Adalet Bakanlığı "Bilirkişilik Kanunu Tasarısı Taslağı" hazırlamış; hakkında görüş istiyormuş. Bilirkişilik için, sözde, etkin ve verimli bir kurumsal yapı oluşturmak isteniyormuş.
Bir Bilirkişi Üst Kurulu ("BÜK") kurulacakmış; Adalet Bakanlığı'nın müsteşarı, hukuk işleri genel müdürü, bilirkişilik daire başkanı ve sair yargısal kurumların temsilcileri ile mühendisler, mali müşavirler odaları ve baro temsilcilerinden oluşacakmış, başkanı da müsteşar olacakmış...
BÜK bilirkişilik yapılacak alanları, bilirkişi olabilecekleri, asgari ücretlerini, bölgelerdeki bilirkişi sayısını ve her bilirkişinin ne kadar iş alabileceğini belirleyecekmiş...
Bölge Bilirkişi Kurulları ("BBK") kurulacakmış; bölge adliye mahkemelerinden 4 hakim, 1 öğretim üyesi, 1 avukat ve 1 'de mühendis veya mimardan oluşacakmış.
BBK'lar, bilirkişiliğe alma - çıkarma, bilirkişileri denetleme, suç ve ahlaksızlıklarını soruşturma görevlerini yapacaklarmış.
Özel bir durum olmadıkça sadece bir kişi bilirkişi atanacakmış, bir kere rapor alınacakmış, bilirkişi sadece hakim ve savcı ile görüşecekmiş, UYAP'tan çözülebilen sorunlar için bilirkişiye gidilmeyecekmiş vs. vs. vs.
Yargı yetki ve görevini fiilen devralmış olan çürümüş ve kokuşmuş bilirkişiliğin ipleri, taslak ile, özde, Bakanlık'ın kontrolüne veriliyor.
Almanya'daki hakim yardımcılığına öykünerek bilirkişileri, hakim teminatından daha ötede sorumsuzluk ve dokunulmazlık koruması tanıyarak fiilen hakim statüsüne getiren düşünce, pek yakında onları resmen özel yetkili hakim olarak da atayacaktır.
Böylece Türkiye, Paralel Yargı'sına kavuşacaktır...
"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."
Trend Haberler
KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİ (HMK m. 133)
Adana Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde Değişiklik
Kiracının Haklı Tahliyesi
AVUKATIN TARAF OLDUĞU (MESLEKTEN KAYNAKLI OLMAYAN) DOSYALARINDA E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
YOKSULLUK NAFAKA BORCUNUN ÖDENMEMESİ ve ŞİKAYET
TEVKİL YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER