Adını ve görev yaptığı şehri yazmayacağım iş davalarında yoğunlaşan bir meslektaşımı yeni büro açması ve bir yardımı için teşekkür etmek için ziyaret ettim. Meslektaşımın adını ve görev yaptığı şehri bilerek yazmıyorum.
Dosya dolapları tıka basa mahkeme dosyalarıyla doluydu. İş davalarında bilirkişi olarak atandığından, bilgi ve tecrübesini bilirkişi olarak paylaşmanın hoşuna gittiğinden, ancak, çok fazla dosyada bilirkişi olarak atandığından, bilirkişilik yapmaktan avukatlık yapmaya zaman bulamadığından, mahkemelerin her şeyi bilirkişiye sorduğundan, verilen ücretin yetersizliğinden, zamanının elindeki bilirkişilik dosyalarını okumaya bile yetmediğinden, dosyaları okuyup özetleyecek bir yardımcı aradığından ve bu şartlarda bilirkişilik yapmaktan hoşlanmadığından bahsetti.
Bazı dosyalarda üç kişilik bilirkişi heyetine atandığını ama işlerin kendi üstüne kaldığından, diğer bilirkişilerin dosya incelemesine bile katılmadıkları gibi konuları tartışmak için telefonla bile ulaşılamadıklarından, hatta eşleri adliyede görevli olan avukat bilirkişilerin burunlarından kıl aldırmadıklarından, başkasının düzenlediği raporu imzalayıp ücret almalarının haksızlığından şikayet etti.
Meslektaşımın dürüstlüğünden ve elinden gelenin en iyisini yaptığından zerre kuşkum yok; ancak söylediklerinin kabul edilebilir bir yönünü bulmak mümkün değil.
Baksanıza hakimler avukatları bilirkişi atıyormuş; avukat bilirkişi de kendisine verilen görevi yaptırabileceği bir başkasını arıyormuş, eşi adliye'de görevli olan avukatlar ise bilirkişi çalışmasına katılmadıkları halde diğerinin düzenlediği raporu imzalayarak ücret alıyorlarmış...
Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Bu nahoş durumun hangi adliye çevresinde olduğu kapsamlı bir araştırma ile kolayca tespit edilebilir. Hatta ben duymadan çok daha önceden yetkililerin kulağına gitmiş bile olabilir.
Ancak ben, HMK m. 285'in gerekçesinde gizli sebepten dolayı, HSYK'nın veya Adalet Bakanlığı'nın bu yönde harekete geçeceğinden ümitvar değilim. Çünkü kendisini m.285'in gerekçesinde ortaya koyan anlayış "bilirkişileri hakim yardımcısı" olarak görerek Almanya'daki hakim yardımcılığını Türkiye'de bilirkişiler vasıtası ile fiilen hayata geçirmeye çalışmakta. O anlayış, hakimlerin kendi işlerini bilirkişilik adı altında avukatlara havale etmesindeki anlayış ile tamamen örtüşmekte.
Barolar Birliğimizin de inisiyatif alacağına inanmıyorum.
Geriye sadece konuyu "yüce millete havale etmek" kalmakta!
Av. Mehmet GÜN
"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."
Av. Mehmet GÜN
"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."