Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden:
SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER VE HAZIRLIK SINIFLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 28/11/2019 tarihli ve 30962 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yabancı Diller ve Hazırlık Sınıfları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(5) Devam zorunluluğunu yerine getirmemiş öğrenciler yıl sonu sınavlarına alınmaz.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“a) Öğretim yılı başında Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yabancı dil yeterlik sınavından 100 puan üzerinden Yabancı Diller Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenen puanı almış olmak.
b) Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ve yürürlükte olan merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından, Yabancı Diller Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenen puanın alındığına dair geçerli bir belgeye sahip olmak.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 11- (1) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıflarına başvurular, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından hazırlanan matbu formlar aracılığıyla yapılır.
(2) Dikey Geçiş Sınavı (DGS), yatay geçiş veya ek yerleştirme sonucuna göre hazırlık eğitiminin zorunlu olduğu programlara yerleşen öğrencilerin hazırlık programına dâhil edilmesi zorunludur. Herhangi bir ön koşul aranmaksızın bu öğrencilerin hazırlık sınıflarına kaydı yapılır.
(3) Dikey Geçiş Sınavı (DGS), yatay geçiş veya ek yerleştirme sonucuna göre hazırlık eğitiminin zorunlu olduğu programlara yerleşen öğrencilerin yeterlik sınavında başarı elde etmeleri durumunda ilgili programların birinci sınıflarına kaydı yapılır.
(4) Dikey Geçiş Sınavı (DGS), yatay geçiş veya ek yerleştirme sonucuna göre hazırlık eğitiminin isteğe bağlı olduğu programlara yerleşen öğrencilerin hazırlık programına dâhil edilmesi için yerleştirme puanı sonucuna göre bir sıralama yapılır. Yabancı Diller Yüksekokulu, sınıf kapasitesine göre belirlenen kontenjan dâhilinde her bölüm için belirli bir ek kontenjan sayısı belirler.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler, kayıt yaptırdığı programa devam edebilir. Bu öğrencilerin bölümlerinde okutulan zorunlu yabancı dil dersinden muaf olması için gerekli olan hazırlık programı genel başarı notu, Yabancı Diller Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenir.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 15- (1) Hazırlık programında değerlendirme; ara sınavlar, kısa sınavlar, ödevler ve yıl sonu sınavından (final) oluşur. Bunların tarihleri, sayıları, içerikleri ve ağırlık yüzdeleri akademik yıl başlamadan önce Yabancı Diller Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.
(2) Genel başarı notu; yıl içi başarı puanı ve yıl sonu sınavı (final) başarı puanından oluşur. Yıl içi başarı puanı; ara sınavlar, kısa sınavlar ve ödevlerden alınan puanları ifade eder. Yıl sonu sınavı başarı puanı ise, yıl sonu sınavından (final) alınan puanı ifade eder. Genel başarı notunun hesaplanması için gerekli olan yıl içi ve yıl sonu puanlarının ağırlık yüzdeleri akademik yıl başlamadan önce Yabancı Diller Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.
(3) Yıl sonu sınavlarına yalnızca devam zorunluluğunu yerine getirmiş öğrenciler girebilir.
(4) Devam zorunluluğunu yerine getirmemiş öğrenciler yıl sonu sınavlarına alınmaz.
(5) Öğrencilerin hazırlık programını başarıyla tamamlamaları için gerekli olan genel başarı notu, akademik yıl başlamadan önce Yabancı Diller Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Öğrencilerin mazeretleri nedeniyle ara sınavlara katılamaması durumunda mazeretli sayılmasına, Senato tarafından belirlenen esaslara göre ilgili birim kurulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından karar verilir. Mazeretleri kabul edilip mazeret sınavı hakkı tanınan öğrenciler; sınav haklarını ilgili birim ve Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenen gün, yer ve saatte kullanır. Öğrencilerin mazeretleri nedeniyle yıl sonu sınavlarına katılım sağlamamaları durumunda 16/11/2021 tarihli ve 31661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisans ve Ön Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre bütünleme sınavları yapılır.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 20- (1) Başarı durumu, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisans ve Ön Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir.”
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 21- (1) Yabancı dil hazırlık sınıfı öğrencilerinin disiplin iş ve işlemleri 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür ve uygulanır.”
MADDE 9- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 10- Bu Yönetmelik hükümlerini Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü yürütür.