Yusaku Maezawa, Japon giyim markası Zozotown’un sahibi. 2017’de 3,6 milyar dolarlık servete sahip olduğu söylenen 42 yaşında bir iş insanı ve girişimci. Aynı zamanda büyük bir sanat hayranı. 2017’de Amerikalı Jean-Michel Basquiat’ın 1982 yılında çizdiği “Untitled” adlı eseri için 110.5 milyon Dolar ödemesiyle gündeme gelen Maesawa, hayran olduğu sanatçılar aya çıkmış olsaydı neler olabileceğini çok merak ettiğini söylüyor: “Ya Picasso bu yolculuğa çıksaydı neler üretirdi? Ya Andy Warhol ya da Michael Jackson ya da John Lennon?”
Yusaku Maezawa, sanat aşkıyla giriştiği bu projeyi #dearMoon adıyla büyüttü. Yolculuk için hazırlanan Big Falcon Rocket (BFR) yalnız 9 yolcuyu taşıyacak. Maesawa bütün koltukları satın aldı, ancak yolculukta kendisine sekiz kişinin eşlik etmesini de istediğini açıkladı.
Dünyayı temsil edecek ressam, müzisyen, dansçı, yönetmen, mimar, heykeltraş, fotoğrafçı ve tasarımcılar arasından 2019 yılı içinde seçilecek 8 kişi, Maesawa ile birlikte Ay’a gidecek. Maesawa bu sanatçılar için yolculuğun tüm masraflarını karşılıyor olacak. Çılgın iş adamının tek istediği, sanatçıların Ay’dan döndükten sonra üretecekleri eserleri görmek.
Elon Musk gibi ‘çılgın’ bir girişimci olduğunu, servetinin büyük kısmını ilk Ay turizmi yolculuğuna ayırarak bir kez daha gösteren Maezawa’nın bu yolculuk için ne kadar ödemiş olduğu ise açıklanmadı. Elon Mask herkesi öyle basın toplantısındaki gibi omzuna bindirip kaldırmayacağına göre!; rakamın en az birkaç milyar dolar olduğu ya da bilet parası ile ölçülemeyecek şekilde SpaceX’in bu ilk Ay yolculuğunu finanse ettiği anlaşılıyor. Bu arada Maezawa’nın, SpaceX’e ödemeyi peşin olarak yaptığı da açıklandı.
Elon Musk, yaptığı açıklamada, Maesawa’yı çok cesur bulduğunu söyleyerek: “O çok cesur biri ve bu yolculuğu yapmayı gerçekten istiyor. Ona biz teklif etmedik ve şimdi bizi seçmiş olduğu için gerçekten onur duyuyoruz.” demişti.
Basın toplantısında yaptığı açıklama ile devasa uzay gemisi BFR'ı tekrar tanıtan Musk, ayrıca şirketin Ay'a düzenleyeceği ilk insanlı görevi de ilk kez detaylandırmıştı.
Elon Musk ve Maezawa, proje tanıtım filmini 17 Eylül 2018 SpaceX Genel Merkezindeki basın toplantısında yayınladılar.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=7wrk5u8FgbM
#dearMoon isimli bir proje başlatan Maezawa, 2023'te kendisiyle beraber Ay’a götüreceği 8 farklı sanatçının kim olacağı dünya sanat camiasını hareketlendirdi.
Maezawa bu isimlerin ressam, müzisyen, mimar, heykeltraş, yönetmen veya moda tasarımcısı olabileceğini söylese de; içlerinden birinin de youtuber olacağı konuşuluyor.
Haberimizin hukukla ilgisi ne diyeceksiniz? Haklısınız. Bu konuyu Türk YouTube takipçilerinin gündemine getiren isim ise youtuber Barış Özcan. Barış Özcan ise aslında bir hukukçu.
BARIŞ ÖZCAN, AY’A MI GİDİYOR?
Projeyi her zamanki üslubu ile anlatan Barış Özcan; “Aya geri dönüyoruz. 50 yıl sonra. Üstelik bu kez oraya gidecek kişiler astronot değil. Sıradan insanlar. Lafın gelişi sıradan. Geçtiğimiz Pazartesi günü, 17 Eylül 2018’de, Elon Musk aya gidecek ilk özel yolcuyu duyurdu. İlk Ay turistini. Japon girişimci Yusaku Maezawa. Adını ilk kez duyuyor olabilirsiniz ama ileride tarih kitaplarına geçecek bu isim. Bunu yapabilmek için kendisi 2023’te Space X’in Ay’a göndereceği BFR roketindeki tüm koltuk biletlerini satın almış. Geçen Pazartesi günü yaptıkları basın toplantısı canlı yayınında yanında kimleri götürmek istediğini de açıkladı. Bu kısmı çok önemli. O yüzden size konuyla ilgili bazı ayrıntıları vermem lazım.” açıklaması ile yayınlamış. Barış Özcan, bu videosunun ilk yorumunda da Maezawa Ay’a bir yotuber götürürse, bu yolculuğu canlı yayınlayabileceğini söylemişti.
https://www.youtube.com/watch?v=zTxyIMuvs1o
Peki Barış Özcan’ın Ay’a gitme şansı var mı? Maezawa’nın saydığı sanatçılar kategorisine giriyor mu? Ya da Türkiye’den başka bir sanatçı bu yolculukta yer alabilecek mi? Bu soruya sadece tüm biletleri elinde tutan ve bu yolculuk için tüm servetini harcamayı göze alan Maezawa cevap verebilir.
“Sadece sanatın dünya barışını sağlayabilecek güçte olduğuna inanıyorum.” diyen Maezawa eğer bir youtuber’i aya götürecekse ve bu youtuber sanatçı bir kişiliğe sahip olacaksa ve de bu şanslı youtuber Türk olacaksa; bu tanıma en yakın Türk youtuber, elbette çok yönlü üretici kişiliği ile Barış Özcan olabilir.
Barış Özcan’ın bu videosundan sonra takipçilerinden kendisine binlerce destek yorumu gelmiş görünüyor.
"2023'te ev sahibi olarak, dünyanın dört bir yanından gelen altı ila sekiz sanatçının bu görevde bana katılması için davet ediyorum" dedi. “Bu sanatçılardan Dünya'ya döndükten sonra bir şeyler yaratmaları istenecek. Başyapıtlarından hayalperestimize hepimiz için ilham verecek.” diyerek; Ay’a kendisiyle birlikte “Dünya’nın dört bir yanından” 8 sanatçıyı götüreceğini duyuran Yusaku Maezawa’nın hangi ölçütleri esas alacağı ve hangi ülkelerdeki sanatçılardan seçim yapacağını siz de de merak etmişsinizdir. Tabi her teklif götürdüğü sanatçının bu teklife olumlu cevap verip vermeyeceği de merak konusu. Zira işin ucunda gidip de dön(e)memek de var!
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN 100. YILINDA BİR TÜRK AY’A GİDECEK Mİ?
Japon sanat dünyası, Maezawa’nın en azından bir Japon sanatçıyı seçeceğini konuşuyor. Bununla birlikte; Ay yolculuğunun planlandığı 2023 yılında, Japonya tarihsel dostluğu bulunan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılının da kutlanacağını belirten Japonlar, yolcular arasında 100. yıl onuruna bir Türk sanatçının da yer alacağı düşüncesini paylaşıyorlar.
Aynı zamanda yönetmen, tasarımcı, araştırmacı, hikaye anlatıcısı, iyi bir içerik üreticisi ve hukukçu olan; “Yusaku Maezawa'nın seçeceği kişilerden biri YouTuber olursa, canlı yayını AY'ın yörüngesinden yapmaya hazırım ✋” diyen Barış Özcan bu idealini gerçekleştirebilecek mi?
50 yıldan sonra ilk defa yapılacak insanlı ay yolculuğunda bir Türk sanatçı yer alacak mı? Türkiye Cumhuriyeti’mizin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023’de yapılacak Ay yolculuğunda bir Türk’ün yer alması… Düşüncesi dahi heyecan verici.
#dearMoon projesi için seçilecek olan sanatçılar bu yıl belirlenecek. Eğitim ve hazırlık süreçlerinden sonra ilk “Ay Turistlerini” taşıyacak BFR’nin 2023 yılında Ay’a gönderilmesi planlanıyor. 2019 yılında bu seyahatin yer testleri gerçekleştirilecek ve büyük bir aksilik çıkmazsa, 2023 gibi kısa bir süre sonra da canlı yayında tüm dünya bu uzay seyahatini izliyor olacak. https://dearmoon.earth/
Bakalım Maezawa kimleri yanında götürecek? Bize bekleyip görmek kalıyor.
BARIŞ ÖZCAN KİMDİR?
Barış Özcan, YouTube kanalını, “Sanat, tasarım ve teknoloji konularına "hikaye anlatıcılığı" (storytelling) perspektifinden bakış.” olarak tanımlıyor.
2007’den beri sanat ve tasarım alanlarında farklı içerikler üreten, 2015’den beri ise düzenli olarak youtuber olarak içerik üretmeye başlayan Barış Özcan’ın YouTube kanalı bu güne kadar 173 milyon görüntüleme aldı.
23.7.1974 İstanbul doğumlu olan Barış Özcan, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Ancak hiç bir zaman hukuk alanında çalışmadı. Evli ve 1 çocuk babasıdır. Abak.us kreatif medya ajans başkanı olarak; Abak.us’ün İstanbul ve New York’ta ofisleri var ve BASF, THY, LC Waikiki, Türk Telekom, NYMag, TimeOut New York gibi markalarla çalışıyor. Apple, Adobe ve LinkedIn gibi uluslararası yazılım firmalarına danışmanlık ve sosyal medya hizmeti verdi. Geçmişte Photoshop, Flash, PDF gibi yazılım ürünlerini geliştiren Adobe’de 6 yıl boyunca Akdeniz Ülkeleri Satış Müdürlüğü yaptı. TRT, el-Cezire, CNNTürk gibi kanallarda yayınlanan belgeseller yaptı ve yönetti. Kişisel belgesellerini YouTube’da yapmaya devam ediyor. Sanat, tasarım ve teknoloji hikayelerini, çoğunluğu Türk gençlerinden oluşan 2.500.000 kişi 173 milyondan çok kez izledi. Bugüne kadar çeşitli kurumlarda ve konferanslarda 600’den fazla konuşma yaptı. Profesyonel bir keynote speaker ve TEDx konuşmacısı. YouTube’un dünya çapında seçtiği 12 değişim elçisinden biri (Tek Türk) oldu. #CreatorsforChange adlı bu program için uluslararası projeler üretiyor. Bunlardan bir web dizisi ve kısa filmi olan Scarecrow – Korkuluk toplamda 2 milyon kez izlendi.
Barış Özcan, şahsi web sitesinde hakkında “sıkça sorulan sorulara” şöyle cevap veriyor:
- “Ne iş yapıyorsun? Hangi okuldan mezunsun?
Abak.us Kreatif Medya Ajansı’nın başkanıyım. Abak.us olarak kişilerin ve kurumların kendi hikayelerini daha iyi anlatmalarına yardımcı olacak hizmetler veriyoruz. Ayrıca belgesel yapımcısı ve yönetmeniyim. Çalıştığım ajansın şubelerinin bulunduğu İstanbul ve New York’ta yaşıyorum. YouTube’un New York stüdyolarında projeler üretiyorum. Bunlardan sonuncusu hakkında şuradan bilgi alabilirsiniz. Geçmişte kreatif tasarım yazılımları üreten Adobe‘de çalıştım. Ondan önce de dijital ajansım vardı. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum. Eğitimim ve kariyerim hakkında ayrıntılı bilgi: https://www.linkedin.com/in/barisozcan
- Ne kadar süredir YouTube videoları yapıyorsun?
2007 yılında YouTube üyesi oldum. O zamandan beri zaman zaman bazı videolar yayınladım. Ancak düzenli olarak video içeriği üretmeye Mayıs 2015’te başladım.
- Hangi sıklıkta video yayınlıyorsun?
Geçmişte haftada en az üç video yayınladığım dönemler oldu. Şimdilerde haftada 1-2 tane yayınlıyorum. Sanat, tasarım ve teknoloji hikayeleri her Pazar sabahı 09:11’de yayınlanıyor. Bazen daha erken ya da daha geç de yayına giriyor ama Pazar videolarını şimdiye kadar hiç aksatmadım. Bir süre boyunca her Pazartesi gecesi OKU serisinde yeni bir kitap okudum. Her Perşembe gecesi de İZLE serisinde bir film ya da dizi incelemesi yaptım. VLOG‘ların belli bir düzeni yok. Bazen arka arkaya 4-5 gün boyunca geliyor, bazen haftalarca gelmiyor. Kendime göre özel bazı günlerde sürpriz videolar yayınlıyorum. Örneğin Pi gününde, sevgililer gününde, NaNoWriMo ayında, geleceğe dönüş filminde geleceğe gidilen tarihte olduğu gibi.
- Hangi kamerayı/mikrofonu kullanıyorsun?
Çektiğim videonun amacına göre kullandığım ekipmanı seçmeye çalışıyorum. Şu anda aktif olarak Canon C200, Sony A7s Mk2, Sony RX100 M4, GoPro Hero 4, Hero 3+ gibi kameralar ve MXL USB008, Rode VideoMic Pro, Zoom H4n, Zoom H1n, Sony ve Sennheiser Lav mikrofonlar gibi çeşitli ses kaydedicileri kullanıyorum.
- Kullandığın müziklerin bazılarını neden yazmıyorsun?
YouTuber’ların telif haklarını ödeyerek kullandıkları müzik kütüphanelerine aboneyim. Bunlardan alarak kullandığım müzikler internetteki başka kaynaklarda bulunamıyor. Yani YouTube kanallarına özel müzik üretimi yapıyorlar. Dolayısıyla kaynak/link veremiyorum. Telif haklarına sahip olduğum için yıl sonunda hepsini içeren özel bir video olarak yayınlıyorum. Örneğin: Karışık Kaset 2017 https://www.youtube.com/watch?v=gZdJ70cDvbA
- Videoları hangi programla montajlıyorsun?
Uzun süre Adobe’de çalıştığım için Premiere Pro’ya çok alıştım. Hatta nasıl kurgu yapılacağını anlattığım 41 videoluk bir eğitim serisi de yayınladım. Bazı hareketli grafikler ve görsel efektler için After Effects programından da yardım alıyorum.
- Bir videoyu nasıl hazırlıyorsun?
Bu konuyu çok ayrıntılı olarak şu videomda anlattım.
- Videolarında neden beyaz giyiyorsun?
Her videomda değil “sanat, tasarım ve teknoloji serisi”nde giyiyorum. Ekranı boş bir tuvale benzetiyorum. Bu tuvali sözlerimle renklendirmeye çalışıyorum. Ayrıca beyaz tüm renklerin karışımı.
- VLOG videolarındaki günün anlamı ne?
Dikkatli izleyicilerin tahmin edebileceği gibi bir geri sayım. Bittiğinde ne olacağını hep birlikte göreceğiz.
- Neden Barış Özcan değil de BarisOzcan?
Sayısı 100’den fazla olan diğer Barış Özcan’lardan ayrışabilmek (hepsine selamlar) ve aramalarda daha kolay bulunabilmek için. Ayrıca blogumun web adresi: BarisOzcan.com
- Videoların içinde kullandığın film/müzik nedir?
Hepsini videoların altındaki açıklama bölümünde yazmaya çalışıyorum. Oradan bakılabilir. YouTube’un açıklama bölümünde karakter sınırlaması olduğundan videonun tam metnini kendi blogumda yayınlıyorum. Son dönemlerde bir müzik kütüphanesine abone olduğum için müziklerimin çoğunu oradan kullanıyorum.
- Videolarında filmlerden alıntı yapmak telif haklarını ihlal etmiyor mu?
Videolarımda YouTube’un izin verdiği ölçüler içerisinde her seferinde en fazla 30 saniye olacak şekilde filmlerden alıntı yapıyorum. Bunu “adil kullanım – fair use” prensibi çerçevesinde yapıyorum. Yine de hak sahipleri bazı videolarım hakkında uyarıda bulunuyor. Bu uyarılar sonucu elde edilen reklam geliri alıntı yaptığım videoların sahiplerine aktarılıyor.
- İçeriklerini bir yerden mi alıyorsun? Kaynakların nedir?
İçeriklerimi kendim yazıyorum. Konuya karar verdikten sonra dijital ve analog kaynakları tarayarak konuyu detaylandırıyorum. Daha sonra da kendi üslubumca “hikayeleştirerek” aktarıyorum. YouTube’da yayınladığım videoların altında tam metne ulaşmak için link var. Bu sitede de videonun tam metnini yayınlıyorum ve faydalandığım kaynakları bağlamsal olarak yine linklerle belirtiyorum.
- Kitap, film, müzik listesi önerir misin?
Bu konularda önerebileceğim o kadar çok eser var ki listelere sığmadığı için bu blogda yazılar yazıyorum, YouTube’da videolar çekiyorum. Liste hazırlamak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Belki ileride bu sorumluluğu yerine getirip bir kaç liste yayınlarım.
- Fotoğraf çekiyor musun?
Evet fotoğraf çekiyorum. Bir kısmını Instagram hesabımdan yayınlıyorum: instagram.com/barisozcan
- 10 ayda 1000 kitap okuyan çocuğun babası sen misin?
Evet benim. Ama kitapları beraber okuduk. Oğlum Sufi’nin instagram hesabında tüm kitapların listesi var: Instagram.com/SufiOzcan Bu arada okumaya hala devam ediyoruz. Takip edebilirsiniz.
- Nasıl iletişime geçebiliriz?
Eğer iletişime geçmek istediğiniz konu ya da soru herkesi ilgilendiriyorsa Facebook, Twitter, Instagram, YouTube gibi sosyal medya kanallarından yorum olarak yazabilirsiniz. Böylece verilen cevaptan herkes faydalanabilir. Yorumlarla beraber günde en az 500 mesaj alıyorum. Bunların her birine 1 dakika ayırırsam günde 8,5 saatlik mesai yapmam gerekir. O yüzden mesajlarına cevap veremediğim herkesin anlayışına sığınıyorum. Özel bir mesaj göndermek için barisozcaniletisim@gmail.com adresini kullanabilirsiniz. Gönderilen mesajların tamamını okumaya çalışıyorum. Ancak çok az bir kısmına cevap verebiliyorum. Yoğun bir çalışma programım olduğu için etkinlik davetlerine katılamıyorum.”