Trafikte her an her şekilde beklenmedik durumlarla karşılaşma ihtimalimizin mevcut olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bugün ise tarafımızca anlatılmak istenen şey, aracınızla trafikte iken veya aracınız park halinde iken, özellikle trafik yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde, araca çarpıp kaçan sürücüler hakkında neler yapılabileceğidir.

SÜRÜCÜ VE/ VEYA ARAÇ PLAKASI NASIL TESPİT EDİLİR ?

Seyir halinde iken çarpıp kaçma gerçekleştiyse ilk olarak en uygun yerde aracınızı park edip polisi aramanız gerekmektedir. Sonrasında aracınızın uğramış olduğu hasara ilişkin fotoğraflarını çekip dijital ortamda saklayın ve polis ekipleri geldikten sonra size çarpmış olan araç veya sürücüsü ile ilgili olarak hatırladığınız tüm detayları hem kaza tespit tutanağında belirtin hem de polislere aktarın. Ayrıca olay yerinde kazaya şahit olan kişi veya kişiler mevcut ise onlardan şahitlik yapmalarını da istemenizde büyük fayda var.

Eğer bedensel yaralanmanız mevcut değil ise kazanın sıcaklığıyla panik olmadan ilk olarak yukarıda belirtilen aşamaları uygulayınız, daha sonrasında ivedi olarak çevrede MOBESE kameraları bulunup bulunmadığını kontrol ediniz, eğer varsa  olay yerine intikal eden kolluk kuvvetini bilgilendirip bu kayıtların ivedi şekilde alınarak izlenmesini sağlayın, yoksa da kaza yerinde bulunan işyerlerinin kamera kayıtlarını inceleyin, işyeri bu hususta onay vermediği taktirde yerel kolluk kuvvetiyle iletişime geçmek suretiyle yaşamış olduğunuz kazanın detaylarını verin ve kamera kayıtlarının kolluk marifetiyle izlenmesini sağlayın. Bunu kazayı yapmış olduğunuz bölgeye en yakın polis karakolundan talep edebilirsiniz. Ancak önemle belirtmek gereklidir ki;

Bu tarz kazalarda en önemli husus yukarıda belirtilen tüm işlemleri hızla gerçekleştirmektir. Bilindiği üzere güvenlik kameralarının çoğunluğunda geçmiş görüntü kayıtları 2 haftalık kısa bir süre içerisinde otomatik olarak sistemden silinmektedir. Eğer ki kaza anında sürücü veya araca ilişkin detayları tespit edemezseniz ve acele etmeyip güvenlik kamerası kayıtlarını izlemez yahut izlenmesini talep etmezseniz bu kayıtlar belirttiğimiz süre içerisinde silineceğinden zararınızı gidermeniz imkansız bir hale gelecektir.

ÇARPIP KAÇAN ARAÇ VE SÜRÜCÜSÜ TESPİT EDİLEBİLİRSE NASIL BİR YOL İZLENMELİDİR ?

Eğer ki aracınızda hasara sebep olan taraf kolluk kuvvetlerince tespit edildiyse konuya ilişkin olarak kaza tespit tutanağı güncellenerek kolluk kayıtlarına karşı tarafın kim olduğu bilgisinin kaydedilmesi talep edilir. Bu işlemler gerçekleştikten sonra çarpıp kaçan aracın sürücüsüne, araç malikine, sigorta şirketine (ZMMS) başvuru yapılarak aracınızda oluşan hasar bedeli ve değer kaybı talep edebilirsiniz. Şayet tarafınızca tespit yapıldıysa bu tespitin dayanakları ile birlikte kolluğa başvurup yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz.

ÇARPIP KAÇAN ARAÇ VE SÜRÜCÜSÜ TESPİT EDİLEMEZSE NASIL BİR YOL İZLENMELİDİR ?

Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (ZMMS), ne yazık ki çarpıp kaçan tarafın tespit edilemediği halleri kapsamamaktadır. Dolayısıyla bu tarz bir kaza yaşadığınızda aracınızı sigorta şirketinin onarmasını sağlayabilmek adına aracınızda kasko sigortasının olması gerekmektedir. Ayrıca cismani bir zararın meydana gelmesi söz konusu ise Güvence Hesabına başvuru yapılması gerekmektedir.

Kaskonuz mevcut ise kaza tespit tutanağı, aracınızda oluşan hasarların fotoğrafları ve kazaya ilişkin sair evraklar ile birlikte kasko şirketine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvurunun adımları için konuya ilişkin yazımızı inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

GÜVENCE HESABI NEDİR ?

Güvence Hesabı 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 14üncü maddesi ile, kapsamında bulunan zorunlu sigortalara ilişkin olarak mevzuatta belirlenen koşulların oluşması halinde ortaya çıkan zararların, bu sigortalarla saptanan geçerli teminat miktarlarına kadar karşılanması amacıyla Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği nezdinde kurulmuştur.

Aynı zamanda Güvence Hesabı, kapsamında bulunan zorunlu sigortaların sağladığı teminatlara ilişkin bedeni olarak (sakatlık ve ölüm) zarar görenlere kaza sonrasında sakat kalma halinde sakatlık tazminatı, ölüm halinde ise ölenin desteğinden yoksun kalanlara destekten yoksun kalma tazminatı ödemekte olan kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Kapsamına giren sigorta türlerine ilişkin herhangi bir sigorta şirketinden düzenlenmiş bir poliçe var ise Güvence Hesabının sorumluluğundan bahsedilemez. 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 14üncü maddesi ile Güvence Hesabı Yönetmeliği 9/1-ç bendi gereğince, sigorta şirketlerinin mali bünye zafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlardaki ruhsatlarının iptal edilmesi halinde, kapsamda bulunan sigorta branşlarına ait tazminatlar mevzuata uygun olması ve Genel Şartlarda öngörülen koşulları taşıması halinde Güvence Hesabı tarafından ödenmektedir.

Sonuç olarak karşı tarafın aracınıza çarpıp kaçması sonucunda eğer bedenen bir zarara uğradıysanız Güvence Hesabına başvurarak gerekli yardımların tarafınıza yapılmasını talep edebilirsiniz.

BİR ARABAYA ÇARPIP KAÇMANIN CEZASI NEDİR ?

Trafikte bir araca çarpıp kaçma eyleminin Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen bir suç tanımı olmadığı bir gerçektir ancak bu durum herhangi bir ceza olmadığı anlamına da gelmemektedir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ nun 81/1-a maddesi “hareket halinde iseler trafik için ek bir tehlike yaratmayacak şekilde hemen durmak, kaza mahallinde trafik güvenliği için gereken tedbirleri almak” ihlal edildiği taktirde ihlali gerçekleştiren araç sürücüleri her yıl güncellenmekte olan para cezasına (2024 yılı itibariyle 1.506,00-TL) çarptırılırlar ve 20 ceza puanı alırlar.

Aynı Kanun’un 81/1-d-1 maddesine “kazayı; yetkili ve görevli memurlara bildirmek” göre; trafik kazasına karışanların kazayı yetkililere bildirmemesinin cezası 2024 yılı itibariyle 1.506,00- TL’ dir. 

Yine 2918 Sayılı Kanun’un 81/1-d-2 maddesi, “bunlar gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamak” uyarınca trafik kazasına karışanların yetkililer gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmasının cezası 2024 yılında 3.135,00- TL’dir. Aynı zamanda sürücüye 20 ceza puanı verilir.

Kısaca özetlemek gerekirse;

Kazaya sebebiyet verenin çarptıktan sonra kaçması durumunda delil süreci en önemli süreçtir. Zorunlu trafik sigortanız, bu tarz araç kazalarında sorumluluk sahibi değildir. Ancak eğer aracınıza kasko sigortası yaptırdıysanız ve bu kasko poliçesinde bu duruma ilişkin bir kloz, muafiyet yoksa, aracınızda meydana gelen hasarın ödenmesini talep edebilirsiniz. Kasko sigortası ve kapsamı, bunun gibi kazaların maddi kayba yol açmaması için çok önemlidir. Tazminatı alabilmek için kaskonuzu yaptırmış olduğunuz sigorta şirketinize en fazla beş gün içinde bilgi vermeli; polisle yapılan tutanağı, çektiğiniz fotoğrafları, temin ettiğiniz video kayıtlarını ve sair bütün delilleri iletmelisiniz. Tutanak tutulduğu günden sonra beş gün içinde sigorta şirketine başvurmak önem taşır. Eğer gecikmeli bir başvuru yaparsanız, sigorta şirketinizden tazminatı alamayabileceğinizi bilmelisiniz.