İnternetten müzik veya film indirme, 5846 Sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri Kanununda düzenlenmiştir.
Eser Sahibi Kimdir ve Hakları Nelerdir?
İlgili kanuna göre,
Eser sahibi; eseri meydana getiren kişi olarak tanımlanmıştır.
Fikir ve sanat eserleri üzerinde sahiplerinin mali ve manevi menfaatleri bu kanun dairesinde himaye görür. Eser sahibine tanınan hak ve salahiyetler eserin bütününe ve parçalarına şamildir.
Bir eserin umuma arzedilip edilmemesini, yayımlanma zamanını ve tarzını munhasıran eser sahibi tayin eder. Bütünü veya esaslı bir kısmı alenileşmemiş olan yahut ana hatları her hangi bir suretle henüz umuma tanıtılmıyan bir eserin muhtevası hakkında ancak o eserin sahibi malumat verebilir.
Eseri, sahibinin adı veya müstear adı ile yahut adsız olarak, umuma arzetme veya yayımlama hususunda karar vermek salahiyeti munhasıran eser sahibine aittir.
Eser sahibinin izni olmadıkça eserde veyahut eser sahibinin adında kısaltmalar, ekleme ve başka değiştirmeler yapılamaz.
Mali hakları kullanma yetkisi münhasıran eser sahibine aittir.
Bir eserden, onu işlemek suretiyle faydalanma hakkı munhasıran eser sahibine aittir.
Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir.
Bir eserin aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, kiralamak, ödünç vermek, satışa çıkarmak veya diğer yollarla dağıtmak hakkı münhasıran eser sahibine aittir.
Bir eserden, doğrudan doğruya yahut işaret, ses veya resim nakline yarıyan aletlerle umumi mahallerde okumak, çalmak, oynamak ve göstermek gibi temsil suretiyle faydalanma hakkı munhasıran eser sahibine aittir. Temsilin umuma arzedilmek üzere vukubulduğu mahalden başka bir yere herhangi bir teknik vasıta ile nakli de eser sahibine aittir.
Bir eserin aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, radyo-televizyon, uydu ve kablo gibi telli veya telsiz yayın yapan kuruluşlar vasıtasıyla veya dijital iletim de dâhil olmak üzere işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla yayınlanması ve yayınlanan eserlerin bu kuruluşların yayınlarından alınarak başka yayın kuruluşları tarafından yeniden yayınlanması suretiyle umuma iletilmesi hakkı munhasıran eser sahibine aittir.
Eser sahibi, eserinin aslı ya da çoğaltılmış nüshalarının telli veya telsiz araçlarla satışı veya diğer biçimlerde umuma dağıtılmasına veya sunulmasına ve gerçek kişilerin seçtikleri yer ve zamanda eserine erişimini sağlamak suretiyle umuma iletimine izin vermek veya yasaklamak hakkına da sahiptir.
Eser Sahibinin İzni Yoksa Ne Olacaktır?
Eser sahibinin izni olmadan, herhangi bir eser kullanılamaz, umuma arz edilemez.
Eser Umuma Arz Edilmişse ve Herhangi Bir Kaynaktan Elde Edilebiliyorsa Ne Olacaktır?
Eseri indirmek ve bilgisayara ya da akıllı telefona kaydetmek, yasalar gereği suçun maddi unsurunu oluşturmayacak, bir başka deyişle suç oluşmayacaktır.
İndirilen Eseri Paylaşmak, Dağıtmak, Yaymak, Arkadaşlara Vermek Suç Mudur?
Bu eylemler, ilgili yasa kapsamında suç olarak tanımlanmıştır ve bu suçu işleyenler telif bedeli ödemeye mahkûm edilebilecektir.
İndirilen Eserin, Kişisel Kullanımı Suç Mudur?
Bu eylemler, kişisel kullanım amacıyla yapılmışsa, suç değildir.