Bilindiği gibi; Yargıtay Ceza Genel Kurulunun, Vuk’un 359. Maddesindeki ‘’sahte fatura düzenleme’’ ve ‘’sahte fatura kullanma’’ suçlarını TEK SUÇ kabul eden 02/10/2024 tarihli ve 2024/280 Esas, 2024/279 Karar sayılı kararı nihayet yayınlandı. Vergi suçlarında çok önemli bir içtihat değişikliğine işaret eden (7) sayfalık kararın önemli kısımlarını aşağıya ekledim. Kararın özeti de aşağıdaki kısımda yer almaktadır. Buna göre; VUK’un 359. Maddesinin b fıkrasında yer alan sahte belge düzenlemek veya sahte belgeyi kullanmak suretiyle işlenen vergi kaçakçılığı suçunun seçimlik hareketli bir suç olması nedeniyle sanığın anılan fıkra gereğince sahte belgeyi kullanmak suçundan bir kez cezalandırılması ile yetinilmesi, seçimlik hareketlerden ikisinin de birlikte icra edilmiş olmasının TCK’nın 61. Maddesi gereğince temel cezanın belirlenmesinde göz önünde tutulabileceğinin,

Anılan Kanun’un 359. Maddesine, 08.04.2022 tarihli ve 7394 sayılı Kanun’la eklenen 9. Fıkrası çerçevesinde zincirleme suç hükümlerinin uygulanma şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediği de değerlendirilerek sanığın hukuki durumunun tayin ve takdirinin gerektiği gözetilmelidir.

Bu itibarla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itirazının kabulüne (…)’’ şeklinde karar verilmiştir. Buna göre; hem sahte fatura düzenleyicisi, hem de kullanıcısı olarak ayrı ayrı ceza verilmesi isabetsizlik olarak Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından karar verilmiştir.  Öte yandan;  TCK 44’e göre, işlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır.

Suçun kanuni tanımda birbirinin alternatifi olarak gösterilen birden fazla hareketle işlenebilen suçlara ise ‘’SEÇİMLİK HAREKETLİ SUÇLAR ‘’ denilmektedir.

Şimdi;

Kullanılan faturaların bir kısmı sahte, diğer kısmı yanıltıcı ise fikri içtima kuralları geçerli olur ayrı ayrı ceza verilmez. Adana BAM 10. Ceza Dairesi Esas No: 2019/1575

Bunun yanında bu kişi aynı zamanda sahte belge düzenlerse seçimlik suç uygulaması bağlamında yine verilecek ceza tek eyleme ilişkindir. (Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2024/280E. 2024/279 K.)

Ancak fikri içtima ve seçimlik hareketli suç açısından doğru savunma yapılmaz ise birden çok ceza meydana gelebilir. (Bknz Mehmet ALÇAY, Linkedln 24.12.2024)

Sonuç olarak; örneğin, 2016-2017-2018 ve 2019 yılları için sahte belge düzenleme suçu için ayrı 5 yıl 2 ay, 15 gün ceza verilmesi ve aynı zamanda yine söz konusu yıllar için sahte fatura kullanma fiilleri için 4 yıl, 8 ay, 7 gün habis cezası verilmesi ve ayrıca defter ve belge ibraz etmeme nedeniyle 2018 yılı için beraat kararı verilmesi yukarıda yer verilen Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararına göre; hukuka aykırılık oluşturmaktadır. Yargıtay kararından sonra, ceza mahkemelerinde devam eden bu gibi fiillerin cezalarının hukuka uyarlı olarak, verilmesi gerektiği izahtan varestedir.