Soru: E-tebligat nedir ? Kimleri kapsar ?
Cevap:
Gelir idaresine bağlı Vergi Daireleri tarafından düzenlenen ve mükellefler ile diğer muhataplarına 213 sayılı VUK hükümlerine göre tebliğ edilmesi zorunlu evrakların Gelir İdaresi tarafından elektronik olarak muhataplarına tebliğ edilmesidir. Konuyla ilgili VUK GT. Seri no:456 ‘da yeterli açıklamalar mevcuttur. Buna göre Maliye bütün tebligatlarını mükelleflere elektronik ortamda yapabilecektir. Uygulama 01.01.2016 tarihinden itibaren başlamaktadır.
Soru: E-tebligatla ilgili başvuru yapılmamasının cezası nedir ?
Cevap:
Kurumlar vergisi mükellefleri bütün şirketler, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefi olanlar ve ayrıca isteğe bağlı olarak kendilerine e-tebligat yapılmasını talep edenler bu uygulamadan yararlanacaklardır. Uygulamaya geçmek zorunda olanlar 01.01.2016 tarihinden itibaren bu işlemi yapmadığı takdirde cezası 1.300,00 TL’dir.
Soru: E-tebligat başvurusu nereye ve nasıl yapılacaktır ?
Cevap:
Uygulamada yararlanmak zorunda olanlar bağlı oldukları vergi dairesine veya internet vergi dairesine başvurup e-tebligat talep bildirimini doldurup sisteme girişlerini yaptırabilirler. Bunun dışında isteğe bağlı olarak ta e-tebligat başvuru formu doldurulup bu sistemden yararlanmak mümkündür.
Soru: E-tebligat talep formu düzenlendikten sonra şifre ve parola hemen alınabilir mi ?
Cevap:
E-tebligat talep formu bizzat mükellefler tarafından yapılmalıdır. Bu başvuru mükelleflerin noter kanalıyla yetkili kılacağı yasal vekiller tarafından da yapılabilir. Talep formunun tanzimi üzerine hemen kullanıcı kodu, şifre ve parola ilgili kişiye verilir.
Soru: E-tebligat sonuçları nasıl öğrenilir ?
Cevap:
E-tebligat mükelleflere elektronik tebligat talep bildiriminde yer alan cep telefonu nosuna sms yoluyla veya e-posta adresine bildirilir. Böylece e-tebligat ile gönderilen evrak mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. Günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır. Ayrıca mükellefler internet vergi dairesi üzerinden https://intvrg.gib.gov.tr üzerinden e-tebligatı görüntüleyip çıktı alabilirler.
Soru: E-tebligat sisteminden nasıl çıkılır ?
Cevap:
E-tebligat sistemine kayıt olanlar sistemden prensip olarak çıkamazlar. Bu sistemden çıkış için şirketin tasfiyesi veya birleşme, infisah olması gerekir. Gerçek kişilerde ise vefat veya gaiplik gibi mükellefiyetin kesin sonlanması gerekmektedir.
Trend Haberler
BİR CEZA MAHKUMİYETİ SEBEBİYLE, ADI BARO LEVHASINDAN BİR DAHA YAZILMAMAK ÜZERE SİLİNEN AVUKAT TEKRAR BARO LEVHASINA YAZILABİLİRMİ?
AVUKATIN DOSYAYA VEKALETNAME SUNARAK DİLEKÇE VERMESİNİN ÜCRETİN DOĞMASI İÇİN YETERLİ OLDUĞU
MELEZ BİR DAVA TÜRÜ: MUVAZAA HUKUKSAL NEDENİNE DAYALI TASARRUFUN İPTALİ DAVASI
DOĞRUDAN AÇIK CEZA İNFAZ KURUMLARINDA İNFAZ EDİLECEK CEZALAR VE ÖRNEKLERLE KAPALI KURUMDAN AÇIK KURUMA AYRILMA
Avukat Edip Kar vefat etti
İMAR KANUNU MADDE 18 UYGULAMASI (DOP KESİNTİSİ) VE İPTAL DAVALARI