6736 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” ya da diğer bir deyişle “Yapılandırma Kanunu” 19.08.2016 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiş durumdadır. İlgili yasal düzenleme ile birlikte birçok SGK borcu yapılandırma kapsamında tutulmuştur. Bu düzenleme ile zorlu bir süreçten geçen Ülkemizde birçok vatandaşımızın SGK borçlarını ödeyebilme imkânı doğmuştur.
Ancak yapılandırma yasasından faydalanabilmek için bir takım şartlara uymak gerekir aksi takdirde bu imkândan yararlanma hakkı kaybedilebileceği gibi istenen fayda da sağlanamayabilir. Bu doğrultuda yazımızda, yapılandırmada dikkat edilmesi gereken hususlara değineceğiz.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki hangi SGK borçlarının yapılandırma kapsamında olduğunu “6736 SAYILI YAPILANDIRMA KANUNU - YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ SGK BORÇLARI ” isimli yazımızda belirtmiştik. Bu nedenle hangi SGK borçlarının yapılandırma kapsamında olduğuna ilişkin ilgili yazımıza bakılabilir.
HANGİ TARİHLER ARASINDAKİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA?
2016 Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin olan Kanunun yürürlük tarihi olan 19/08/2016 tarihine kadar ödenmemiş olan borçlar yapılandırma kanunu kapsamındadır.
YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?
Yapılandırma kapsamındaki SGK borçlarını yapılandırma isteyen işveren ve sigortalılar, Kurumca konuya ilişkin olarak hazırlanmış form ile birlikte SGK`ya başvuracaktır. Bu başvuru elden ya da posta yoluyla yapılacaktır. İşverenler ayrıca e-Sigorta kanalıyla da ilgili yapılandırma başvurularını yapabileceklerdir.
Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde; taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS veya PTT Kargo yoluyla yapılan gönderilerde, başvuru formunun/dilekçenin postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih, buna karşılık, adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir.
Gerek sigortalıların ve gerekse işverenlerin yapılandırma taleplerini usulünce Kuruma iletmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili borçlar yapılandırma kapsamında olsa da başvuru olmadığı için yapılandırma imkânından faydalanma durumu söz konusu olmayacaktır.
Belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar süresi içerisinde yapılandırma talebinde bulunmasalar da yapılandırma kapsamına giren borçları başvuru şartı aranmaksızın 144 aylık eşit taksitlerle yapılandırılacaktır.
YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMANA KADAR YAPILABİLECEK?
Yapılandırma kapsamında borcu bulunanların, 31.10.2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilgili üniteye/birime başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
ÖDEMELER NASIL YAPILACAKTIR?
Yapılandırma kapsamındaki borçlar peşin ödenebileceği gibi 2 ayda bir ödeme şeklinde devam ederek 18 eşit takside kadar bölme imkânı da söz konusudur. Borçluların, yapılandırma kapsamındaki borçlarını taksitle ödemek istemeleri halinde başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekmektedir. Taksitle ödeme durumunda, yapılandırma kapsamındaki borç indiriminden faydalanmakla birlikte, taksit sayısına göre farklılık gösteren faizleri ile birlikte ödeme durumu söz konusu olacaktır.
Trend Haberler
KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİ (HMK m. 133)
Adana Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde Değişiklik
AVUKATIN TARAF OLDUĞU (MESLEKTEN KAYNAKLI OLMAYAN) DOSYALARINDA E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
Kiracının Haklı Tahliyesi
YOKSULLUK NAFAKA BORCUNUN ÖDENMEMESİ ve ŞİKAYET
TEVKİL YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER