27.05.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un 8. Maddesine göre “Israrlı Takip” suç kapsamına alınmıştır. Türk Ceza Kanunu 123/A maddesine göre;
“Israrlı takip
MADDE 123/A- (1) Israrlı bir şekilde; fıziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Suçun;
a) Çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi,
b) Mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,
c) Hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi,
hâlinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
(3) Bu maddede düzenlenen suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.”
Gerek sosyal medyada gerekse çeşitli medya araçları ile gördüğümüz, duyduğumuz “stalklamak suçtur.” İfadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Keza, “Stalk” kelimesi özetle; sosyal medya platformlarında bir kişinin, başka bir kişiyi araştırması, sosyal medya hesaplarından gizlice takip etmesi, gözetlemesi ve incelemesi anlamlarına gelmektedir. Stalklamak, kişilerin kendi hesaplarından ya da sahte hesaplardan da yapılabilmektedir. Durum böyle olunca kişilerin sosyal medya hesaplarından başkalarının -özellikle- “açık hesaplarına” girmek suretiyle açıkça takip etmeksizin gizlice takip etmeleri, içeriklerine bakması, incelemesi vs. Suç kapsamına girmemektedir.
Fakat, takip edilen kişiye istenmediği halde ısrarlı şekilde mesajlar atmak, sosyal medya hesaplarından engellediği halde etkileşimde bulunmaya çalışmak vs. ciddi huzursuzluk veriyor ise suç olarak değerlendirilebilecektir. Bu kapsamda huzursuzluk veren faile 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecektir. Eğer bu suç, çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi halinde ya da mağdurun okulunu, işyerini, evini değiştirmesine yada bırakmasına neden olmuşsa, veya hakkında uzaklaştırma ya da konuta ,okula iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi halinde faile 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Yukarıda bahsi geçen değişiklik geç kalınmış bir değişiklik olmasının yanı sıra günümüzde sosyal medyanın kullanımı, etkisi ve önemi gün geçtikçe daha da arttığından gerekli ve önemli bir değişikliktir. “We are social” ve “Hootsuite” ortak çalışması sonucu yayınlanan “Dijital 2022” raporuna göre, Türkiye’de nüfusun %95,6 ‘sının sosyal medya kullancısı olduğu açıklanmıştır. Yine aynı verilere göre, Türkiye’de sosyal medyada geçirilen günlük ortalama süre ise 2 saat 59 dakika dır. Türkiye’de nüfusun %93,2’si WhatsApp, %92,5’i Instagram, %78,1’i Facebook kullancısı olduğu da belirtilmiştir.Tüm bu veriler de göz önüne alındığında sosyal medya kullanımının hayatımızda yeri ve önemi açıkça belli olmakta ve bize hukuk zemininde daha fazla yenilik ve değişiklik yapılabileceğine ilişkin işaretler vermektedir.
>> Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun için TIKLAYINIZ