Erzurum Atatürk Üniversitesi bünyesinde Hukuk Fakültesi kurulmasına ilişkin sürecin yargıya intikal edişi ve bu konuda Yüksek Mahkeme kararının verilişinin 10.yılında, bizim de katkımızın olduğu ve emeğimizin geçtiği bu süreçte 10.yılı kutlar ve yargı kararlarını hatırlatmak isteriz.
Erzurum Atatürk Üniversitesi bünyesinde Hukuk Fakültesi kurulması yolunda alınan karar 2006 yılında Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Bu yayını izleyen yasal süreç içinde, bir kamu kurumu tarafından, işlemin iptali yani Erzurum’da Hukuk Fakültesi açılmasının iptali için dava açıldı.
Bu davayı açan kurum aslında gayet iyi niyet ile hareket etmekte idi. Ülkemizde açılan Hukuk Fakültelerinin çok oluşu, yeterli eğitim verilememesi, mezunlara yeterli iş alanının sağlanamaması ve bundan yargının zarar görmesi gibi etkenler, dava açılmasına neden olmuştu.
Bu davanın açılışındaki iyi niyeti göstermesi açısından; dava dilekçesinde ve dosyada yer alan iki konuya değinmek istiyorum.
Dava dilekçesinde ve gelen resmi belgelerde yer aldığı üzere; özellikle Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde açılan ve isimleri de verilen özel Hukuk Fakültelerinde kadrolu öğretim üyesi “0” idi. Yanlış yazmadık ve yanlış okumadınız; bu özel okullarda kadrolu çalışan ve tam gün eğitim veren tek bir öğretim üyesi bile yok idi. Bu ve buna benzer öğretim kurumlarının açılmasının ülkeye ve yargıya yarar sağlamayacağı, aksine zararı olacağı ve olduğu açıktır.
Dava dilekçesinde yer alan bir diğer gerekçe ise; o tarihlerde Adalet Bakanlığı Adalet Komisyonu tarafından verilen bir ilanda “Şoför elemanı alınacağı, şoför kadrosuna açıktan atama yapılacağı ve Hukuk Fakültesi mezunlarına öncelik verileceği” duyurulmuş idi. Hukuk Fakültesi mezunlarına iş ve çalışma olanağı veremeyip, şoför kadrosu açan bir ülkede, yeni bir Hukuk Fakültesi açılması, iptal davasının gerekçelerinden birini oluşturmakta idi.
Bu şekilde açılan davanın “Davalıları ve davalılar yanında katılımcılarını : 1.- Başbakanlık, 2.- Milli Eğitim Bakanlığı, 3.- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, 4.- Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, 5.- Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Vekili Avukat Ahmet Erdem Akyüz” oluşturmakta idiler.
Bu şekilde dahil olduğum dava önce Danıştay 8. Hukuk Dairesinde 2006/6142 sayı ile görüşülerek karara bağlandı. Dava ve istem reddedilerek, Erzurum’da Hukuk Fakültesi açılması uygun bulundu. Daha sonra bu karar, itiraz-temyiz üzerine en üst kurula gitti.
Danıştay Dava Daireleri Kurulu, Danıştay Başkan ve Üyelerinden oluşan 37 Yüksek Hakim’in katılımı ve OYBİRLİĞİ ile verdikleri karar ile; Erzurum Hukuk Fakültesi’nin açılması yolundaki işlemin iptali istemini ve davayı red etti. Yüksek kurulun 2011 yılında 1669 sayı ile aldığı bu karar taraflara Şubat 2012 yılında tebliği edildi. Bu suretle, benim de taraf vekili olarak bulunduğum ve hukuki katkım olan ve alınmasından onur duyduğum bu kararın kesinleştiği tarihin 10. Yılına not düşmek için yaşanan süreci bilgilerinize sunmak istedim.
Erzurum’da ve ülkemizin tüm kentlerinde veya yurt dışında eğitim gören “Hukuk öğrencilerine başarılar diler; demokratik laik Cumhuriyet ilkelerini ve Ülkenin Temelinin Adalet olduğunu unutmamalarını” rica ederim.
……………
T.C.
D A N I Ş T A Y
İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No:2009/758 Karar No: 2011/1669
Davacı : ………..
Davalılar :
1.- Başbakanlık
2.- Milli Eğitim Bakanlığı
3.- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
4.- Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
5.- Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı
Vekili Avukat Ahmet Erdem Akyüz
Dava : Erzurum Atatürk Üniversitesine bağlı Hukuk Fakültesi kurulmasına ilişkin… kararın iptali ve yürütmenin durdurulması.
Karar : Davanın reddine OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir.
(Oybirliği ile alınan işbu kararın altında Danıştay Başkan ve Üyelerinden oluşan 37 Yüksek Hakim’in imzaları vardır.)
………………………
(Bu kararın tebliğ tarihi olan Şubat 2012 yılından itibaren tam on yıl geçti. Bizim de katkımızın olduğu ve emeğimizin geçtiği 10. yılı kutlarız.)
Av.Ahmet Erdem AKYÜZ