Anlaşmalı Boşanma Davalarında Nafaka ve Tazminat Talepleri...
Avukat Hidayet ALAHAN
Anlaşmalı Boşanmada istenilebilecek Nafaka türleri nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin birbirlerinden talep edebileceği nafaka yoksulluk nafakası, çocuklar adına talep edebileceği nafaka ise iştirak nafakasıdır. Yoksulluk ve iştirak nafakası, anlaşmalı boşanma davalarının zorunlu mali unsurlarındandır ve eşler bu hususta bir anlaşmaya varmış olmalıdır. Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Ancak ....
Anlaşmalı Boşanmadan sonra Yoksulluk Nafakası talep edilebilir mi?
Yerleşik yargı kararları, anlaşmalı boşanma davasında yoksulluk nafakasının ileri sürülmemesini, ‘bir daha yoksulluk nafakası istenemez’ şeklinde ele almaktadır ... Bu kuralın tek istisnası ise talep edilmede ihmalin olduğu durumlardır. İhmalin olduğu durumlarda ise kararın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde yeniden yoksulluk nafakası talep edilebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanmadan sonra İştirak nafakası talep edilebilir mi?
Çocuklar için istenen iştirak nafakasında durum farklıdır, hâkim talep olmadan da karar verebilmektedir. İştirak nafakasının boşanma, ayrılık ve evliliğin butlanı davasıyla birlikte veya bu davaların sonrasındaki herhangi bir zaman diliminde ayrı olarak talep edilebilmesi mümkündür.
Anlaşmalı Boşanmada maddi ve manevi tazminat daha sonra istenilebilir mi?
Diğer boşanma türlerinde olduğu gibi anlaşmalı boşanmada da eşler maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilirler. Maddi ve manevi tazminat talepleri anlaşmalı boşanmanın zorunlu mali unsurlarından olup eşler bu konudaki taleplerine anlaşmada yer vermeli, talebi içeren anlaşmayı hâkime sunmalıdır. Tarafların bu yöndeki talepte ihmalleri bulunması ve hâkimin de konuyu gözden kaçırması durumunda, kararın kesinleşmesinden itibaren bir yıllık zamanaşımı süresi içinde tazminat talebinde bulunabilmeniz mümkündür.
Kural olarak bir boşanma davasında istenecek maddi ve manevi tazminat miktarını hâkim belirler. Ancak burada hâkim taleple bağlı olacaktır. Eğer taraflar anlaşmalı boşanmada anlaşma içinde tarafların karşılıklı tazminat talebinde bulunmayacaklarını kararlaştırmış iseler, bir yıllık süre içinde veya sonrasında tazminat talep edebilmeleri mümkün değildir.
Ancak yoksulluk nafakasında da belirttiğimiz üzere taraflar bu konuda da ihmal göstermişler ve hâkim de bu hususu ...
Anlaşmalı Boşanmadan sonra, eski eşin, evlilik birliği içerisinde yükümlülüklerine aykırı hareket ettiği tespit edilirse...
Anlaşmalı boşanma davasının kesinleşmesinden sonra, taraflardan birinin evlilik birliği devam ederken meydana gelen olaylara dayanarak aile hukuku kökenli bir talepte bulunması mümkün değildir. Çünkü anlaşmalı boşanma ile evlilik birliğine son verilmiştir. Ancak evlilik birliği devam ederken, taraflardan birinin evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı eylemleri, karşı tarafın kişilik haklarını zedeleyecek nitelikte ise ve bu eylemlerin etkileri anlaşmalı boşanma kararının kesinleşmesinden sonraki dönemde de devam ediyorsa, eylemden zarar gören taraf, tazminat talebinde bulunabilecektir. Bunun için talebin niteliğine göre belli şartların gerçekleşmiş olması aranacaktır.
Yargıtay kararı bağlamında değerlendirme...
Yargıtay kararına da konu olan bir olay üzerinden anlattıklarımızı somutlaştıralım. Taraflar anlaşmalı olarak boşandıktan sonra, davacı taraf, davalı eski eşinin, evlilik birliği devam ederken üçüncü bir kişiyle ilişkisi bulunduğunu ve bu ilişkiden bir de çocuğu olduğunu öğrenmiştir. Aldatılan taraf anlaşmalı boşanma davası esnasında bu durumu bilmemektedir. Anlaşmalı boşanma kararı kesinleştikten sonra, davacı taraf irade sakatlığına dayanarak....
Sonuç olarak,
Anlaşmalı boşanmanın temel unsuru olan anlaşmada, eşlerin yoksulluk nafakası ve maddi-manevi tazminat talepleri gibi mali unsurları kararlaştırmaları zorunluluğu, hâkimin de bunu kendiliğinden göz önünde bulunduracak olması, bu taleplerin kesinleşmeden sonra ileri sürülebilmesini engellemektedir. Bu kuralın tek istisnası, tarafların bu hususu kararlaştırmada ihmalde bulunmaları, hâkimin de bu zorunlu unsurların varlığını göz ardı etmiş olmasıdır. Böyle bir durumda bir yıllık zamanaşımı süresi içerisinde, eski eşiniz aleyhine nafaka ve maddi-manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz.