Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli okurlarıma idare mahkemelerinden ve idari davaların nasıl yürüdüğünden bahsetmek istiyorum.
İdare mahkemeleri ilk dereceli mahkemelerdir.idare mahkemeleri dava ile ilgili gerekli gördüğü her türlü bilgiyi ilgili kurumlardan sizin talebiniz olmasa bile gerekli gördüğü ilgili kurumlardan isteyebilir. Genelde idari davalar dosya üzerinden görülür. İdare mahkemelerinde tanık dinletemezsiniz. Ama tabiî ki bilirkişi görevlendirmesi ya da keşif gibi Adli yargıda yapılan işlemler yapılır.
İdare mahkemelerinde ilgili idari işlemin iptalini isteyebileceğiniz gibi bu idari işlemden dolayı zarar gördü iseniz tam yargı davanızı da idari işlemle birlikte isteyebilirsiniz.
Eğer idarenin işlemi nedeni ile iptal davası açtınız ve bu idari işlem hakkınızda uygulandığında zarar görecekseniz dava sonuçlanıncaya kadar bu idari işlemin yürütmesinin durdurulmasını da isteyebilirsiniz.
İdare mahkemesi dosyanızda yürütmenin durdurulması kararı verirse sizin dosyanız diğer dosyalardan daha önce incelenir.
Bir idari işlem hakkında yürütmenin durdurulması kararı şu hallerde verilir. Eğer o idari işleme uygulandığında siz telafisi güç imkansız bir zarar uğrayacaksanız ve o idari işlem açıkça kanuna aykırı ise yürütmenin durdurulması kararı verilir.
Siz yürütmenin durdurulmasını istediniz ama idare mahkemesi bu isteğinizi reddederse 7 gün içinde 1 defaya mahsusu olmak üzere bölge idare mahkemesine itiraz edebilirsiniz.
İdare hukukunda yetkili mahkemeyi doğru belirlemeniz gerekir. Çünkü yetki kamu düzenini ilgilendirir.Dava konusu ettiğiniz idari işlemi yapan idari işlemi yapan idari mercii nerede ise orada açılır.
Kamu görevlileri ise eski ya da yeni görev yerinde ki idare mahkemesinde dava açabilir.
İdare mahkemesinin kararına 30 gün içinde kararın tebliğinden itibaren istinaf mahkemesine başvuru hakkına sahipsiniz.
İdarenin hizmet kusuru varsa ve siz bu kusurdan dolayı maddi zarara uğradı iseniz hizmet kusuru nedeni ile idari dava açabilirsiniz.
Bir kamu görevlisinin görevine son verilmişse bu kamu görevlisinin son görev yaptığı yerde idari dava açılabilir. Eğer göreve son verme işlemi değil de o kamu görevlisi hakkında disiplin cezası ilerleme cezası yükselme cezası özlük ya da parasal haklarla ilgili geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırma kararı verilmişse yetkili mahkeme ilgilinin görevli bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir.