SEÇİM VAADİ

Barodan yapılan açıklamada "Seçim vaatlerimizin başında gelen Genç Avukatlar Meclisi kuruldu, yönergesi yürürlüğe girdi. Bu halde, kapatılmasına karar verilen eski Genç Avukatlar Merkezi; Yürütme Kurulunun atama usulü ile belirlendiği, dar ve sınırlı bir nitelikteyken, yeni kurulan Genç Avukatlar Meclisi, 30 yaşını doldurmamış tüm meslektaşların ve stajyer avukatların 'doğal üye' kabul edildiği, kendi başkan ve 10 kişilik Yürütme Kurulunu seçimle belirleyeceği bir yapıya sahip.

Sadece katılımcı ve demokratik seçim yöntemi ile değil aynı zamanda görev ve işleyiş bakımından da daha geniş ve serbest çalışma niteliğine sahip olan Genç Avukatlar Meclisinin Mart ayı sonuna kadar seçimli ilk Olağan Genel Kurulunu yapmak üzere geçici yürütme kurulu görevlendirilmiştir.

Buna göre, en çok 2 ay süreyle görev yapmak üzere geçici yürütme kuruluna; Av. Büşra ÇAKIR, Av. Taha Yasin GEDİK, Av. Büşra ALTUNOLUK, Av. Eyyüp Yusuf TÜRKMEN, Av. Tahir DEMİRCİ, Av. Ahmet EKİM ve Av. Engin Deniz ERGİN görevlendirilmiştir.

Geçici yürütme kurulunda görev alan meslektaşlarımız, yapılacak olan ilk seçimli olağan genel kurulunda başkan veya yürütme kurulu üyeliğine yönerge gereği aday olmayacaklardır.

30 yaşını doldurmamış tüm genç meslektaşlarımızı, Mart ayı sonuna kadar yapılacak olan Genç Avukatlar Meclisinin seçimli ilk Olağan Genel Kuruluna katılmaya, çalışmalara katkı sunmaya davet ediyoruz." denildi.

Divan ADI SOYADI EPOSTA
Koordinatör AV. EKİM BİLEN SELİMOĞLU (43549)
Koordinatör AV. BENGİSU KADI ÇAVDAR    (58941)
Geçici Yürütme Kurulu Üyesi AV. ENGİN DENİZ ERGİN (61765) engindeniz.ergin@gmail.com
Geçici Yürütme Kurulu Üyesi AV. AHMET EKİM (63470) av.ahmetekim@gmail.com
Geçici Yürütme Kurulu Üyesi AV. TAHİR DEMİRCİ (74845)
Geçici Yürütme Kurulu Üyesi AV. EYYÜP YUSUF TÜRKMEN (76187)
Geçici Yürütme Kurulu Üyesi AV. BÜŞRA ALTUNOLUK (79451) avbusraaltunoluk@gmail.com
Geçici Yürütme Kurulu Üyesi AV. TAHA YASİN GEDİK (80507) av.tahayasingedik@gmail.com
Geçici Yürütme Kurulu Üyesi AV. BÜŞRA ÇAKIR (83967) cakiirbusra@yandex.com

İSTANBUL BAROSU GENÇ AVUKATLAR MECLİSİ YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK ve TANIMLAR

Amaç


Madde 1-
(1)    Bu yönergenin amacı İstanbul Barosu bünyesinde kurulan “Genç Avukatlar Meclisi”nin çalışma usul ve esaslarının düzenlenmesidir.
Kapsam
Madde 2-
(1)    Bu yönerge İstanbul Barosuna kayıtlı 30 yaşını doldurmamış avukatlar ile stajyerlerin temsilinin ve katılımının sağlanması amacıyla kurulan İstanbul Barosu Genç Avukatlar Meclisi'nin kuruluşu, örgütlenmesi, görev, yetki ve çalışma esasları ile bu Meclisin Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu ile olan ilişkilerinin düzenlenmesine dair hükümleri kapsar.
Dayanak
Madde 3-
(1)    Bu Yönerge, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu m. 95/15 uyarınca İstanbul Barosu Yönetim Kurulunun 09.01.2025 tarih ve 4/256 sayılı kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde4-

(1) Bu yönergede geçen tanımlardan:
a. Baro, İstanbul Barosunu,
b. Genç Avukat, İstanbul Barosuna kayıtlı 30 yaşını doldurmamış avukatları,
c. Meclis, İstanbul Barosu Genç Avukatlar Meclisini,
d. Genel Kurul, Genç Avukatlar Meclisi Genel Kurulunu,
e. Divan, Genel Kurul Divanını,
f. Yürütme Kurulu, Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulunu,
g. Başkan, Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu Başkanını,
h. Yönerge, İşbu Genç Avukatlar Meclisi Yönergesini,
i. Çalışma Dönemi, seçim döneminden itibaren 2 yıllık süreyi ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

MECLİSİN YAPILANMASI

Meclisin Amacı

Madde 5-
(1)    İstanbul Barosu’na kayıtlı genç avukatların ve stajyer avukatların mesleki problemlerinin ve ekonomik sorunlarının Baro Başkanı ve Yönetim Kuruluna iletilmesi, meslektaşlar arasındaki sosyal ilişkilerin kuvvetlendirilmesi, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunulması, genç avukatların katılımcı anlayışla yönetime ve sorunların çözümüne yönelik çalışmalara etkin olarak katılmasıdır.
Üyeler
Madde  6-
(1)    İstanbul Barosu'na kayıtlı otuz yaşını doldurmamış avukatlar ile otuz yaşını doldurmamış stajyer avukatlar; ayrıca yine otuz yaşını doldurmamış olmak kaydıyla avukatlık stajını bitirip İstanbul Barosu'na giriş aidatını ödeyen ve ruhsatını bekleyen avukat adayları Meclisin doğal üyeleridir.
(2)    Meclisin avukat olmayan doğal üyeleri (stajyer avukatlar ve ruhsat bekleyen avukat adayları) genel kurullara katılıp söz alabilir. Ancak bu üyeler Meclis organlarının seçiminde ve diğer oylama gerektiren genel kurul işlemlerinde oy kullanamaz. Buna ilişkin gerekli önlemleri alma yetkisi ilgili toplantının divanına aittir.
Meclisin Organları
Madde 7-
(1)    İstanbul Barosu Genç Avukatlar Meclisi’nin organları şunlardır:
a.Genel Kurul
b.Yürütme Kurulu

Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantıları
Madde  8-

(1)     Seçimli Olağan Genel Kurul iki yılda bir, tek sayılı yılların Ocak ayı içerisinde Yönergenin zorunlu kıldığı gündeme ek olarak Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan diğer konuları görüşmek üzere seçimli olağan toplantısını icra eder.
(2)     Seçimli Olağan Genel Kurulun olağan toplantısının yeri, saati ve gündemi Baro’da, baro internet sitesi veya sosyal medya hesaplarında en az otuz gün önceden duyurulur. Bu duyuru, tebligat hükmündedir.
(3)     Genel Kurulun seçimli olağan toplantısında zorunlu gündemi şunlardır:
a.Genel kurul divanını seçmek,
b.Genç Avukatlar Meclisi Başkanı ve yürütme kurulunu seçmek.
(4)    Seçimli Olağan Genel Kurul toplantıları toplantı nisabı aranmaksızın belirlenen yerde, gün ve saatte başlar. Toplantının açılış konuşmasını Başkan yapar. Seçimli olağan genel kurul toplantılarında ilk iş olarak toplantıya bir başkan, bir başkanvekili ve bir yazman üyeden kurulu bir başkanlık divanı açık oylama ile seçilir. Başkanlığa veya yürütme kuruluna aday olanlar genel kurul divanına aday olamaz. Divan seçiminin önergeleri Başkana verilir, Başkan tarafından okunur ve Genel Kurul doğal üyesi avukatlar tarafından oylanır.
(5)    Meclisin doğal üyesi olan avukatların genel kurulca karar alınmasını talep ettikleri ve yazılı olarak başvurularını genel kurul divanının teşekkülünden hemen sonra divana sundukları gündem dışı konularda karar alınabilir. Sunulan gündem dışı başvuruların görüşülmesi seçimli genel kurullarda seçim gündeminden sonra, seçimsiz genel kurullarda ilan edilen en son gündem maddesinden sonra yapılır.
(6)    Seçimli Olağan Genel Kurulda Meclis başkan ve yürütme kurulu üyelikleri seçimi hariç diğer konular açık oylama ve katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Yönerge değişikliği teklifleri bu hükmün dışındadır.
(7)    Seçimli Olağan Genel Kurulun idaresinden ve başkan ile yürütme kurulu üyelerinin seçimlerinin denetiminden, sayım ve döküm işlemlerinden, sandık sonuç tutanaklarının tutulmasından ve bağlama tutanağının hazırlanmasından Meclis Divanı sorumludur. Divan bu görevini yerine getirirken, Meclisin doğal üyesi olup genel kurul toplantısında hazır bulunan avukatlara görev verebilir.

Olağan Genel Kurul Toplantıları
Madde  9-

(1)    Olağan Genel Kurul dört ayda bir olmak üzere Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek olan gündem maddelerini görüşmek üzere Baro tarafından duyurusu yapılacak gün ve yerde toplantılarını icra eder. Bu toplantılarda Meclis Divanı seçimi ile başkan ve yürütme kurulu seçimi hariç olmak üzere yukarıdaki hükümler aynen tatbik edilir. Bu toplantılar, yürütme kurulu başkanı ve iki yürütme kurulu üyesi tarafından yönetilir. Seçimli olağan genel kurul toplantıları bu periyotlarla yapılacak toplantılardan sayılır ve dört ayda bir yapılacak toplantı hesabında gözetilir.

Olağanüstü Genel Kurul Toplantıları
Madde – 10

(1)     Olağanüstü Genel Kurul, Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulunun veya Baro Yönetim Kurulunun yapacağı çağrı ve belirleyeceği gündem üzerine seçimli veya seçimsiz olağanüstü toplantıya çağrılabilir. Seçimli toplantıya çağrı durumunda işbu yönergenin 8/2 maddesi uyarınca çağrı yapılması zorunludur. Seçim gündemsiz olağanüstü toplantılar ise herhangi bir çağrı süresine tabi değildir.
(2)     Doğal üyelerin en az 1/10’unun yazılı talebi üzerine Genel Kurul, Meclis Yürütme Kurulunun belirleyeceği gün, saat ve yerde olağanüstü toplanır. Bu maddeye göre yapılacak taleplerde gündemin de belirtilmesi zorunludur. Bu gündemler içerisine seçim gündemi alınamaz.
(3)     Seçim gündemsiz olağanüstü genel kurul toplantılarının divanı işbu yönerge 9. madde hükümlerine göre belirlenir.

Genel Kurul Toplantılarına Baro Yönetim Kurulunun Katılımı
Madde  11-

(1)     Genel Kurul toplantılarına Genç Avukatlar Meclisinin doğal üyelerini temsil görevinin tam ve eksiksiz olarak yerine getirilebilmesini teminen, Baro Başkanı ve/veya belirleyeceği Yönetim Kurulu üyeleri ve/veya Meclis’ten sorumlu Yönetim Kurulu üyeleri de toplantılara katılabilir. Baro Başkanı veya görevlendireceği veya sorumlu Baro Yönetim Kurulu üyesi/üyelerinin genel kurul toplantılarına katılım ve toplantıda söz hakkı olmakla birlikte, doğal üye değilse oy verme hakkı yoktur. Söz konusu toplantılara katılımla yönetim kurulunun doğrudan bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

Genel Kurul Toplantılarının Raporlanması
Madde  12-

(1)    Genel Kurul toplantılarında ele alınan tüm gündem maddeleri ve yapılan çalıştaylar nezdinde; toplantı gününü takip eden 1 hafta içerisinde yazman tarafından rapor düzenlenir ve aynı süre içerisinde Baro Yönetim Kuruluna sunulur. Takip eden ilk Baro Yönetim Kurulu toplantısında bu raporun görüşüleceği gündeme Baro Yönetim Kurulu tarafından Yürütme Kurulu Başkanı veya üyelerinden biri çağrılabilir. Akabinde genel kurul tutanakları, işbu yönergenin 13/3-ı ve 13/3-i maddelerine göre yayınlanır.

Yürütme Kurulu
Madde 13-

(1)    Yürütme Kurulu, bir başkan ve on yürütme kurulu üyesinden oluşur. Meclis Başkanı, yürütme kurulunun da başkanıdır.
(2)    Yürütme Kurulu üyeleri kendi aralarında ilk toplantıda yapacakları seçimle bir başkan yardımcısı ve bir yazman seçer.
(3)    Yürütme Kurulunun görevleri şunlardır:
a.Genç avukatların Baro nezdinde temsiliyetinin sağlanması,
b.Genç avukatların mesleki sorunlarının ve bu sorunların çözümü noktasında atılabilecek adımların tespiti, raporlanması ve Baro Yönetim Kurulu ile Genç Avukatlar Meclisi Genel Kuruluna sunulması,
c.Dört ayda bir yapılacak olan genel kurul toplantılarının gündeminin oluşturulması,
d.Seçimli olağan genel kurul toplantısının hazırlık işlemlerinin yapılması,
e.Madde 10 uyarınca olağanüstü genel kurul toplantılarının gündem ve hazırlık işlemlerinin yapılması,
f.Başta genç avukatlar olmak üzere avukatlara ve avukatlık mesleğine yönelik hak ihlâllerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak, bu konularda her türlü yasal ve idarî girişimde bulunması için Baro Yönetim Kuruluna sunulacak tavsiye niteliğinde kararların alınması,
g.Genç avukatlar arasında dayanışmanın sağlanması, Baroyla üyelik bağının güçlendirilmesi, mesleki gelişime ve katılımcılığa dönük faaliyetler yapılması,
h.Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu toplantılarının tutanak altına alınması, yapılan başvuru ve alınan cevaplar ile diğer yazışmaların kayda alınması ve arşivlenmesi, seçilecek yeni yürütme kuruluna söz konusu tutanak, kayıt ve sair belgelerin devredilmesi,
ı.İstanbul Barosu web sitesi ile sosyal medya hesaplarında ve Meclis adına Baro tarafından açılabilecek hesaplarda Genç Avukatlar Meclisi çalışmalarının duyurulması ve ilan edilmesi noktasında Baro Yönetim Kuruluna talepte bulunulması,
i.Yürütme Kurulu toplantı tutanaklarının kişisel verilerden arındırılarak Baro internet sitesi veya Baro Yönetimi tarafından uygun bulunacak yöntemlerle yayımlanması için Baro Yönetim Kuruluna sunulması,
j.Baro Yönetim Kurulu tarafından Genç Avukatlar Meclisinin görev alanına giren konularda bildirilecek hususlarla ilgili çalışmalar yapılması,
k.Gönüllülük temelinde alt çalışma grupları kurulması,
l.İşbu yönergenin Meclisin amacı maddesine ve işbu maddesindeki görev ve yetkilere uygun olmak üzere, diğer baroların veya Türkiye Barolar Birliğinin genç avukatlara yönelik kurulmuş meclisleri, merkezleri, komisyonları ve kurulları ile koordinasyonu sağlamak, Kurultay ve Çalıştay toplantılarına katılmak, gerektiğinde üye göndermek,
m.Genel Kurul tarafından verilen diğer görevlerin icrası.
(4)    Yürütme Kurulu iki haftada bir olmak üzere olağan şekilde Baro Yönetimi tarafından tahsis edilecek uygun bir yerde Baro bünyesinde toplantılarını icra eder. Olağanüstü hallerde genel toplantılar dışında, yeri ve zamanı Meclis Başkanı tarafından Baro Yönetimi tarafından tahsis edilecek uygun bir yerde belirlenecek toplantılar veya çevrimiçi toplantılar da icra edilebilir.
(5)     Meclis Başkanı ve Yürütme Kurulunun görev süresi iki yıldır. Bu süre içinde Yönerge ile belirlenen Meclis üyeliği şartları sona erse bile bir sonraki seçimli olağan genel kurul toplantısına kadar göreve devam edilir.
(6)     Yürütme Kurulu Başkan ve üyeleri; geçerli bir mazereti olmaksızın, üst üste üç kurul toplantısına veya Genel Kurul toplantısına katılmaz ise ve kendisine Yürütme Kurulunun Başkanı, katılmayan başkan ise başkan yardımcısı, o da yoksa yazman, o da yoksa yürütme kurulunun en kıdemli üyesi tarafından yapılacak ihtara karşı mazeretini iki hafta içinde bildirmezse başkanlık veya yürütme kurulu üyeliği kendiliğinden düşer. Bu durum Yürütme Kurulu tarafından Baro Yönetim Kuruluna bildirilir. Üyeliği düşen avukata üyeliğinin düştüğü bildirimi Baro Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
(7)     Üst üste üç olağan toplantısını zamanında yapamayan Meclis Başkanı ve yürütme kurulunun üyelikleri kendiliğinden düşmüş sayılmasına Baro Yönetim Kurulu tarafından karar verilebilir. Bu durumda Baro Yönetim Kurulu tarafından yedek üyelere göreve başlamaları ve bir ay içinde olağanüstü seçimli genel kurul toplamaları gerektiği bildirilir.
(8)     Meclis Başkanının istifa veya sair suretlerle görevden çekilmesi durumunda bir sonraki seçimli olağan genel kurul toplantısına kadar, yürütme kurulu üyeleri kendi aralarında yapacakları oylama ile başkan vekilini seçer.
(9)     Yürütme kurulu üyeliğinde boşalma olması durumunda, en son seçimde en yüksek oyu alan yedek yürütme kurulu yeni yürütme kurulu üyesi olur. Yedek listede olup en çoktan en aza dek oy alan üyelerden sırasıyla üyelik seçimi yapılması yoluna gidilir. Oyların eşit olması durumunda kıdemi daha yüksek olan üyeye öncelik verilir.
(10)     Yürütme Kurulu toplantıları için toplantı yeter sayısı altıdır. Bu sayıya ulaşılamaması durumunda toplantı uygun bir gün ve saate ertelenir.
(11)     Yürütme Kurulu kararları katılanların salt çoğunluğu ile alınır.Kararın işbu yönergenin 10/1 maddesinde belirtilen olağanüstü genel kurul toplantısına ilişkin olması durumunda ise karar yeter sayısı yedidir.
    
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

SEÇİM USULÜ

Seçim
Madde  14-

(1)    Yürütme Kurulu üyeleri gizli oy ve açık sayım esasına göre seçilir. Seçimin bitiş saati toplantı Divanı tarafından, seçim gündemine geçilmesinden itibaren en az iki saat sonrası olacak şekilde belirlenir.
(2)     İlan edilen seçimli olağan genel toplantı gününde seçim gündemine geçilene kadar divana adaylık başvurusu yapılabilir.
(3)     Oy, A4 kağıt boyutundaki oy pusulasında adayların başkan ve yönetim kurulu olarak başlıklandırılması suretiyle, adayın adı soyadı sicil numarası yazılarak kullanılır. Oy pusulası adayların adı soyadı sicil numarası dışında işaret, Baro logosu da dahil olmak üzere logo, yazı içeremez. Oy pusulasında adayın adı soyadı ve sicil numarası dışında sadece başkan adayı, yürütme kurulu adayı, avukat sıfatı, İstanbul Barosu Genç Avukatlar Meclisi başkan adayı, İstanbul Barosu Genç Avukatlar Meclisi yürütme kurulu adayı ibareleri kullanılabilir. Pusulada işaret olarak ise sadece bir adayın adı soyadı ve sicilini çizip başka bir adayın adı soyadı sicili yazılabilir. Oy pusulası olarak kullanılacak A4 kağıdı beyaz hariç toplamda en fazla iki renkten oluşabilir. Bu şartları ihlal eden veya bütünlüğü bozulmuş pusulalar geçersiz sayılır.
(4)     Oy pusulasına seçilecek asıl üye tamsayısının yarısından en az bir fazla yani en az 6 (altı) isim ve başkan adayının isminin yazılması zorunludur. Bu koşulları taşımayan oy pusulaları geçersiz sayılır.
(5)     Oy pusulasına seçilecek asıl üye sayısından fazla isim yazıldığı takdirde, sondan başlanarak fazla isimler hesaba katılmaz.
(6)    Adaylar aldıkları oyların sayısına göre sıralanır ve en çok oy alandan başlanmak üzere önce asıl, sonra yedek üye seçilmiş olanlar bu sıraya göre tespit edilir. Adayların aldıkları oylarda eşitlik olması halinde mesleki kıdemi fazla olana öncelik verilir. Yedek üyeler aldıkları oy sayısına göre bulundukları sıra göz önünde tutularak Kurulda göreve çağırılır.
    
Sayım
Madde – 15

(1)     Seçim bitiş saatinde sandık başında olanlar oy kullanma işlemini tamamladıklarında seçim sona erer.  Oy sandıkları Divan Başkanı tarafından herkesin görebileceği bir yere kapalı olarak getirilir.
(2)     Meclis Divanı ve Divan tarafından görevlendirme yapılan kişiler öncelikle sandıkları açarak zarfları sayar ve listelerdeki imza sayısını karşılaştırır. Zarf sayısının imza sayısından fazla olması halinde fazla olan miktarda zarf rastgele seçilerek açılmadan imha edilir. Zarf sayısı ile imza sayısının eşit veya zarf sayısının imza sayısından az olması durumunda sayıma geçilir.
(3)     Öncelikle zarflar açılıp pusulalar tasnif edilir. Akabinde Divan Başkanı veya görevlendireceği bir kişi tarafından pusulalar sırasıyla herkese gösterilerek önce pusulalardaki Başkan adayı olmak üzere kimin oy aldığı duyurulur. Divan tarafından görevlendirilecek iki kişi de bu sırada çetelenin ilgili bölümüne oy alan adayı işaretler. Başkan adayları sayıldıktan sonra aynı işlemler yürütme kurulu adaylarının sayımı için tekrarlanır.
(4)     Sayım işleminin sona ermesinden sonra tutulan çeteleler mukayese edilir. Sonuçların eşit olması halinde sayıma son verilir. Sonuçların farklı olması halinde sayım çeteleler eşit çıkana kadar tekrarlanır.
(5)     Oylamanın sona ermesini müteakip Meclis Divanı tarafından sayım sonuçları bağlama tutanağına yazılarak imza edilir ve hazır bulunan Meclis üyelerine Divan Başkanı tarafından ilan edilir. Akabinde Meclis Divan Başkanı tarafından yazılı bir dilekçe ile Baro Yönetim Kuruluna sunulur. Seçilen başkan ve üyeler Baro Yönetim Kurulunca göreve çağrılır.
(6)     Baro Yönetim Kurulu sayım sonuçlarını Baronun internet sitesi ile sosyal medya hesaplarından duyurur.


Seçim Sürecinde Uyulacak Esaslar
Madde 16-

(1)    Yapılacak seçimli genel kurul toplantıları öncesinde başkan adayları ve yürütme kurulu üye adayları yapılacak olan seçim çalışmalarında Avukatlık Kanunu, Avukatlık Kanunu Yönetmeliği, Reklam Yasağı Yönetmeliği, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları kapsamında kurallara uygun şekilde hareket etmekle yükümlüdürler.
(2)    Adaylar, sponsorluk ve benzeri yöntemlerle seçim kampanyası yürütemezler.
(3)    Yapılacak toplantılarda Baro Yönetim Kurulu tarafından, eşitlik ilkesi gözetilerek İstanbul Barosu toplantı salonlarının tahsisi, müsaitlik durumuna göre yapılır.
(4)    Kullanılan broşür, afiş benzeri materyallerde; adaylığı tanıtım amacı ve işbu yönergede belirtilen Yürütme Kurulunun görevlerinin yerine getirilmesi yöntemine yönelik fikir ve projeler dışında başkaca bir amaca yönelik taahhütte bulunulamaz.
(5)    İşbu maddeye aykırı işlem ve davranışlar hakkında Baro Yönetim Kurulu tarafından Avukatlık Kanunu, Avukatlık Kanunu Yönetmeliği, Reklam Yasağı Yönetmeliği, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları hükümleri uyarınca yaptırımların uygulanması için resen işlem tesis edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

SAİR HÜKÜMLER

Yönergenin değiştirilmesi
Madde 17-

(1)    İşbu yönerge, Baro Yönetim Kurulunun kararı ile değiştirilir.
(2)    Meclis genel kurul toplantılarında iki yüzden az olmamak üzere toplantıya katılan avukat doğal üyelerin yüzde onunun vereceği yazılı yönerge değişikliği talepleri gündeme alınır. Bu taleplerin kabulü genel kurulda toplantıya katılanların 2/3 çoğunluğunun kabul oyu vermesine bağlıdır.
(3)    Meclis genel kurulundan geçen değişiklik talepleri Yürütme Kurulu tarafından Baro Yönetim Kuruluna tavsiye kararı olarak sunulur.

Giderler
Madde  18-

(1)    İstanbul Barosu Genç Avukatlar Meclisi çalışmalarının ve etkinliklerinin giderleri Avukatlık Kanunu çerçevesinde Baro Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Yürürlük tarihi ve yürütme
Madde  19-

(1)    İşbu yönergenin yürürlük tarihi Baro Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği tarihtir.
(2)    Yönergenin hükümlerini Baro Yönetim Kurulu yürütür.


Sair hükümler
Madde 20-

(1)    İşbu yönergenin 6. maddesinde belirtilen doğal üyelik yaş kriterinin hesabı, her yıl 1 Ocak itibariyle yapılır ve Baro Yönetim Kurulu tarafından her yıl 1 Ocak itibariyle üyelik listeleri güncellenerek Yürütme Kuruluna gönderilir. Madde 13/5 hükmü saklıdır.

Madde21-
(1)    Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile Avukatlık Kanunu Yönetmeliği hükümleri uygulanır.


GEÇİCİ MADDELER
Geçici Madde – 1

(1)    İşbu yönergenin yürürlüğe girmesiyle, en geç 2025 yılı Mart ayı sonuna kadar ilk olağan seçimli genel kurulu icra etmek ve bu tarihe kadar Yürütme Kurulu görev ve yetkilerini yerine getirmek üzere, İstanbul Barosu levhasına kayıtlı olan avukatlar arasından bir başkan ve en fazla on yürütme kurulu üyesi, geçici yürütme kurulu olarak Baro Yönetimi tarafından görevlendirilir. Geçici yürütme kurulu Başkan ve üyeliği için başkaca şart aranmaz.
(2)    Geçici yürütme kurulu başkan ve üyeleri ilk olağan seçimli genel kurulda doğal üyelik sıfatını taşımıyor olsalar dahi genel kurul sonuna kadar Meclis çalışmalarında bulunabilirler, Meclis Divanına seçilebilirler, yalnız doğal üyelik sıfatını kaybedenler oy kullanamaz.
(3)    Geçici yürütme kurulu üyeleri, yapılacak olan ilk olağan seçimli genel kurulunda başkanlığa veya yürütme kurulu üyeliğine aday olamazlar.