İzmir Ekonomi Üniversitesinden:

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ AFET YÖNETİMİ VE RİSK AZALTMA (EKOAYRA) UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1-  (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Ekonomi Üniversitesi Afet Yönetimi ve Risk Azaltma (EKOAYRA) Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İzmir Ekonomi Üniversitesi Afet Yönetimi ve Risk Azaltma (EKOAYRA) Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3-  (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: İzmir Ekonomi Üniversitesi Afet Yönetimi ve Risk Azaltma (EKOAYRA) Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: İzmir Ekonomi Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5- (1) Merkezin amacı; İzmir ilinde ve diğer illerde, başta deprem olmak üzere yağmur, sel, fırtına, yangın gibi birbirini tetikleyebilecek doğal afetlere karşı dirençli ve hazırlıklı olmak için multidisipliner, disiplinler ve sektörler arası bakış açısı ile yürütülmesi gereken araştırma-geliştirme ve uygulama faaliyetlerini bütünsel bir yaklaşımla koordine etmek, ulusal ve uluslararası iş birliklerini tetikleyerek rekabete dayalı, yaratıcı, verimli bir araştırma ortamı oluşturmak ve bu faaliyetleri nitelik ve nicelik yönünden arttırmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Doğal afetlere karşı Merkezin amacı doğrultusunda çalışmalar yapmak.

b) Afetlerin önlenmesi ve yönetimine ilişkin olarak Üniversite içinde temel, uygulamalı ve sosyal bilimlerin katkıları ile yüksek entelektüel katma değer içerikli fikirlerin oluşumunu teşvik etmek, uygulama projeleri haline getirmek.

c) Ulusal ve uluslararası düzeyde üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları, hükümetler arası örgütler, sivil toplum örgütleri ile birlikte afet yönetimi ve risk azaltma konularında iş birlikleri geliştirmek ve güçlendirmek, bilgi paylaşımını ve araştırmayı teşvik etmek, uygulamalı eğitim faaliyetlerinde bulunmak ve farkındalık çalışmaları yapmak.

ç) Merkezin amacı doğrultusunda ortak çalışma grupları kurmak, ARGE imkânlarının birimler arası ortak kullanımını teşvik ederek; ortak projeler üretmek, mevcut projelere katkı vermek ve danışmanlık hizmetleri vermek.

d) Kalkınma ve gelişme planlarına katkı vermek, planların ve yol haritalarının oluşturulmasına yaratıcı fikir ve yeteneklerin dikkate alınması ve değerlendirilmesini sağlamak.

e) Doğal afet türleri için afet yönetimi ve risk azaltmaya yönelik konularda kurs, seminer, sempozyum, kongre, konferans gibi ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar düzenlemek.

f) Merkezin amacına ilişkin konularda elde edilen deneyimleri, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki öğrencilere yönelik eğitim çalışmaları için tasarlamak, ihtiyaçlar doğrultusunda nitelikli elemanların yurt içinde ve yurt dışında yetiştirilmesini sağlamak.

g) Afet yönetimi ve risk azaltma alanlarındaki teknolojik gelişmeleri izleyerek değerlendirmek, çalışmaları ilgililerin ve kamunun bilgisine sunmak için basılı yayın yapmak, yerel koordinasyon için dijital eğitim materyalleri tasarlamak ve eğitimler vermek.

ğ) Merkezin amaçları doğrultusunda alt birimler, çalışma grupları, topluluklar ve benzeri yapılar, platformlar oluşturmak ve benzer amaçlı kuruluşların faaliyetlerini desteklemek.

h) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8-  (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir veya gerekli görülen hallerde Rektör tarafından sürenin sona ermesi beklenilmeden görevden alınabilir.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından bir kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde,  müdür yardımcısının görevi de kendiliğinden sona erer. Görev süresi biten müdür yardımcısı aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya gerekli görülen hallerde Rektör tarafından sürenin sona ermesi beklenilmeden görevden alınabilir. Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda müdür yardımcısı Müdüre vekâlet eder. Vekâletin altı aydan fazla sürmesi durumunda yeni Müdür görevlendirilir.

(3) Müdür yardımcısı, Merkezin amacı doğrultusunda Müdür tarafından verilen görevleri yapar ve Müdüre karşı sorumludur.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin amacı doğrultusunda yönetim ve işleyişine ilişkin gerekli tedbirleri almak ve uygulamak.

c) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak, sonuçlarını izlemek ve denetlemek.

ç) Önceki yıllarla kıyaslamalı olarak Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve gerek duyulduğunda talep edilen diğer raporları hazırlamak ve Yönetim Kurulu kararını müteakip Rektörün onayına sunmak.

d) Merkezin personel gereksinimlerini ve bütçe ile ilgili önerilerini hazırlayarak Yönetim Kurulunun kararını müteakip Rektörün onayına sunmak.

e) Merkez ve Üniversite bünyesindeki tüm birimlerin eşgüdüm içinde, etkin ve nitelikli biçimde çalışmalarını sağlamak ve ihtiyaç olduğunda gerekli önlemleri almak.

f) Yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla iş birlikleri ve ortak projeler oluşturmak, Merkezin mali kaynaklarının geliştirilmesi ve etkin,  verimli biçimde kullanımı amacıyla girişimlerde bulunmak.

g) Danışma Kurulunda saptanan görüş ve önerilerin değerlendirilmesine ve uygulama amaçlarına yönelik olarak Danışma Kuruluna rapor sunmak.

ğ) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Rektör tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcısı ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen yedi üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur. Görevi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevinden alınabilir. Yönetim Kurulu toplantılarına, üç kez üst üste mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği kendiliğinden sona erer.

(2) Yönetim Kurulu, Başkanın daveti üzerine yılda en az iki kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin yönetim ve çalışmaları ile ilgili kararlar almak ve Merkezin çalışma düzenini oluşturmak.

b) Gerekli görülen araştırma projelerinin desteklenmesine ilişkin esasları belirlemek.

c) Merkezin; ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim etkinliklerinde ve araştırmalarda kullanımına yönelik ilke ve esasları belirlemek ve gerek duyulması durumunda Müdüre görüş bildirmek.

ç) Müdür tarafından hazırlanan personel ve ödenek gereksinimlerine yönelik program ve bütçe önerilerini ve yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla iş birliği yapma ve ortak projeler geliştirme önerilerini incelemek ve Rektöre sunmak üzere karara bağlamak.

d) Merkezin amacının yerine getirilmesi için kaynak sağlama konusunda çalışmalarda bulunmak.

e) Müdür tarafından hazırlanan Merkez yıllık raporunu ya da gerek duyulduğunda talep edilecek raporları değerlendirerek sonuçlarını Müdür tarafından Rektöre sunulmak üzere karara bağlamak.

f) Müdür ve Danışma Kurulunun önerilerini incelemek ve karara bağlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Rektörün, Rektör olmadığı zamanlarda rektör yardımcısının başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen en fazla on yedi üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu yılda en az bir kez toplanır.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1)  Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amacı ile ilgili olarak her türlü öneriyi dile getirmek ve alınan tedbirler ve yapılan uygulamalar hakkında görüş bildirmek.

b) Ulusal ve uluslararası düzeyde üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşları, ve sivil toplum örgütleri ile afet yönetimi ve risk azaltma alanlarında iş birliği ortamının oluşturulup geliştirilmesine katkıda bulunmak.

c) Üniversite dışı finans kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü yürütür.