Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden:
KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE SORUNLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
MADDE 5- (1) Merkezin amacı; çevre ile ilgili alanlarda disiplinler arası bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulamalar yapmak, çevre sorunlarının çözümüne yönelik yöntem ve öneriler geliştirmek ve bunları uygulamak, çalışma sonuçlarını yurt içi ve yurt dışındaki ilgili yabancı kuruluşlara aktarmak, çevre bilincini oluşturmak ve geliştirmek için proje, yayın ve eğitim çalışmaları yapmaktır.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Özellikle Kırşehir ili ve yakın çevresi olmak üzere, çevre sorunlarını belirlemek, çözümüne yönelik bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulama yapmak.
b) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve ortak çalışmalar yapmak.
c) Ulusal ve uluslararası düzeyde kurslar, seminerler, konferanslar, kongreler, sempozyumlar ve benzeri bilimsel toplantılar düzenlemek, çevre konusunda düzenlenen benzeri etkinliklere katılmak.
ç) Kamu ve özel kurum ve kuruluşlara danışmanlık yapmak, bu kuruluşlar tarafından talep edilen proje çalışmalarını Merkez bünyesinde yürütmek.
d) Çevrenin korunması ve verimli kullanılması için öğrencilerin ve halkın bilinçlenmesine yönelik eğitim faaliyetleri düzenlemek, gerektiğinde eğitim faaliyetlerine katılanlara katılım belgesi vermek.
e) Üniversitede çevre konusunda araştırma ve uygulama yapacak öğretim elemanları ve öğrencileri desteklemek, bu konudaki çalışmalar için altyapı oluşturmak.
f) Çalışma alanıyla ilgili yayın yapmak, diğer kurum ve kuruluşların yayın çalışmalarına ortak olarak katılmak.
g) Merkezin kuruluş amacına uygun diğer çalışmaları yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür, Rektör tarafından Merkezin çalışma alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan fazla görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasından iki kişi Müdürün teklifi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür yardımcılarının görev süresi üç yıldır. Müdür yardımcıları, Müdür tarafından verilen görevleri yerine getirir. Müdürün görevinde bulunmadığı durumlarda, yardımcılarından biri Müdüre vekâlet eder. Müdür yardımcılarının görevi, Müdürün görevinin bitmesiyle birlikte sona erer.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve Yönetim Kurulunun aldığı kararları ve hazırladığı çalışma programını uygulamak.
b) Yönetimi altındaki birimleri Merkezin amaçları doğrultusunda yönetmek.
c) Her faaliyet yılı sonunda, Merkez faaliyetlerini kapsayan yıllık faaliyet raporunu düzenlemek ve Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.
ç) Danışma Kurulunda tespit edilen görüş ve önerilerden hangilerinin uygulamaya konulduğu ve bunlardan ne gibi yararlar sağlandığı konusunda Danışma Kuruluna bilgi vermek.
d) Çalışma gruplarında yer alacak elemanlar ile araştırma ve uygulama projelerini yapacak proje ekiplerini, proje yürütücülerini ve yardımcı araştırıcıları belirlemek.
e) Merkezde görev alacak akademik ve idari personel ile malzeme ihtiyaçlarını, gerekçeleriyle birlikte belirlemek ve Yönetim Kurulunun görüşünü de alarak Rektörün onayına sunmak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardımcıları ve Merkezin çalışma alanına giren konularda akademik araştırmaları ve deneyimleri bulunan, Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen iki kişi dahil olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir. Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında, her yıl en az iki kez ve bunun dışında gerektiğinde Müdürün çağrısı üzerine toplanır. Toplantı yeter sayısı salt çoğunluktur. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde karar verilmiş sayılır. Toplantıya Müdürün olmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından biri başkanlık eder.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin çalışma programını hazırlamak ve yürütmek.
b) Merkezin yıllık bütçe tasarısını ve yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Rektöre sunmak, Müdür tarafından hazırlanan yıllık çalışma raporunu karara bağlamak.
c) Merkez bünyesinde kurulacak bilimsel çalışma gruplarında görevlendirilecek öğretim elemanlarının seçimini yapmak ve görevlendirmelerini sağlamak için Rektörün onayına sunmak.
ç) Araştırma ve uygulama projelerini, burs, kurs, eğitim önerilerini, bilimsel çalışma kurullarının da katkıları ile değerlendirmek, görevlendirilecek kişileri belirlemek ve Rektöre sunmak.
d) Üniversite dışı kurum ve kuruluşlarla işbirliği esaslarını belirlemek, protokol taslaklarını hazırlamak.
e) Müdürün önerisi üzerine, Merkezin idari ve teknik personel ihtiyaçlarını belirlemek ve yapılacak görevlendirmeler ile ilgili önerileri karara bağlayarak Rektörün onayına sunmak.
Danışma Kurulu
MADDE 12- (1) Danışma Kurulu, Merkezin faaliyet alanlarında çalışmalar yürüten veya çalışma alanları Merkez faaliyetlerine katkısı olacak; Üniversite öğretim elemanları ile diğer kamu veya özel kurum ve kuruluş temsilcileri, kişiler ve yurt dışından uzmanlar arasından belirlenen en az beş, en fazla on üyeden oluşur. Müdür ve müdür yardımcıları Danışma Kurulunun daimî üyeleridir. Danışma Kurulu üyeleri, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilir. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.
(2) Danışma Kurulu, Müdürün yazılı daveti üzerine yılda en az bir kez toplanır. Toplantıda alınan kararlar tavsiye niteliğindedir.
Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Üniversitenin bilimsel ve teknolojik potansiyelinin artırılması ile ilgili olarak her türlü öneriyi yapmak ve alınacak tedbirler ve yapılacak uygulamalar hakkında görüş bildirmek.
b) Bölgedeki üreticilerle, sanayi kuruluşları ve diğer kuruluşlarla işbirliği ortamının oluşturulup geliştirilmesine katkıda bulunmak.
c) Üniversite dışı finans kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek ve bu yönde öneriler sunmak.
ç) Merkezin amaç ve çalışma konularıyla ilgili uzman kişilerin görüş ve düşüncelerinin alınmasına imkân sağlamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.
Demirbaş ve ekipmanlar
MADDE 16- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım ve demirbaş Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi demirbaşına kaydedilerek Merkezin kullanımına tahsis edilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte yer almayan konularda 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 18- (1) 8/8/2009 tarihli ve 27313 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ahi Evran Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü yürütür.