TBMM.ne milletvekilleri ile ilgili yeni bir yasa önerisi verildi.
Bu yasa önerisini mecliste bulunan dört siyasi partiden dördü de imzaladı. Eski ve yeni vekillerden “tık” çıkmadı, yani hepsi memnuniyetle kabul etti.
NEYDİ BU YASA ÖNERİSİ ?
Eski ve yeni vekillerin maaşlarının artırılması ve vergi dışı bırakılması,
Eski ve yeni vekillerin yalnız kendilerinin değil¸ eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının, dul ve yetimlerinin, estetik dahil, tedavileri ile ilgili her türlü giderlerinin bütçe içinden karşılanması,
Araçlarına geçiş üstünlüğü sağlanması ve ceza kesilmemesi,
Hayat boyu, vergisiz algısız, sınırsız silah ruhsatı verilmesi,
Bütün sosyal tesislerden, o tesisin en üst yetkilisi gibi yararlanma hakkının verilmesi,
Fazla aldıkları ödenek ve yollukların geri verilmemesi,
Temsil harcaması verilmesi, protokoldeki yerlerinin yükseltilmesi,
Eski ve yeni vekiller ile eşlerine, çoluk çocuklarına, ömür boyu, diplomatik kırmızı pasaport verilmesi,
Daha…
Dahası can sağlığı, akla geldikçe eklenebilir.
Birbirleri ile hiçbir konuda anlaşamayan, geçinemeyen siyasilerin bu “balayı seansı” çok konuşuldu. Komisyondan geçen tasarı, Meclis’e intikal edince bazı imzalar çekildi çünkü nasıl olsa öneri geçecek idi.
Ama senelerden beri süregelen bazı uygulamalar var ki, bunlar hiç konuşulmuyor.
MİLLETVEKİLİ EMEKLİLİĞİ OLAMAZ
Bunlardan birisi;
Milletvekili Emekliliği, daha doğru bir deyimle “milletvekilliğinden emeklilik”tir.
Bu nasıl olur demeyin, bal gibi olur.
Milletvekilliği, sürekli bir iş değildir, seçimle gelinen geçici bir görevdir. Bu bakımdan milletvekilliğinden emeklilik gibi bir şey olamaz. Kişinin asıl işi, mesleği ve görevi ne ise, milletvekilliğinde geçen süre, oraya eklenir ve oradan emekli olunabilir, ama milletvekilliğinden emekli olunamaz.
Buna rağmen, yasa dışı bu uygulama devam etmekte ve seçimle gelinen, sürekli olmayan bu geçici görevden emekli olunabilmekte, en yüksek orandaki emekli maaşını, eski ve yeni vekiller, eşleri, çoluk çocukları alabilmektedirler.
KAZANILMIŞ HAK YANILTMASI
Bir diğeri “kazanılmış hak” diye iptal edilen kanundan yararlanmaktır.
Bilindiği üzere, vekillere bir çok kereler “kıyak maaş ve kıyak emeklilik” kanunları çıkarılmıştır. Bu kanunlar Anayasa Mahkemesine intikal edince, kanun iptal edilmeden önce kıyak’ı kapmak için, Emekli Sandığı personeline 24 saat mesai yaptırılarak bütün vekillere alelacele uygulanmıştır.
Daha sonra Anayasa Mahkemesi, bu kıyak kanunlarını iptal edince; “Bu bir kazanılmış haktır, Anayasa Mahkemesi iptal kararları eskiye uygulanmaz diyerek” iptal edilen ve mevcut olmayan kıyak yasalarına dayanarak kıyak maaşlar alınmıştır ve halen alınmaya devam edilmektedir.
Oysa Anayasa Mahkemesi kararlarının eskiye yürümemesi ve kazanılmış hak mefhumu, o “yasanın çıktığı tarih ile iptal edildiği tarih arasında” ödenen kıyak paraların geri alınamaması demektir. Yasa iptal edildikten sonra, ortada olmayan bir yasaya göre ödeme yapılmasının hiçbir hukuki ve yasal mesnedi yoktur.
Ödenen ve ödenecek olan bu paralarda “tüyü bitmemiş yetimin hakkı” vardır.
Bu gibi kamu düzeni ve yararına aykırı uygulamalarda zaman aşımı olamaz. Bu güne kadar yasaya aykırı olarak ödenen tüm paraların yasal faizi ile birlikte tahsili gerekir.
NE DEĞİŞECEK
Büyük imtiyaz ve ayrıcalıkların; göreve ve görevi yapanlara ne getireceğini – ne götüreceğini hesap etmek gerekir.
Ölçüsüz, haksız, büyük, süresiz menfaatler sağlanması, göreve talip olanın ve yapılan görevin niteliğini düşürecektir. Bu göreve gelebilmek ve kalabilmek için, kişilikten ve görevden büyük tavizler verilmesini mümkün kılacaktır.
Unutulmamalıdır ki, benzer görevi ve hatta çok daha ağır görevleri üstlenen ama bu kadar ayrıcalık elde etmeyen ve elde etmeyi düşünmeyen insanlar vardır ve bu insanlar çoğunluktadır.
Yukarıda özetlenen yeni yasa önerisi ile getirilmek istenen ve bu güne kadar tanınan haksız ayrıcalıklar kaldırıldığı takdirde, milletvekilliğine kimin veya kimlerin talip olacağı, seçilmeden önce ve seçimden sonra nasıl çalışacakları hususu da büyük bir değişim gösterecektir.
Ortada büyük, sürekli bir kazanç, ayrıcalıklar, imtiyazlar olmadığı için bu durumda; milletvekili seçilebilmek uğruna başvurulan mücadele yöntemleri, bu göreve gelmek isteyen kişilerin amacı ve nitelikleri ve görevin ifa ediliş şekli tamamen değişecektir.
Ve bu durum; belli bir zümrenin çıkarına değil, tüm ülkenin yararına olacaktır.
Av.A.Erdem Akyüz
[email protected]
Trend Haberler
Yargıtay’ın 3 Gün Kuralı
AVUKATIN TARAF OLDUĞU (MESLEKTEN KAYNAKLI OLMAYAN) DOSYALARINDA E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİ (HMK m. 133)
Kiracının Haklı Tahliyesi
'ARABULUCULUK KÖTÜYE VE AMACI DIŞINDA KULLANILARAK İŞÇİNİN HAKLARI ÇİĞNENEMEZ'
SORUŞTURMAYA YER OLMADIĞI KARARI (SYOK) ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER: KABAHATLER KANUNU (MADDE 23) AÇISINDAN SYOK’UN DURUMU