6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun, müsabaka düzeni ve güvenliğinin sağlanması, cezaların caydırıcılığı, tekrar suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla, anılan kanunda düzenlenen bir suçu işleyen kişinin belirli bir süreyle müsabaka, antrenman ve seyir alanlarına girerek müsabaka ve antrenmanları izlemesini uygun bulmamıştır. Hakkında seyirden yasaklama kararı bulunan kişinin, müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla müsabaka, antrenman ve seyir alanlarına girişi yasaklanmış ve yasaklama kararına konu fiilin işlendiği müsabakanın tarafı olan ve taraftarı olduğu takımın müsabakasının olduğu gün, müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra kolluk birimine başvurması zorunlu kılınmıştır (6222 S.K. m. 18/1-8). Kolluğa başvurma zorunluluğunun yerine getirilmemesi de ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir (6222 S.K. m. 18/9).

Spor müsabakalarını seyirden yasaklı kişinin, yasaklama kararına gerekçe olan müsabakanın tarafı olan ve taraftarı bulunduğu takımın müsabakalarını izleyemeyeceği hususunda bir tereddüt yoktur. Ancak yasaklı kişinin diğer spor dalları ya da yasaklılığına konu takım dışında aynı kategorideki diğer takımların müsabakalarını da seyredip seyredemeyeceği hususunda farklı görüşler bulunmaktadır.

Seyirden yasaklama kararının bu işleme konu takımın müsabaka ve antrenmanlarına girişe engel oluşturduğu, yasaklama kararına konu takım dışındaki takımların müsabaka ve antrenmanlarının yasağa dâhil olmadığı, aynı şekilde diğer spor dallarında aynı adla faaliyet gösteren takımın ya da diğer takımların seyirden yasaklama kararına dâhil olmadığı, dolayısıyla bu müsabakaları seyretmeye engel bulunmadığı yönünde görüşler  bulunmaktadır.[i]

6222 sayılı Kanunda seyirden yasaklama tedbiri, “Seyirden yasaklanma ibaresinden kişinin müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla müsabaka, antrenman ve seyir alanlarına girişinin yasaklanması anlaşılır” (6222 S.K. m, 18/1) şeklinde tarif edilmiştir.  Yine kanunda federasyonların düzenlediği veya düzenlenmesine izin verdiği ya da katkıda bulunduğu her türlü sportif karşılaşma ve yarışma, spor müsabakası olarak tarif edilmiştir (6222 SK.m.3/1.ı). Uygulama yönetmeliğinde de, “Spor müsabakalarını seyirden yasaklanma cezası alanlar hiçbir spor müsabakasını ve antrenmanları izlemek amacıyla spor alanlarına giremez” hükmü bulunmaktadır (6222 S.K. Uygulama Yönetmeliği .m.22/g). Yönetmelikte açıkça yasaklı kişinin “hiçbir spor müsabakasını ve antrenmanları” izleyemeyeceği düzenlenmiştir.

Yukarıda belirtilen hususlar gözetildiğinde, kanun koyucunun amacının seyirden yasaklı kişinin spor müsabakası tanımına giren tüm müsabakaları seyretmesini engellemek olduğunu, aksi halde kanun koyucunun “Seyirden yasaklanma ibaresinden, kişinin müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla yasaklama kararına gerekçe olan müsabakanın tarafı olan ve taraftarı bulunduğu takımının müsabaka, antrenman ve seyir alanlarına girişinin yasaklanması anlaşılır” şeklinde bir düzenleme yapmasının gerekeceğini, yasaklı kişinin tüm antrenman ve müsabakalara girişinin yasak olduğunun  kabul edilmesinin seyirden yasaklama tedbirinin varlık amacına daha uygun olduğunu değerlendirmekteyiz.

Yargıtay da “Seyirden yasaklanma, 6222 sayılı Kanun'un 18. ve 22/1-3. maddeleri gereğince, hakkında tedbir uygulanan kişinin seyir/izleme amacıyla spor müsabakalarının veya antrenmanların gerçekleştirildiği alanlarda, seyircilere ait seyir alanlarında ve sınırlı sayıda sayılan diğer alanlarda bulunmasının yasak olmasını ve dolayısıyla hiçbir spor müsabakasını veya antrenmanı izleyememesini ifade etmektedir. Diğer bir deyişle, bir spor kulübü bünyesinde faaliyette bulunan profesyonel futbol erkek takımının katıldığı spor müsabakasında veya antrenmanında gerçekleştirdiği eylem nedeniyle seyirden yasaklanan kişi, uygulanan tedbir süresi içinde, tüm spor dallarına (basketbol, hentbol ve sair) ait karşılaşmaları ve antrenmanları (amatör veya profesyonel ya da resmi veya özel ayrımı yapılmaksızın) izleyemeyecektir.”[ii] yorumunu yapmıştır. Dolayısıyla Yargıtay, seyirden yasaklı kişinin hiçbir spor müsabakası veya antrenmanını izleyemeyeceği görüşündedir.

Sonuç olarak, farklı görüşler bulunmakla birlikte, yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler ve içtihat içerikleri gözetildiğinde, kanaatimizce yasaklı kişinin, kanunun müsabaka tanımına dâhil olan diğer spor dalları ya da aynı spor dalında yasaklılığa konu takım dışındaki takımların antrenman ve müsabakalarını da seyretmesi mümkün değildir. Bu noktada, seyirden yasaklı kişinin, spor müsabakası ve antrenmanları seyretmek amacıyla bu alanlara girmesi halinde nasıl işlem yapılacağı sorusu gündeme gelmektedir.

6222 sayılı Kanun’da seyirden yasaklı kişinin antrenmanları izlemesi yasaklanmış, ancak yaptırıma bağlanmamıştır. Dolayısıyla, seyirden yasaklı kişinin herhangi bir takımın antrenmanını izlemesi halinde bir yaptırım öngörülmemiştir. Esasen seyirden yasaklı kişinin, herhangi bir spor müsabakasını izlemek amacıyla sayılı alanlara girmesinin tek başına yaptırıma bağlanmadığını söylemek, yanlış bir değerlendirme olmayacaktır. Şöyle ki, seyirden yasaklı kişi, yasaklama kararına konu fiilin işlendiği müsabakanın tarafı olan ve taraftarı olduğu takımın müsabakasını izlemesi halinde, müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra kolluk birimine başvurması mümkün olamayacağından dolayı, Kanun’un 18/9. maddesinde düzenlenen suçtan ve şartlarının varlığı halinde usulsüz seyirci girişi suçundan sorumlu olacaktır.[iii] Bununla birlikte elektronik bilet sisteminin uygulanmadığı lig ve müsabakalar –elektronik bilet sisteminin uygulandığı liglerde yasaklama kararı elektronik bilgi bankasına kayıt edileceğinden sistem kişiye bilet alma izni vermeyecek ve bir şekilde müsabakayı izlemek amacıyla ilgili alanlara girilmesi halinde usulsüz seyirci girişi suçu oluşacaktır- veya herhangi bir biletli girişin söz konusu  olmadığı lig ve müsabakalar  -amatör lig  müsabakaları gibi- yönünden, usulsüz seyirci girişi suçunu düzenleyen hükmün (6222 S.K. m. 15/1)  “kanun hükümlerine göre temin edilmiş bileti olmaksızın spor müsabakalarını izlemek” unsurunun sağlanması açısından sorunlarla karşılaşılacağı da açıktır. Dolayısıyla belirtilen husus nedeniyle yasal bir boşluk gözükmekte ve yasal bir düzenleme ihtiyacı bulunmaktadır. Belirtilen hallerde, yasaklı kişinin spor müsabakası, seyir veya antrenman alanından dışarı çıkmasını istemek dışında bir yol gözükmemektedir.

-------------

[i]  Ekren, Asım, Ekren, Alişan Özer, Futbol Taraftarına Cevaplar, Filiz Kitabevi, 2020, s. 101, 108

[ii] Yargıtay 19. Ceza Dairesi 24/04/2018 tarih ve 2017/612 E. – 2018/4873 K.; benzer aynı dairenin 16/04/2018 tarih ve 2016/12163 E. – 2018/4509 K.

[iii] Kara, Eyüp, Taraftarın El Kitabı, Adalet Yayınevi, 2025, s. 132