Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli okurlarıma trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu hakkında bilgilendirmek istiyorum. Bu suç Türk Ceza Kanunumuzun 179. maddesi ile 180.maddesi arasında düzenlenmiştir.
Siz araç kullanırken başkalarının hayatını sağlığını malvarlığını tehlikeye sokacak bir şekilde trafikte araç sürerseniz veya trafik kazasına neden olursanız TCK 179. Madde ile cezalandırılırsınız.
Siz eğer 1 promilin üzerinde alkollü bir şekilde araç sevk ederseniz ya da trafik kazasına neden olursanız TCK 179.Maddeden ceza alırsınız. Alkollü bir şekilde araç sürmeniz kasıtlı olarak trafik güvenliğini tehlikeye soktuğunuz anlamına gelir. Bu suç TCK 180. Maddedeki suçtan farklıdır. TCK 180. Maddede taksirle yani herhangi bir kasıt olmadan trafik güvenliğini tehlikeye sokma anlamına gelir.
Her iki suçta da sizin bumaddeden cezalandırılmanız için bir zarar meydana gelmesi şart değildir. Burada önemli olan sizin kusurlu hareketinizle trafik güvenliğinin tehlikeye düşmesidir. Eğer sizin olayınızda zarar da meydana gelmişse bir kişi yaralanmış ya da bir eşya zarar görmüşse ayrıca bu zarardan elbetteki sorumlu olacaksınız. Örneğin bir kişi sizin alkollü araç kullanmanız nedeni ile yararlandı ise siz hem trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan hem de taksirle yaralamadan ceza alırsınız. Taksirle adam yaralama suçu şikâyete bağlıdır. Ancak trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu şikâyete bağlı değildir.
Kamuyu ilgilendirir. Şikâyetçi vazgeçsede siz trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan ceza alırsınız.
Peki Avukat hanım bu suçta ben uzlaşabilir miyim? derseniz HAYIR. Bu suç uzlaşma yasasına tabi suçlar arasında yer almamıştır. 8 senelik dava zamanaşımı vardır. Resen yani şikâyete tabi olmadan da soruşturma açılır hakkınızda. Bu suçtan dolayı Asliye ceza Mahkemesinde yargılanırsınız.
Peki, Avukat hanım bu suçtan ben ne kadar ceza alırım derseniz 3 aydan cezanız başlar 2 yıla kadar sürebilir.
Eğer olayın meydan geldiğinde alkollü iseniz yine aynı şekilde ceza alırsınız.
Siz kara deniz hava taşımacılığında kullanılan işaretleri değiştirirseniz kaldırırsanız 1 sene ile 6 sen arası ceza alırsınız.
Peki bu suçtan dolayı Avukat hanım Hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına cezam çevrilebilir mi Adli para cezası yâda cezamın ertelenmesi mümkün olabilir mi derseniz cevabım evet hâkim sizin bir daha başka bir suç işlemeyeceğinize kanaat getirirse bu seçenek yaptırımlardan birine cezanızı çevirebilir.