Polis, günlük hayatta sıkça durdurma yetkisine başvurmaktadır. Şehir giriş çıkışlarında, sokakta asayiş uygulamalarında, trafik kontrollerinde ve sosyal hayatın birçok farklı alanında polis, araçları durdurup gerekli kontrolleri yapmaktadır. Polis tarafından kanunla verilen görevlerin yerine getirilmesi için öncelikle hareket halindeki araçların durması gerekmektedir.
Dur ihtarı, polisin PVSK m.4/A kapsamında veya diğer görevleriyle ilgili olarak hareket halindeki araçların hareketlerinin sonlandırılmasını (yani durmasını) istemesidir. Dur ihtarı yapıldığını gören muhataplar, durmak zorundadır. Bununla beraber muhataplar, araçları durdukları anda uyması gereken kurallar vardır.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 31/10/2011 yılından beri uygulanan Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin Yönerge m.11’e göre "seyir halindeki bir araç durdurulurken durdurulacak araç sürücüsü uzun - kısa hüzmeli ışıkla, tepe lambası yakılır, megafon veya siren (duyulur ve görünür sesli ve ışıklı cihazlar) kullanılarak ikaz edilir, mümkün ve müsait ise hedef aracın solundaki şeride geçilerek ekip aracının sağ önünde oturan personel tarafından megafon, siren, tepe lambası ve benzeri uygun yöntemlerle hızını azaltması ve uygun bir yerde durması uyarısında bulunulur.
Ekip personeli tarafından durdurulan araç sürücüsü;
- Gün durumuna göre aracının iç ve dış (park) ışık donanımını açması,
- Araçtan inmeksizin beklemesi,
- El frenini çekmesi,
- Motoru durdurması,
- Ellerini direksiyon simidi üzerine görünür vaziyette koyması,
- Ani hareketler yapmaması yönünde megafonla uyarılır.
Ekibin üç kişiden oluşması durumunda; arka koltukta oturan görevli aracın sağ tarafından inerek durdurulan araca müdahale eder, sürücünün yanında oturan görevli ise araçtan inerek gerekli koruma tedbirleri alınır. Ekibin iki kişiden oluşması durumunda, durdurulan aracın denetimi ekip sürücüsü tarafından yapılır, diğer görevli tarafından ise gerekli koruma tedbirleri alınır".
Hukuka uygun olduğu müddetçe polis tarafından verilen bu uyarılara, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu m. 47’ye göre uymak zorunludur. Uyarılara uyulmaması durumunda "dur ihtarına uymamak" nedeniyle işlem yapılabilir. Bu yetki, aynı Kanun m.6/1-b’ye uygun olarak genel kolluk tarafından da kullanılabilir.