Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma 30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan yeni yargı reformu hakkında bilgi vermek istiyorum.
30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan yargı reformu strateji belgesine göre aile hukukunda özellikle nafaka ve çocuk teslimi konusunda yenilikleri görüyoruz.
Yeni yargı reformuna göre yoksulluk nafakası evlilik süresi ile sınırlı ve paralel olarak ödenecek. Artık ömür boyu nafaka ödeme sistemi sona erecek.
Boşanma davalarında çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması icra Müdürlüğünün görevi kapsamında idi. Bu uygulamaya yeni yargı reformuna göre son verilecek. Bu konuda merkezler kurulacak.
Buna göre Hâkim ve savcıların görev yeri kendileri istemedikçe değiştirilemeyecek.
Hâkim ve savcı yardımcılığı sistemi gelecek. Hâkimler ceza hâkimi ve Hukuk Hâkimi olarak ayrılacak. Hâkimlikte branşlaşma olacak.
Çevre imar Enerji alanlarında mahkemeler kurulacak. Avukat olabilmek için sınav şartı gelecek. Avukatlarda artık yeşil pasaport alabilecek.
Yargının iş yükünü azaltabilmek için bazı işler bazı davalar dava konusu olmadan Avukatlar aracılığı ile çözülecek.
HSK’nın disiplin kararlarına karşı yargı yolu genişletilecek.
Artık tutuklama kararları gelişigüzel verilmeyecek. Soruşturma ve kovuşturma evreleri için ayrı tutukluluk süreleri olacak.
15 yaşından küçük çocukların işledikleri suçlar ile ilgili olarak hemen dava açılmayacak çocuklara özgü koruma mekanizmaları gelecek.
Yargıda hedef süre uygulaması genişleyecek.
Adalet hizmetlerinde performans izleme merkezleri kurulacak. Hâkim ve savcıların performansı takip altına alınacak.
İş mahkemelerinde olduğu gibi tüketici uyuşmazlıkları da arabulucuya başvuru dava şartı olacak
Suça sürüklenen çocuklar için kamu davasının açılmasının ertelenmesi modeli getirilecek.
Ceza davalarında uzlaştırmanın kapsamı genişleyecek.
Adli olmayan ilçelerde ve büyük havalimanlarında segbis sistemi kurulacak
Adli görüşme odalarının ülke genelinde yaygınlaşmasına çalışılacak
Adli yardım sistemi güçlendirilecek.
Vatandaşların danışmanlık hizmeti alabilecekleri merkezler kurulacak.
Ceza mahkemeleri 24 saat nöbetleşe hizmet verecek. Yazı işleri Müdürü olabilmek için hukuk fakültesi mezunu olma şartı getirilecek.
Avukatların bilgi ve belge temin etme konusundaki yetkileri genişleyecek.
Tanıkların psikolojik olarak yıpranmalarının önüne geçebilmek için özel odalar yapılacak ve yüzleşmenin önüne geçilecek
olmasına ihtiyaç vardır.
Cumhuriyet savcılarımızın takdir yetkisi genişleyecek. Mahkûmiyet kararı verilmesi çok düşük bir ihtimal ise cumhuriyet savcıları bu durumda genelde kovuşturmaya yer olmadığına karar verecekler. Genelde savcılık aşamasında sorunların çözülmesine çalışılacak.
Basit yaralama ve tehdit gibi suçlar şikâyete tabi olacak.
Şiddet içermeyen suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarının evde infazına olanak sağlanacak.
Çocukların davalarının temyiz ve istinaf incelemelerine öncelik verilecek
Yargı harçlarının hesaplanması konusunda da mahkemelerin iş yükünü azaltacak basitlik sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
Noter sayısı artırılacak. Noterlik mesleğine girebilmek için Adalet Bakanlığına başvurmak gerekiyordu kariyer mesleği haline getirilecek. Sayıları artırılacak. Bazı çekişmesiz yargı işlerinin halledilmesi görevi noterlere verilecek Aile arabuluculuğu sistemi getirilecek.
2010 da yapılan yargı değişikliğinde meslekten ihraç konusunda yargı yolu açılmıştı. Aynı şekilde disiplin kurulu kararları için başvuru yapma imkânı getirilecek.
İnternet sitelerine erişim engeli konusunda sitenin tamamına değil sadece engellenmesine karar verilen kısmına erişim sınırlanmasına imkân veren düzenleme olacak. Yani kısaca diyebiliriz ki
İNTERNET SİTESİNİN TAMAMINA DEĞİL İÇERİĞE SINIRLAMA GELECEK.
İstinaf mahkemesi yargılamasında haklarında 5 yılın altında mahkûmiyet kararı bulunanlara Yargıtay’a temyiz yolunu kapatan CMK da değişiklikle Yargıtay'a taşınması gündeme gelecek.
Bunun dışında son yıllarda bahsedilen af 5 yıllık ceza indirimi konusunda pakette bir düzenleme yer almıyor.