19 Nisan 2018 tarihinde oynanan Fenerbahçe - Beşiktaş Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ikinci maçı ile ilgili uygulanması gereken Türkiye Futbol Federasyon’u Futbol Müsabaka Talimatı hükümlerinden, “Futbol Müsabakasının Hakem Kararı ile Tatili” yazımızda kısaca bahsetmiştik.
Süper Lig’de veya Ziraat Türkiye Kupası’nda oynanan bir futbol müsabakasının yarıda kalması halinde; Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu’nun hangi kuralları esas almak suretiyle karar vermesi gerektiği, TFF Yönetim Kurulu’nun 04.08.2018 tarihli ve 61 sayılı kararı ile kabul ederek, 09.08.2017 tarihinde TFF’nin resmi internet sitesinde yayınlanarak yürürlüğe giren 37 maddelik Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Müsabaka Talimatı’nın “GÜVENLİK NEDENİYLE MÜSABAKALARIN TAMAMLANAMAMASI” başlıklı 19. maddesi ile “DİĞER NEDENLERLE MÜSABAKANIN TAMAMLANAMAMASI” başlıklı 20. maddesinde düzenlenmiştir.
Futbol disiplin kurallarının ihlali durumunda; Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından hangi disiplin cezalarının hangi ihlaller hakkında uygulanacağı ve bu cezaların infazı ise, toplam 104 maddeden oluşan ve TFF Yönetim Kurulu’nun 04.08.2017 tarihli, 61 sayılı kararı ile kabul edilerek, 11.08.2017 tarihinde TFF’nin resmi internet sitesinde yayınlanarak yürürlüğe giren Futbol Disiplin Talimatı’nda öngörülmüştür. Bu Talimatın 25, 38 ve 75. maddelerinde, 06.10.2017 ve 27.10.2017 tarihlerinde değişiklikler yapıldığı görülmektedir.
TFF Yönetim Kurulu 25.04.2018 tarihinde; 57. dakikasında hakem tarafından tatil edilen müsabakanın, Futbol Müsabaka Talimatı’nın 20. maddesinin 1. fıkrası uyarınca yarıda kaldığı anın şartlarında ve tedbiren seyircisiz olarak 3 Mayıs 2018 Perşembe günü oynanıp tamamlanmasına oybirliği ile karar vermiştir. TFF Yönetim Kurulu’nun bu kararında; müsabaka hakemine müsabakayı tatil edebilme yetkisi tanıyan Futbol Müsabaka Talimatı’nın 19. maddesinin 1. fıkrasını dikkate almadığı, oysa bu hükmün müsabaka hakeminin müsabakayı saha olayları nedeniyle tatil edebilmesini mümkün kılan iki ayrı bende yer verdiği, bu maddenin 2. fıkrasında da kulüp yöneticilerinin hakemlere yönelik hukuka aykırı davranışları nedeniyle hakemin müsabakayı tatil ettiğini ilan edebileceğine dair bir hükme yer verdiği, TFF Yönetim Kurulu kararının hukuki dayanağını oluşturan 20. maddenin 1. fıkrasının ise, sair hallerde müsabakanın tamamlanamaması sebeplerini düzenlediği, bu hükümde hakem kararından bahsedilmediği, Talimatın 19. maddesinde belirtilen hallerin dışında ortaya çıkan zorlayıcı (mücbir, elde olmayan) nedenlerle yarıda kalan müsabakanın ne şekilde tamamlanacağını ortaya koyduğu anlaşılmaktadır. Kısacası; Talimatın 20. maddesinin başlığı ve içeriği, “saha olayları” olarak adlandırılabilecek ve gerçekleştiğinde müsabaka hakemine müsabakayı tatil ettiğini ilan edebilme yetkisi tanıyan talimatın 19. maddesinden farklı bir düzenlemeyi öngörmüştür.
Talimatın 19. maddesinin 3. fıkrasına göre TFF Yönetim Kurulu; ihlali gerçekleştiren takımlardan birisinin veya her ikisinin hükmen yenik sayılmasına, hatta 19. maddenin 4. fıkrasını dayanak alarak, hükmen yenik sayılan takımla ilgili ek yaptırım uygulanmasına da karar verebilir. Bu hükümde PFDK’nın, yaptırıma konu eylemin ağırlığına göre ertesi sezonun aynı mahiyette olan müsabakalarından ilgili takımı ihraç edebileceği ifade edilmiştir. 19. maddenin 5. fıkrası uyarınca TFF Yönetim Kurulu; saha olaylarından dolayı hakemin tatil ilanı ile yarıda kalan müsabakayı oynayan takımlar hakkında karar verirken, müsabaka ile ilgili tüm raporları ve delilleri dikkate almalıdır. 19. maddenin 6. fıkrasına göre TFF Yönetim Kurulu; yaptığı değerlendirmede müsabakanın tatil kararını uygun görmeyerek, müsabakanın başka bir günde yarıda kaldığı anın şartları ile tamamlanmasına, tekrarlanmasına veya yarıda kaldığı anın sonucu ile tesciline karar verebilir. 19. maddenin 10. fıkrasına göre PFDK, Futbol Disiplin Talimatı uyarınca ilgililer hakkında ayrıca disiplin suçu teşkil eden eylemlerinden dolayı disiplin cezaları tatbik etmeye yetkilidir.
Futbol Müsabaka Talimatı’nın 19. ve 20. maddelerinden; TFF Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği bir tarihte yarıda kalan maçı kaldığı yerden oynatmaya yetkili olduğu öngörülmekle birlikte, yarıda kalmanın gerekçesinin “saha olayları” olması durumunda, bu yetkinin dayanağının 19. maddenin 6. fıkrası, müsabakanın yarıda kalmasına zorlayıcı, yani mücbir sebeplerin yol açması halinde de hukuki dayanağın Talimatın 20. maddesi olduğu anlaşılmaktadır. Mücbir sebeplerden müsabakanın yarıda kalması halini düzenleyen Talimatın 20. maddesinde PFDK’ya disiplin cezası tatbik etme yetkisi de tanınmamıştır. Oysa ilgili müsabaka hakkında PFDK 25.04.2018 tarihinde yaptığı 73 sayılı toplantıda; ev sahibi takıma ihtar, taraftarlarının neden olduğu saha olaylarından dolayı üç resmi müsabakayı kendi sahasında seyircisiz oynama, para cezaları tatbik etmiş yine ev sahibi takımın görevlisi hakkında hak mahrumiyeti cezası vermiş ve misafir takıma para, bir sporcusuna bir resmi müsabakadan men, diğer bir sporcusuna bir resmi müsabakadan men ve para, bir görevlisine de hak mahrumiyeti cezası vermiştir. PFDK’nın tatbik ettiği bu disiplin cezaları usulü; Futbol Müsabaka Talimatı’nın 19. maddesinin 10. fıkrasına uygundur, PFDK; Futbol Disiplin Talimatı uyarınca disiplin suçlarını tespit edip disiplin cezalarını tatbik etmişse de, bunu Futbol Müsabaka Talimatı’nın 20. maddesi kapsamına giren müsabakanın mücbir sebeple yarıda kalması halinde uygulayamaz. PFDK’nın bu kararlarına konu olay; Futbol Müsabaka Talimatı’nın 19. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi gereğince, müsabaka hakeminin müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmadığı gerekçesiyle müsabakayı tatil ettiğini ilan etmesine ve hukuki dayanakta aynı maddenin 10. fıkrasına dayanmaktadır. TFF Yönetim Kurulu; bu durumda da müsabakanın kaldığı yerden oynanmasına karar verebilir ki, bunun da hukuki dayanağı Futbol Disiplin Talimatı’nın 20. maddesi olmayıp, 19. maddesinin 6. fıkrasıdır. Somut olayda saha olaylarının gerçekleşmediği, hakemin müsabakayı tatil ettiğini ilan etmesinin zorlayıcı bir sebepten kaynaklandığı düşüncesi ileri sürülse de, hem İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın müsabakada çıkan olaylarla ilgili başlattığı soruşturma, açık kaynaklardan ulaşılan bilgilere göre bu soruşturma kapsamında Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen tutuklama ile adli kontrol tedbirlerine ilişkin kararlar ve hem de PFDK’nın saha olaylarını kapsayan 25.04.2018 tarihli disiplin cezası kararları karşısında, bu düşünceye katılmak mümkün gözükmemektedir. TFF Yönetim Kurulu’nun müsabakanın 3 Mayıs 2018 günü kaldığı yerden oynanması (tamamlanması) kararı ile PFDK kararlarına karşı Tahkim Kurulu’na başvurulduğu takdirde, özellikle müsabakanın tamamlanamamasının nedeni, Futbol Müsabaka Talimatı’nın hangi maddesinin tatbikinin gerektiği anlaşılacak ve bu tartışmaya son nokta koyulacaktır.
(Bu köşe yazısı, sayın Prof. Dr. Ersan ŞEN tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.