Yıldız Holding, dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i satın almasıyla dünyanın üç numaralı bisküvi şirketi konumuna yükseldi. United Biscuits’in Avrupa’da 11, Nijerya, Suudi Arabistan ve Hindistan’da da birer olmak üzere toplam 14 fabrikası bulunuyor. Şirketin 7.171 çalışanı var.
Ülker Holding'ten yapılan açıklamada satın alma fiyatı ile ilgili bir rakam yer almadı ancak Reuters'a bilgi veren konuya yakın kaynaklar teklifin 3 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.
Murat Ülker imza anının fotoğrafını Instagram hesabından 'Şükür imza tamam rabbim utandırmasın' notuyla paylaştı.
Yeni pazarlarda büyüyecek
Bu satın alım ile ana işi olan bisküvi ve atıştırmalık pazarındaki konumunu daha da güçlendirecek olan Yıldız Holding, ek üretim kapasiteleri, yeni pazarlar, iki şirketin dağıtım kanalları ve yeni ürünler ile mevcut işlerini büyütmeye devam edecek. United Biscuits’in lider konumda olduğu İngiltere’nin yanı sıra, Afrika ülkeleri ve Hindistan ile, Fransa, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerindeki pazar payını artırma fırsatı elde edecek. United Biscuits ise, Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Amerika, Çin ve Japonya gibi Yıldız Holding’in bulunduğu pazarlarda büyüme şansı elde edecek.
United Biscuits'in en bilinen markaları arasında McVitie's Digestive yer alıyor
70. yılında dünya üçüncüsü
1944 yılında, United Biscuits’ten dört yıl önce Ülker Pötibör ile yola çıkan Yıldız Holding, bu satın alım hamlesi ile 70’inci yılında dünyanın en büyük üçüncü bisküvi üreticisi konumuna yükseldi. Satın alım ile ilgili konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Nohutçu Han’daki atölyede yılda sadece 200 kilo bisküvi üreterek başlanan bu yolculuğun temelinde babam ve amcamın şu felsefesi yatıyor: “Başarının temelinde önce bıkmadan usanmadan çalışmak, dürüstlük ve kaliteli üretim gelir.” Bu felsefe, 70 yılda bizi Türkiye’nin markası yapmakla kalmadı, dünyaya açılmamızı da sağladı” şeklinde konuştu.
Ülker 1944’te, bu makinenin çarkları arasında başladı.
Yıldız Holding’in her zaman en iyi yaptığı işe odaklandığını, büyüme politikalarında da bu stratejiden şaşmadıklarını kaydeden Ülker, şöyle devam etti:
"Bizim ana işimiz gıda. Yaptığımız tüm yatırımlar bu alanda dünyada söz sahibi olma doğrultusunda gerçekleştirildi. Godiva ve DeMet’s aynı strateji çerçevesinde yaptığımız iki önemli yatırım oldu. United Biscuits de bu noktada iyi bir fırsattı. Biz de bu fırsatı değerlendirmek istedik. Bu büyüklükte bir satın alımı sadece Yıldız Holding için değil, ülkemiz için de önemli bir kazanç olarak görüyorum. Aynı şekilde United Biscuits’in de bu hissedar değişiminden çok faydalanacağını düşünüyorum. Zira şirketin daha az kuvvetli olduğu pazarlarda Yıldız Holding daha kuvvetli olduğu gibi, bazı ürünlerde sınai know-how üstünlüğümüz de var."
1830 yılında kuruldu
1830 yılında kurulan McVitie&Price’nin 1948 yılında MacFarlane Lang ile birleşmesiyle kurulan United Biscuits, 66 yıllık yolculuğunda pek çok markayı bünyesine katarak bugüne ulaştı. 1962 yılında Crawford's Biscuits ve 1965’te MacDonald's Biscuits’i, 1967’de İngiliz gevrek üreticisi Meredith & Drew’i, 1990’da Hollanda’nın lider bisküvi ve şekerleme şirketi Verkade’i ve 1998’de Campbell Soup Company şirketlerinden Delacre de United Biscuits çatısı altına girdi. 66 yılda dünyanın en büyük altıncı bisküvi üreticisi olmayı başaran United Biscuits halihazırda, doğup büyüdüğü İngiltere pazarının da lideri. Fransa, Belçika, Hollanda ve İrlanda gibi Avrupa ülkelerinde ise ikinci sırada yer alıyor. Satın alım öncesi dünya bisküvi pazarında Mondelez liderliği sürdürürken, Kellogg ikinci, Campbell’s Soup üçüncü, Nestle dördüncü, PepsiCo beşinci ve United Biscuits altıncı sırada yer alıyordu.
United Biscuits 2013 yılındaki 1.1 milyar sterlinlik satışlarıyla ciro bakımından dünyanın en büyük altıncı kurabiye üreticisi konumunda bulunuyor. Şirket İngiliz pazarının yüzde 25'ini elinde tutuyor. Şirket bünyesinde Jaffa Cakes, McVitie's gibi İngiliz tüketicinin yakından tanıdığı köklü markalar bulunuyor.
2010'DAN BERİ TEZGAHTA
İngiliz firma 2010 yılına kadar uzanan uzun bir süreçten bu yana satış tezgahında. Yıldız Holding ise o günden bu yana şirketin talipleri arasında yer almıştı. Ancak şirket bu süreç içinde bir çok teklifi reddetti. Hızlı çorba ürünleriyle öne çıkan şirketlerden biri olan ABD'li Campbell Soup, 2010 yılı ağustos ayında United Biscuits’i 2.3 milyar dolara almak için teklif verdi. Çinli yemek üreticisi Bright Food, United Biscuits’i almak için 2010 yılı eylülde görüşmelere başladı. 3.1 milyar dolar veren Çinli şirket, anlaşmaya varamadı. Alman Intersnack Knabber-Geback şirketi, United Biscuits’i satın almak için 2012’de görüşme yaptı. 644 milyon dolar veren Almanya merkezli şirket de anlaşmaya varamadı.
ÜLKER'İN SON DÖNEMDE ALDIĞI ŞİRKETLER
Ülker son dönemde yurtiçi ve yurtdışında çarpıcı satın almalara imza attı. Şirket girişim sermayesi şirketi olan Brynwood Partners’a ait ABD'li DeMet's Candy'yi 221 milyon dolara satın aldı. Bünyesinde Flo, Polaris ve Kinetix gibi ayakkabı markalarını bulunduran Ziylan Grubu'nun yüzde 50 hissesi Ülker, BİM ve Mater Footwear konsorsiyumuna satıldı. Ülker, 2013 Nisan ayında ise Sabancı'nın da yüzde 40 ortağı olduğu DiaSa marketler zincirini 320 milyon liraya satın aldı. Satış işleminin 500 milyon TL'yi aştığı tahmin ediliyor.
Şirket tesis bazında da satın almalar gerçekleştirdi. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın yüzde 98.8'lik hissesi 182 milyon lira karşılığında Yıldız Holding'e satıldı.
United Biscuits'in markaları:
McVitie's Biscuits: 1830 yılından beri üretiliyor. Digestive markalı ürünü favorilerden. Bisküvi ve çikolatanın birlikte kullanılan ürünleri McVitie's Chocolate Digestives, her yıl 71 milyon paketin üzerinde tüketiliyor. The Hobnobs markası ise, 1985’ten beri var.
Jacob's: İngiltere’nin en hızlı satan krakeri. Tam tahıllı çeşidinden peynirlisine çok farklı versiyonları var. Çocukların tercih edeceği şekilde şekilli kraker üretimleri mevcut.
Twiglets: Tam buğday ürünü. Mini ve sezonluk paketleri bulunuyor.
BN: Atıştırmalık sandviç bisküvi kategorisinin vazgeçilmez markası.
Go ahead!: 1996’da piyasaya çıktı; sağlıklı bisküvi kategorisinde lider oldu. Diyet ürünleri bulunuyor. (Yogurt Breaks, Crispy Fruit Slices, Fruit Bakes ve Fruity Wafers)
Sultana: ‘Most Sustainable Introduction’ 2009 ödüllü. Belçika ve Almanya pazarında çok tercih ediliyor. Sağlıklı atıştırmalık ve öğün arası atıştırmalık yapıyor.
Penguin: Çikolatalı bisküvi segmentinde İngiltere’de ikinci sırada. İngiltere’nin en köklü markalarından biri. 79 yıldır piyasada. Penguenlerin korunmasına yönelik WWF ile ortak “Protect the Penguins” adında bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyorlar.
Mini Cheddar: Peynirli atıştırmalık. Soğan, BBQ aromalı çeşitleri var. Mini boyu ile ailelerin çokça tercih ettiği bir marka. 2006’da Ayçiçek yağı ile ürettikleri sağlıklı bir formatı piyasaya sürdüler.
Carr's: Premium kraker markası. ( Carr's Table Water, Carr's Melts range, Carr's Selections ve Carr's Nibbles)
McVitie's Jaffa Cakes: İngiltere'de bisküvi marketinde dördüncü büyük marka.
Delacre: 1870’de kuruldu; premium Belçika bisküvisi.
Verkade: 1886’da üretime başladı. Bu marka altında bisküvi ve çikolata çeşitleri var. (Bisküvi: San Francisco, Café Noir, Knappertjes, Nizza ve Maria)
Ülker'in kurucusu Sabri Ülker 2012 yılında 92 yaşındayken vefat etti.