerine Müdürün başkanlığında toplanır. Danışma Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.

(2) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarına önerileriyle katkıda bulunmak.

b) Merkezin genel faaliyetlerinin yönetimiyle ilgili konularda öneri geliştirmek, destek sağlamak ve danışmanlık yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Birimler

MADDE 11- (1) Merkezin amaçları ve faaliyet alanları konusunda çalışmalar yapmak üzere Yönetim Kurulu kararı ile Merkeze bağlı alt birimler oluşturulabilir. Birimlerin çalışma esasları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Personel ihtiyacı

MADDE 12- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 13- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 14- (1) Merkezin ihtiyaçları doğrultusunda ve desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 16- (1) 10/4/1995 tarihli ve 22254 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Trakya Üniversitesi Dil Eğitimi ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.