Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinin açıkladığı verilere göre; Ocak-Nisan 2015 dönemi karşılıksız çek adedi önceki yıla göre %15, karşılıksız çeklerin tutarı ise % 61 artmış.
Nisan 2015 itibarıyla, adet olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olmuş.
Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu iller de İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Gaziantep olmuş.
Bir zamanlar taşı toprağı altın olan İstanbul'un ticareti de karşılıksız olmuş anlaşılan...
Ekonomik suça ekonomik ceza anlayışı ile "Karşılıksız Çek Keşide etme" cezalarının yumuşatılması, maalesef kötü niyete kapı aralamaktadır.
Esasen nakit para hükmünde bir ödeme aracı olması gereken çek; bizde, kredi aracı olarak kullanılmakta olup, vadeli alışveriş için kullanılan bir kağıt parçasına dönüşmek üzeredir.
Dürüst tacirler arasında çeke olan güven neredeyse tamamen kaybolmak üzeredir. Müşteri Çeki gününde ödenen esnaf şu günlerde kendisine bir lütufta bulunulmuşcasına sevinmektedir. Hatta Çeki gününde ödeyen borçlu da adeta karşısındakine bir lütufta bulunmuş edaları takınabilmektedir.
Bu ortamda, çek ile ticaret yapanların daha dikkatli, basiretli ve ferasetli davranması gerekli.
Çek alırken, mutlaka çeki veren şirketse, şirket yetkilisinden veya yapabiliyorsanız ortaklarından da çekin ön yüzüne AVALİMDİR yazdırarak İSİM TC ve imzasını alın. Çeki veren şahıs ise de şirketi veya ortaklarından aynı şekilde AVAL veya CİRO alın.
Bu şekilde en azından, Bankaya ibrazında karşılıksız işlemi gören çek için borçlu sıfatındaki muhataplarınızı ve alacağın tahsil kabiliyetini artırmış olursunuz.
Direkt keşidecisinden değil de size ciro edilerek geçecek çeklerde ise; çeki kimden aldığınızı verenin imzasını TC'sini alarak belgeleyin.
İmzaları veya Ciroyu da mutlaka gözünüzün önünde (isimleri ve TC kimlik nosunu da muhataba kendi el yazısı ile yazdırarak) attırın.
Zira ortalıktaki sahte çek veya imzası sahte denilen çeklerin sayısı epey arttı. İcra Mahkemelerindeki imzaya itiraz davalarında, Savcılık ve Ceza Mahkemelerindeki evrakta/çekte sahtecilik ve dolandırıcılık dosyalarında müthiş bir artış var.
Kimden aldığınızı veya ticaretinizi ispat edemediğiniz çeklerde dolandırıcılar bir da sizin hakkınızda dolandırıcılıktan dava açmasınlar aman dikkat.
Hemen "oo Avukatların işi de artar" diyerek avukatları puslu havalardan faydalanır göstermeye çalışanlar çıkacaktır.
Aman aman kalsın.
Batak dosya sayısı daha az olsun yeter...
Memlekette karşılıksızlık sorunu tavan yapmış. Böyle dönemler üçkağıtçıların ve çakalların dönemidir.
Adaletin, hakkın, hukukun, vicdanın, aklın, mantığın karşılığının olmadığı yerde ticaretin karşılığını beklemek abes...
Kelepir fiyata alıyorum ya da iyi fiyata satıyorum diye alelacele kararlar vermeyin. Hele hele tanımadığınız kişilere peşinat hiç vermeyin. Tanımadığınız kişilerle iş yaparken nakit çalışmaya çalışın...
Unutmayın "TAMAHKARIN EN İYİ DOSTU ÜÇKAĞITÇIDIR!"
Av. Vedat ORUÇ
İstanbul Barosu
Trend Haberler
İHTİYARİ ARABULUCULUK ANLAŞMA TUTANAĞININ GEÇERLİLİĞİ - ARABULUCULUĞUN ESASLARI SÜRECİ VE SONUÇLARI HAKKINDA AYDINLATMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Adliye önünde silahlı kavga: 1'i avukat 4 kişi yaralandı
HSK Birinci Dairesinin 1589 ve 1590 Sayılı Adli ve İdari Yargı Kararnameleri
ECRİMİSİL DAVALARINDA DAVACININ KULLANDIĞI VEYA KULLANABİLECEĞİ KISIM OLMASININ SONUÇLARI
9. Yargı Paketi Neler Getirdi?
MÜDDETNAMEYE İTİRAZDA SÜRE VE ARTIK YIL HESABI