01 Ağustos 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile Tüketici Hakem Heyetleri kurulmuştur. 6502 Sayılı Kanunun 68. Maddesi ile, Tüketici Hakem Heyetine başvuru için parasal sınır getirilmiştir. Her yıl yeniden değerleme oranına göre belirlenen parasal sınırın altında kalan işler için doğrudan tüketici mahkemelerine başvurulamayacak olup, önce tüketici hakem heyetlerine başvurulacaktır.
2020 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı ile Tüketici Hakem Heyeti başvuru parasal sınırları 01/01/2020 tarihinden itibaren uygulanmak üzere önceki yıla kıyasla 22.58 oranında arttırılmıştır. Buna göre 31 Aralık 2019 tarih ve 30995 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan tebliğe göre Tüketici Hakem Heyeti başvuru parasal sınırı; İlçe Tüketici Hakem Heyetleri için 5.650 TL’den 6.920-TL’ye, İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru parasal sınırı ise 8.480 TL’den 10.390-TL’ye yükseltilmiştir. Buna göre tüketici işlemlerinde bu tutarlar arasındaki uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetlerine başvurular zorunludur.
Bu sınırların üzerindeki uyuşmazlıklar için, tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacak olup; doğrudan tüketici mahkemelerine başvurulması gerekmektedir. TKHK’nın 70. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca, taraflar, tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebilir. İtiraz, tüketici hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Lakin talep edilmesi halinde hâkim, tüketici hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.
Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir. Tüketiciler yukarıda belirtilen parasal sınırların üzerindeki uyuşmazlıklar için Tüketici Mahkemelerine başvurmak zorundadır.
TKHK’nın 68. maddesinin 3. fıkrası uyarınca başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir. İl Tüketici Hakem Heyetleri il sınırları içinde, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkilidir. Tüketici Hakem Heyeti kurulmayan ilçelerde Bakanlıkça o ilçe için belirlenen Tüketici Hakem Heyeti yetkilidir. Başvuru yapılabilecek ilçede Tüketici Hakem Heyetinin kurulmamış olması halinde tüketiciler o ilçe kaymakamlığına başvuru yapabilir. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği yapılmak üzere Bakanlıkça belirlenen yetkili Tüketici Hakem Heyetine intikal ettirilir.