ÇALIŞMA KOŞULLARINDA ESASLI DEĞİŞİKLİKLER
İş sözleşmesinin yapılmasını takiben tarafların çalışma koşullarını anlaşmak sureti ile ihtiyaçlarına göre değiştirmesi her zaman mümkündür.Değişen koşullar dahilinde işverenin işçiyi değil,iş sözleşmesinin koşullarını değiştirmesi öngörülmüş idi.Ancak bu değişikliğin geriye yönelik olamayacağı aşikardır.
1475 sayılı kanun çerçevesinde çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapılması halinde işçi haklı nedenle iş akdini sonlandırabiliyordu.İşçiye esaslı değişiklik halinde derhal fesih hakkı tanınıyordu.Ayrıca bu dönemde çıkan Yargıtay kararlarında da işçi yeni çalışma koşullarını kabul etmezse yahut hiç cevap vermezse iş sözleşmesi feshedilmiş ve kıdem tazminatına hak kazanmış sayılıyordu.
Ancak 4857 sayılı kanun çerçevesinde taraflar mutabık kalmak şartı ile çalışma koşulları her aman değiştirilebilir.Kanuna, ahlaka aykırı olmamak ve iş akdi çerçevesinde yer alan düzenlemelere de aykırı olmamak kaydı ile değişiklik yapılabilir.
Bu esaslı değişiklikler işçiye yazılı olarak bildirilmesi şartları dahilinde ve işçinin de 6 iş gününde cevabını yazılı olarak bildirmesi ile yapılabilir. Eğer işçi bu değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fes,h için başka geçerli bir neden bulunduğunu yazılı açıklamak ve bildirim süresine uymak koşulu ile iş akdini feshedebilecektir. (İş.K.md.22) İşin niteliğine,çalışma koşullarına,ücrete ve işyerine ilişkin olarak yapılması gereken değişiklikler esaslı değişikliklerdendir. İşveren yönetim hakkı kapsamında birtakım değişiklikler yapabilir. Eğer yapılan değişiklikler yönetim hakkı kapsamında ise esaslı değişiklik sayılmayacaktır ancak bu hakkın da kötüye kullanılmaması gerekmektedir. Bu şartlar altında işveren değişikliği tek taraflı yapma hakkını haizdir. Örneğin bir iş sözleşmesinde işyerinin neresi olduğu bildirilmiyorsa işyerini seçmek işverenin yönetim hakkı kapsamındadır.Ancak işyeri Bakırköy olarak bildiriliyor ve Bahçelievler'de oturan işçiye servis hizmeti sağlanmıyorsa ulaşım zammı ödenmesini taahhüt etmesi gerekmektedir.Ancak hem servis vermeyip hem de ulaşımı sağlamıyorsa b esaslı değişikliktir.
Trend Haberler
EDA DAVASI AÇMA İMKANI VARKEN TESPİT DAVASI AÇMAKTA HUKUKİ YARAR OLMADIĞINDAN DAVANIN REDDİNE
Bakan Gürlek: "Avukatların savunma hakkı kaldırılmıyor, hakkın kötüye kullanılması önlenecek"
"Hâkimler ve savcılar olarak; Bu hususların ivedilikle gündeme alınmasını beklemekteyiz!"
UYUŞTURUCU TİCARETİ SUÇUNDA KADER BELİRLEYEN ÇİZGİ: SENTETİK MADDELERDE HUKUKA AYKIRI DELİL SORUNU
İstanbul'daki Asliye Ticaret Mahkemeleri tek çatı altında toplanacak
Asliye Ticaret Mahkemeleri İstanbul Adliyesinde birleştirildi
15 kilo kaçak altın yakalayan memur, 1 kilosunu rüşvet olarak almış!
17 ile vali yardımcısı, 135 ilçeye kaymakam atandı
SÖZLÜ YARGILAMA İÇİN AYRI GÜN TALEBİ OLMASINA RAĞMEN YARGILAMANIN SONLANDIRILMASI USUL VE YASAYA AYKIRIDIR
Bakan Gürlek'ten ticari davalarla ilgili açıklama