Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması, adaletin gecikmeden tecellisi, mahkemelerde ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bölgelerin coğrafi durumlarını, yargı çevrelerini ve iş yükünü dikkate alarak yaptığımız değerlendirmeler sonucunda;
28 Ağır Ceza Mahkemesi,
2 Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi,
49 Asliye Ceza Mahkemesi,
15 İnfaz Hâkimliği,
7 Sulh Ceza Hâkimliği,
17 Asliye Hukuk Mahkemesi,
19 Aile Mahkemesi,
1 Asliye Ticaret Mahkemesi,
14 İş Mahkemesi,
3 Tüketici Mahkemesi,
2 Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi,
26 Sulh Hukuk Mahkemesi olmak üzere toplam 183 yeni mahkeme kurduk.
Böylece son 2 yılda kurduğumuz adli yargı ilk derece mahkeme sayısını 2 bin 949’a, ülkemiz genelinde kurulu bulunan adli yargı ilk derece mahkeme sayısı toplam 10 bin 237’ye yükseltmiş olduk.
Yeni kurduğumuz mahkemelerimizin ülkemize, milletimize ve yargı teşkilatımıza hayırlı olmasını diliyorum.
Hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sistemi vizyonumuz kapsamında adımlarımızı kararlılıkla atmayı sürdüreceğiz.
BAKAN TUNÇ: TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ KANUNU ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Türkiye Adalet Akademisi Kanunu’nun ilgili “Türkiye Adalet Akademisi Kanunu, hukuka ve insan haklarına bağlı, meslek etik ilkelerini benimseyen ve uygulayan hakim ve savcıların yetiştirilmesi için önemli bir görevi ifa eden Türkiye Adalet Akademimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.” dedi.
TBMM Genel Kurulunda 13 Şubat'ta kabul edilerek yasalaşan Türkiye Adalet Akademisi Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı.
“Türkiye Adalet Akademisi Kanunu’nda; Akademinin mevcut teşkilat yapısı gözetilerek idari kapasitesinin güçlendirilmesi, Akademi bünyesinde hukuk ve adalet alanında araştırma ve bilimsel çalışmaların yapılması, Uluslararası gelişmelerin takip edilmesi ve proje geliştirilmesi alanlarında önemli düzenlemeler yer almaktadır.
Hukuka ve insan haklarına bağlı, meslek etik ilkelerini benimseyen ve uygulayan hakim ve savcıların yetiştirilmesi için önemli bir görevi ifa eden Türkiye Adalet Akademimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.”
HAKİM VE SAVCILARIN UZMANLAŞMASINA KATKI SAĞLAMAK AMACIYLA ORTAK PROGRAMLAR GELİŞTİRİLECEK
Kanuna göre; Akademi, hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim planlarını hazırlayacak ve uygulayacak.
Akademi bünyesinde kurulacak Hukuk Araştırmaları Merkezi, hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcıların uzmanlaşmasına katkı sağlamak amacıyla ortak programlar geliştirerek lisansüstü eğitimler için yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yapacak.
Meslekte fiilen 8 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak görev yapmak üzere Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek.
Hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim ve öğretim programları ücretsiz olacak.