Bu haftaki vatandaş sorusu ve verdiğim yanıtı;
Avukatım, iç giyim üzerine yıllardır pazarcılık yaptım. Sonunda Rab’bim nasip etti ve bir dükkan açtım. Dükkanı sahibinden kiraladım. Aramızda bir kontrat yaptık. Ancak dükkanımın kirası çoktu. Kira üzerinden devlete vergi ödüyormuşuz. Etraftan öğrendiğim kadarıyla, bu verginin düşük çıkması için kiranın da düşük gösterilmesi gerekiyormuş. Bunun üzerine ben de vergi dairesine başka bir kontrat verdim. Dükkan sahibime de kiranın bir kısmını bankadan yatırıp bir kısmını elden verdim. 2,5 yıl kadar işler fena değildi. Sonra bayağı bozuldu. Ben de kiramı ödeyemez oldum. Bankaya yatırmaya devam ettim ama elden ödediklerimi 5 ay boyunca ödeyemedim. Dükkan sahibime de elime geçer geçmez ödeyeceğimi söyledim. Şimdi bizim burda sezon da açıldı. Bu sezon kazanır, tüm borcumu öderim diye düşünüyordum. Hatta okullar kapandıktan sonra akşam pazarına da çıkmaya başladım. Amacım bir an önce tüm borcumu ödemekti. Ama bugün polis aradı. Beni karakola ifadeye çağırdı. Sorup soruşturdum. Dükkan sahibi sahte imzadan beni şikayet etmiş. Hemen dükkan sahibini aradım. Benimle görüşmeyeceğini ve avukatını aramamı söyledi. Avukatını aradığımda, bana kira borcum olduğunu, hakkımda takip açtıklarını, dükkanı boşaltmamı ve vergi dairesine sahte imzalı kontrat verdiğim için ceza alacağımı söyledi. Ne olduğumu şaşırdım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Lütfen bana yardım edin. Gerçekten ceza alır mıyım? Bir de bu avukat bana öyle çok borç çıkardı ki, sanki ben hiç kira ödememişim. Buna hakları var mı? Beni dükkandan atabilirler mi? İfadeye gittiğimde ne demeliyim? Ben ....... da oturuyorum. Burada davama bakar mısınız? Lütfen yardım edin. Allah sizden razı olsun..
Sayın,
Öncelikle geçmiş olsun. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla, Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne işyeri açılışınız esnasında ibraz etmiş olduğunuz kira sözleşmesinde, “kiralayan” yerine de siz imza atmışsınız. Yani dükkan sahibinizin yerine. Bu eyleminiz, “özel belgede sahtecilik” suçu teşkil eder. Bu hususla ilgili süreci şu şekilde özetleyebilirim; Cumhuriyet Başsavcılığı, dükkan sahibinizin şikayeti üzerine bir soruşturma başlatmıştır. Bu soruşturma kapsamında, sizin elbette ifadeniz alınacaktır. Ancak en önemlisi sizden el yazısı örneği alacaklardır. Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne ibraz olunan kira sözleşmesindeki “kiralayan” imzası ile sizden alınan yazı örneklerinin aynı elin mahsulü olduğu kanaatine ulaşılırsa; hakkınızda “özel belgede sahtecilik” suçundan bir iddianame hazırlanacak ve ceza davası açılacaktır.
İşbu suç, Kamu Davası olarak nitelendirdiğimiz türden bir ceza soruşturma ve kovuşturmasına tabidir. Dolayısıyla, dükkan sahibiniz şu aşamada şikayetinden vazgeçse dahi süreç yukarıda özetlediğim şekilde devam edecektir. Türk Ceza Kanunu’na göre bu eyleminizin karşılığı ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Yargılamanızı yapacak olan mahkeme, somut davanız koşullarını değerlendirerek, hakkınızda bir hükme varacaktır.
Bu aşamaya kadar bahsini ettiğim, aleyhinizde başlatılmış olan soruşturma ile ilgiliydi. Diğer taraftan, dükkandan tahliyeniz ve kira borcunuz ile ilgili de yorum yapmam gerekirse; anladığım kadarıyla, dükkan sahibiniz ile bir kira bedeli üzerinde anlaşmış olmanıza karşın; kiranın sadece bir kısmını bankadan yatırmış ve diğer kısmını da elden ödemişsiniz. Bu bilgi, dükkan sahibiniz ile ortak bir eylem birliği içerisinde muvazaalı davrandığınız sonucuna varmama sebep oluyor. Ancak diğer taraftan, Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne ibraz ettiğiniz 2. ve düşük bedelli kira sözleşmesindeki imzayı gerçekten de dükkan sahibiniz yerine de siz attıysanız; ortada bir muvazaa anlaşması yokmuş gibi de görünüyor. Dükkan sahibiniz ile bir muvazaa anlaşması yapıp yapmadığınıza göre de varılabilecek kanaat değişkenlik gösterecektir. Aslında tüm bunların cevabı, daha detaylı bir bilgi alma ve belge incelemesini gerektiriyor. Bu nedenle bence bir avukattan hukuki destek almanızda fayda var.
Bu aşamada hatırlatmakta fayda görüyorum ki; işbu platform üzerinden sadece bana yöneltilen sorulara cevap vermeye ve dolayısıyla da hukuki soru ve sorunlarında vatandaşı aydınlatmaya çalışıyorum. İş görüşmesi yapmıyor, bu platformdan iş de kabul etmiyorum. Bir avukat ile görüşülecek ve kendisinin hukuki desteğinden faydalanılacak yer, o avukatın işyeridir. Bu nedenle de davanıza buradan yardımcı olamayacağımı belirtmek isterim.
Ancak dükkan sahibiniz ile muvazaa anlaşması yapıp yapmadığınız bilgisine sahip olmaksızın yapabileceğim yorum şudur; söz gelimi gerçekte ve kira sözleşmesinde dükkan kiranız 5.000-TL iken, siz bunun 1.000-TL’sini banka aracılığı ile ve kalan 4.000-TL’sini de elden ödemek suretiyle ifa ettiyseniz; elden yaptığınız ödemelere ilişkin bir makbuz da almadıysanız; maalesef ki elden yapmış olduğunuz ödemeleri kanıtlamanız mümkün olmayacaktır.
Anladığım kadarıyla yaklaşık 3 yıldır bahsini ettiğiniz dükkanda kiracısınız. Biz bu süreye 3 yıl yani toplamda 36 ay dersek. 36 ay süreyle yaptığınız kira ödemelerinden sadece aylık 1.000-TL’sını banka dekontları ile kanıtlama imkanına sahipsiniz. Yani 36.000-TL’yi. Öte taraftan 36 ay süre ile elden ayda ödediğiniz 4.000-TL’yi ve toplamda 144.000-TL’yi ise ödediğinizi kanıtlamanız mümkün değildir. Şu halde gerçekten de dükkan sahibiniz 36 ay süre ile aylık kirayı 4.000-TL eksik ödemeniz nedeniyle hakkınızda icra takibi yapabilir. Hatta dükkandan tahliyenizi dahi isteyebilir. Siz yargılama aşamasında aslında her ay 4.000-TL’ını elden ödediğinizi tanıkla dahi ispatlayamazsınız.
Beni tanıyanlar bilir. Ağzımdan eksik etmediğim bir laf vardır; “SÖZ UÇAR YAZI KALIR.” Bu işlemlerimizin hukuki sıhhati ve ispatı için de geçerlidir. Sizin sorunuz vesilesi ile herkese verebileceğim tavsiye de budur. Her hangi kişi ile her hangi işlemi yaparsanız yapın; yazılı hale getirin. Aksi halde yukarıdaki sonuçlara katlanmak zorunda kalabilirsiniz. Faydalı olabildiğim umuduyla iyi günler.. sıhhatli işlemler.. muvazaasız bir yaşam.. dilerim..
Trend Haberler
KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİ (HMK m. 133)
Adana Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde Değişiklik
Kiracının Haklı Tahliyesi
AVUKATIN TARAF OLDUĞU (MESLEKTEN KAYNAKLI OLMAYAN) DOSYALARINDA E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
YOKSULLUK NAFAKA BORCUNUN ÖDENMEMESİ ve ŞİKAYET
TEVKİL YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER