5 Kasım 2014 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 29166 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un getirdiği önemli yeniliklerden biri, işletmelerin pazarlama ve tanıtım amaçlı olarak e-mail, sms, telefon, faks gibi araçlarla gönderdikleri ticari içerikli iletilerle ilgili.
Alıcıdan önceden izin alınmaksızın pazarlama ve tanıtım amaçlı olarak gönderilen ticari içerikli iletilerle (e-mail, sms gibi) ilgili dünyada tercih edilen iki tür sistem var.
Birincisi, gönderilen iletide alıcıya mutlaka iletiyi reddetme imkânının verilmesi, ikincisi ise, daha ilk ileti gönderilmeden önce kişilerden izin alınması.
ABD'de daha çok birinci sistem kabul görürken, Avrupa Birliği'nde kabul gören sistem önceden izin alınmasıdır.
Bizim yeni Kanun'da da AB mevzuatına uyum sağlanmaya çalışılmış, bu kapsamda, Kanun'un 6. maddesinde yer alan düzenlemeye göre, ticari içerikli ileti gönderilerinde alıcılardan mutlaka önceden izin alınma zorunluluğu getirilmiştir.
Yeni düzenleme şu kuralları içeriyor:
- Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir.
- Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir.
- Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz.
Ancak, aynı hükmün son fıkrasındaki kurala göre, iletinin gönderildiği kişiler esnaf ya da tacir ise, önceden izin alınmadan da bu tür iletiler bu kişilere gönderilebilecek.
Bununla birlikte, iletinin gönderildiği kişi esnaf ya da tacir olsun ya da olmasın, hatta alıcıdan önceden izin alınmış olsa dahi, gönderilen ticari içerikli iletilerde şunların mutlaka yer alması gerekiyor:
- Gönderen kişi ya da kuruma ait telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri yer almalı,
- İletiyi alan kişinin iletiyi ret edebilmesi imkânının sağlanması gerekir.
- İletiyi gönderen kişi, ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür.
- Ret talebinin göndericiye ulaşmasının ardından iletiyi gönderen kişi üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurmak zorundadır.
Kurala uymayanlar para cezası alabilir
Aynı Kanun’da, bu zorunluluklara uymayanların para cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştür.
Kanuna göre, önceden izin almaksızın ticari içerikli ileti gönderilmesi hâlinde, gönderene, bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası kesilir.
Üstelik bir defada birden fazla kimseye önceden izin alınmadan ticari içerikli ileti (e-mail, sms gibi) gönderilmesi hâlinde bu cezanın, on katına kadar artırılarak uygulanması öngörülmektedir.
Ayrıca, bu kurallar ve cezalar, şirketler adına bu tür ticari içerikli iletileri gönderen aracı şirketler için de geçerlidir. Yani Kanuna göre, bu tür ticari iletilerin gönderilmesinde aracılık yapan ‘call center’ gibi aracı şirketler, bu kurallara uymazlarsa, onlar da aynı şekilde cezalandırılacaklardır.
Kanun, 5 Kasım 2014'te Resmî Gazete'de yayımlandı ama bu kurallar 1 Mayıs 2015'te yürürlüğe girecek.
(Bu köşe yazısı, sayın Umut Yeniocak tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)
Trend Haberler
İHTİYARİ ARABULUCULUK ANLAŞMA TUTANAĞININ GEÇERLİLİĞİ - ARABULUCULUĞUN ESASLARI SÜRECİ VE SONUÇLARI HAKKINDA AYDINLATMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Adliye önünde silahlı kavga: 1'i avukat 4 kişi yaralandı
HSK Birinci Dairesinin 1589 ve 1590 Sayılı Adli ve İdari Yargı Kararnameleri
ECRİMİSİL DAVALARINDA DAVACININ KULLANDIĞI VEYA KULLANABİLECEĞİ KISIM OLMASININ SONUÇLARI
9. Yargı Paketi Neler Getirdi?
MÜDDETNAMEYE İTİRAZDA SÜRE VE ARTIK YIL HESABI