Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri usulü Kanunu bir bütün olarak değiştirilmiştir. Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu gibi temel ve önemli Kanunlar da bir bütün olarak değiştirilmektedir. Temel yasaların bir bütün olarak değiştirilmesi büyük bir hatadır. Bu değişiklikler, bir çok sakıncaları yanında; Türk Ceza Kanunun değiştirilmesi sonucu yaşanan tahliyeler sorunu gibi pek çok ve pek derin çekişmelere sebebiyet verecektir. Çok ve çabuk kanun çıkarma iyi bir yönetimin göstergesi değildir.
Geçtiğimiz yıllarda Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü gibi kanunlar, bir kalemde ve bir bütün olarak değiştirilmiştir. Günümüzde ise Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu, Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu gibi temel kanunlar tamamen değiştirilmektedir. Bu yasaların bir bütün olarak değiştirilmesini gerektirecek hiçbir neden bulunmadığı gibi değiştirilmesinin büyük sakıncaları da vardır.
GEÇEN SÜRE BİR YASANIN ESKİME DEĞİL, GELİŞME SÜRECİDİR
Değiştirilen bu yasalar yaklaşık olarak 50,60 en fazla 70 yıldanberi uygulanmaktadır. İnsan hayatı ile mukayese edildiği zaman, bir toplum ve devlet hayatında 60,70 yıl gibi süreler çok kısa zaman dilimleridir. Bu süre, bir yasanın eskime değil gelişme sürecidir. Üstelik geçen bu zaman içinde, adı geçen yasalar bir çok ek ve değişiklikler alarak toplum yapısına tam bir uyum sağlamışlardır. Adeta toplumun üzerine tam olarak oturan bir elbise haline gelmişlerdir.
Yapılan değişiklikler bu güne kadar elde edilen bütün kazanımları da yok etmektedir. Kaldırılan yasaların uygulanması sırasında Mahkemelerden ve üst yargı organlarından binlerce karar verilmiş, bir maddenin hangi anlama geleceği ve nasıl uygulanacağı yolunda emsal kararlar, içtihatlar verilmiştir. Bunlar uygulayıcılara yol gösteren önemli kararlardır. Temel yasaların bir bütün olarak değiştirilmesi ile, yılların birikimi olan bu kazanımlar yok edilmektedir.
Temel yasaların bir bütün olarak değiştirilmesinin, öğreti de büyük sakıncaları vardır. Bu değişiklikler ile, yıllardanberi yazılan kitaplar, makaleler değerini kaybetmektedir.
Binlerce eser, kitap, araştırma yok edilmektedir. Daha bu gün fakülteden mezun olan öğrenciler, mevzuat hakkında tamamen bilgisiz kişiler durumuna getirilmektedir.
TAVUK, PİDE, LAHMACUN
Yapılan değişikliklerin bir kısmı gülünç ve kanun yapma tekniği bakımından hatalıdır. Türk Ticaret Kanununda yapılan değişiklik ile; otobüslerde tavuk taşınamayacağı, pide ve lahmacun yenilemeyeceği tarzındaki ifadeler gülünç olmaktadır. Bunları engelleyen uygulamalar esasen vardır. Üstelik bu düzenlemeler; tavuk, pide, lahmacun olarak sayılmak suretiyle değil, halkı rahatsız edici hareketlerin yapılamayacağı şeklinde genel düzenlemeler ile yapılmalıdır. Getirilen değişiklerin tamamı, bir takım eklerle yapılabilecek niteliktedir.
GÖRÜŞÜLMEKSİZİN KABUL
Değişikliğin yasalaşma süreci de dikkat çekicidir. Temel yasa sayılan yasalar, görüşme kuralları gereğinde 30’ar maddelik bölümlere ayrılarak bir kalemde görüşülmüştür. Aslında görüşülmemiştir. Zira 649 maddeden oluşan Borçlar Kanunu, Meclis genel kurulunda tam 2 saat 51 dakikada görüşülerek veya görüşülmeksizin kabul edilmiştir. Temel yasaların bir bütün olarak değiştirilmesi, torba yasa adı altında, bir madde başlığında, birbiri ile ilgisiz yüzlerce yasanın binlerce maddesinin değiştirilmesi yarar doğuracak sonuçlar değildir. Çok kanun yapmak iyi bir yönetimi göstermez. Toplumun tartıştığı konular; yasalar ve maddeleri ile desti izdivaç ve Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerdir. Oysa beklentiler; aş, iş ve ülkenin birlik ve bütünlüğüdür.
Av.A.Erdem Akyüz
[email protected]
'ÇOK KANUN, YOK KANUN'DUR'
Av. Erdem AKYÜZ
Yorumlar
Trend Haberler
Mülakatta elenen genç avukat yaşamına son verdi
MURİSİN MİNNET DUYGUSU İLE YAPTIĞI TEMLİKLERİN MURİS MUVAZAASI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ (YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA)
Ev Sahibi Depozitoyu Vermezse
3 polis, 1 avukat 'Suriyeliyi gasptan' tutuklandı
Avukat Halise Özkul vefat etti
Evlilikte Azami Yaş