TBMM’ye sunulan “Turizm Ajansı” kanun taslağını turizm sektörünün birçok alanında tepkiyle karşılanıyor.
Yapılan açıklamalardan bazılarına bakmak gerekirse; meslek odası olan Türkiye Seyehat Acentaları Birliği (TÜRSAB) başkanı Firuz Bağlıkaya sektörle ilgili bir kuruluşta meslek odasından üye olmaması bakımından “Bu sektör yok sayılmayı hak edecek ne yaptı?” diyerek tepkisini gösterirken, Eski Turizm Bakanı ve TÜRSAB eski başkanı Bahattin Yücel de “sektörden toplanacak kaynağın içeride ve dışarıda hangi kurallara göre harcanacağı son derece belirsizdir. İşlemleri Sayıştay denetiminden çıkarmak, yüklenicilerin seçimlerinde Kamu İhale Yasası hükümlerinin uygulanmasından kaçınmak, ülkemizin tanıtımına katkı yerine ancak Orta Afrika Ülkelerinde rastlanan türden yolsuzluk söylentileriyle, Dünya kamuoyunun gündemine gelmesine yol açacaktır.” şeklinde beyanda bulundu.
Oldukça yüksek bir bütçenin oluşacağı öngörülen yapının Sayıştay denetimi dışında bırakılması ve İhale Kanunu’ndan muaf tutulması denetlenilememe sorununu da beraberinde götürüyor.
Dün TBMM’de geç saatlere kadar yapılan görüşmeler neticesinde bazı değişiklikler ile ilk 6 maddenin kabul edilmesine karar verildi. Kalan maddeler ise bugün mecliste görüşülecek.
Peki kabul edilen maddeler hangi değişiklikleri beraberinde getiriyor?
-Bileşik tesisler ile konaklama tesisleri, bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri, deniz turizmi tesisleri ile bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından binde 7,5;
-Seyahat acentelerinden uçak bileti satışı hariç on binde 7,5;
-Havayolu işletmelerinin ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden on binde 7,5;
-Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce işletilenler hariç havalimanı ve terminal işletmelerinden binde 2 oranında olmak üzere, bu ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gerçek veya tüzel kişilerin, bu işletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden alınacak.
Teklifin ilk halinde, bileşik tesisler ile konaklama tesisleri, bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri, deniz turizmi tesisleri ile bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından alınacak turizm payı yüzde 1 olarak düzenleniyordu.
Aynı önergeyle, ‘’Kış termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren teslisler için bu oranlar yüzde 50 indirimli olarak uygulanır’’ eklemesi de kabul edildi.
Kurul organlarının yapısı ise şu şekilde olacak;
Yönetim Kurulu;
3. maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, eski tasarı da toplam iki üyeyle temsil edilmesi öngörülen Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinin, her birinin birer üye olmak üzere toplam 4 üyeyle temsil edilmesi kabul edildi.
Yönetim Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu bakan yardımcısı, Tanıtma Genel Müdürü, THY Yönetim Kurulu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerini temsilen en yüksek cirosu olan ilk iki işletme arasından her üç yılda bir sırayla görevlendirecek birer kişi, bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tüm tesislerin bulundukları coğrafi bölge bazında temsilini sağlamak üzere Marmara ve Akdeniz bölgelerinden ikişer üye, Ege, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden birer üye ile seyahat acentesi işletme belgesi sahiplerinin ilgili mevzuatı uyarınca kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenecek bir kişi olmak üzere, toplam 15 üyeden oluşacak.
İcra ve Danışma Kurulları;
Ajansın yürütme organı olan İcra Kurulu; Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Bakan Yardımcısının başkanlığında, Tanıtma Genel Müdürü, bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerden Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerini temsil eden Yönetim Kurulu üyeleri arasından bakan tarafından seçilen 3 üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluşacak.
Yönetim ve İcra kurullarına danışmanlık etmek ve tavsiyelerde bulunmak üzere Danışma Kurulu oluşturulacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu ve Türkiye Otelciler Birliği temsilcileri, dönüşümlü görev yapmak üzere otel yöneticileri derneklerinden en fazla üyesi olan 2 derneğin temsilcilerinden biri, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği temsilcisi ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği temsilcisi ve Türkiye Belediyeler Birliği temsilcisi, Danışma Kurulunun doğal üyesi olacak.
Yönetim, İcra ve Danışma kurullarından oluşacak ajansın karar organı, Yönetim Kurulu olacak. Yönetim Kuruluna, Kültür ve Turizm Bakanı başkanlık edecek.
Kurulların üyelerine, bu görevlerinden dolayı herhangi bir ücret veya huzur hakkı ödenmeyecek.
Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olacak, tüzel kişiliği haiz ve özel hukuk hükümlerine tabi tutulacak.
Görüldüğü üzere yapılan değişiklikler alınacak pay oranları ya da kurullardaki kişi sayısı hakkında. Turizm Ajansı’nın Sayıştay denetimi dışında bırakılması ve İhale Kanunu’ndan muaf tutulması hakkında bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı ise turizm sektöründe merakla takip ediliyor.