Ülkemizde her gün yüzlerce trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların yüzde doksanı maddi hasarlıdır. Sigorta şirketleri bu hasarları kusur oranında tazmin eder. Fakat araç gördüğü hasar sebebi ile satım aşamasında değer kaybetmektedir. Örneğin 50.000.00 TL. olan aracınızı kazadan sonra, satışa sunduğunuzda kaza sebebi ile 45.000.00.TL na satılıyor ise aracınızda değer kaybı oluşmuş demektir. Sigorta şirketleri bu değer kaybını kendiliğinden göz önünde bulundurmaz. Değer kaybını ayrıca talep etmeniz gerekmektedir.
Peki bu başvuru hangi durumlarda yapılır, süreye tabi midir, prosedür ne şekilde işlemektedir. Öncelikle Trafik kazasında kusur oranınıza göre talepte bulunabilirsiniz. Yüzde yüz kusurlu olmamanız gerekmektedir. Kısmi kusurluysanız, kusurlu olmadığınız oranda talepte bulunabilirsiniz.
Aracın serviste kaldığı sürede, araç kiraladıysanız, bedelini talep edebilirsiniz. Ulaşım için kullandığınız alternatif ulaşım bedellerini isteyebilirsiniz. Ticari araçların kullanılamadığı süredeki zararın tazmin edilmesi de istenebilir. Bu taleplerin olağan objektif sınırlar içerisinde olması ve ispatlanabilir olması kabul şartıdır.
Araçtaki hasarlı parçaların, daha önce hasara maruz kalmamış, onarım ya da yenileme işlemine tabi tutulmamış, olması gerekmektedir. Bu sebeple ikinci el araçlarda, kazadan sonra aracın o hasara uğrayan kısmına ait eski hasar kaydının olup olmadığına bakılmalıdır. Bir başka önemli hususta başvuru süresidir. Başvuru süresi kaza tarihinden itibaren 2 yıldır.
Araçtaki değer kaybı exper bilirkişi tarafından belgelendikten sonra, kusurlu tarafın Sigorta şirketinden, araçtaki değer kaybı talep edilir. Talep sonucunda sigorta şirketi ödemeyi kabul ederse, ödeme yapılır. Sigorta şirketi ödemeyi kabul etmez ise, sigorta şirketine yaptığınız başvuru sonucu sizin için yetersizse, talebiniz karşılanmadıysa ya da sorununuza 15 gün içerisinde cevap verilmediyse; sonuç yazısı veya başvurunuzu ispatlayarak Sigorta Tahkim Komisyonuna şahsen veya avukat aracılığıyla başvurabilirsiniz.
Şikayetçinin Komisyondan daha önce Tüketici Sorunları Hakem Heyetine veya Mahkemelere başvurmamış olması gereklidir. Komisyona başvurudan önce şikayette bulunanın, şikayetini sigorta şirketine yazılı bir şekilde iletmesi gerekmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu başvurunuzun lehinize sonuçlanması durumunda, sigorta şirketlerinin zararı ödemesi zorunludur. Uyuşmazlık miktarı 5.000.00 TL ye kadar olan hakem kararları kesindir.
Tutarı 5.000.00 TL ve üzerinde olan uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı taraflar bir defaya mahsus olmak üzere komisyon nezdinde itirazda bulunabilirler. İtiraz, hakem kararının tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde komisyona yapılır. İtiraz iki ay içerisinde karara bağlanır ve taraflara tebliğ edilir. 40.000.00.TL nın üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında taraflar temyiz yoluna gidebilirler.