Tören sonrası vefat eden avukatlar; Nadir Latif İslam, İsrafil Kaya, Sadettin Bilgin, İsmail Görgülü, Yunus Emre Baki, Yusuf Topaloğlu, Bedri Aytaç, Özdemir Apaydın ve Fatma Nedret Karakuş için Atatürk Anıtı’na kırmızı gül bırakıldı.

Genel Kurulun birinci gününde divan başkanı ve üyeleri seçilerek gündem maddeleri görüşüldü. İkinci günde ise baro başkanlığı, yönetim kurulu, denetleme kurulu, disiplin kurulu ve Türkiye Barolar Birliği delege seçimleri yapıldı.

902 oy alan Av. Musa Adıyaman, Sakarya Barosu’nun yeni Başkanı seçildi. Adıyaman, seçime tek aday olarak girdi. Seçimde toplam 1002 kişi oy kullandı.

Genel kurulda açıklamalar bulunan Başkan Adıyaman, “Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine ve kurucu değerlerine uygun olarak, hukukun üstünlüğünü savunma ve insan haklarını koruma ödevi ile 1954 yılından bu yana faaliyetini sürdüren baromuzun 56. Olağan Genel Kurulunun hayırlı olmasını diliyor, hepinize hoş geldiniz diyorum.

Öncelikle, yıllar içerisinde baromuz için birlikte çalışmaktan büyük onur duyduğum komisyon ve merkezlerde görevli arkadaşlarım ile; çalışmalarımız esnasında her türlü kolaylığı sağlayan, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen baro başkanımız, önceki dönem baro başkanlarımız ve yönetim kurullarımıza teşekkür ediyorum. Baromuzda, bugüne kadar avukatlık mesleğinin ruhuna uygun şekilde, mesleğimizin onuru ve itibarı için emek harcayarak dayanışma ve yardımlaşmadan kaçınmamış tüm meslektaşlarıma, saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Kıymetli meslektaşlarım, meslek hayatım boyunca Güçlü baro, güçlü avukat düsturuna yürekten inandım. Hem mesleki faaliyetlerimde hem baro çalışmalarımda hep bu inancın ışığında hareket etmeye çalıştım. Bugüne dek baromuz bünyesinde çeşitli organlarda sürdürdüğüm çalışmalarımın yanı sıra, yaklaşık 8 yıl kadar Staj Eğitim Merkezi Başkanlığı görevini baromuzun prestijine ve kurumsal geleneklerine uygun olacak şekilde yürütmeye çabaladım. 

2001 yılında tanıştığım Sakarya Barosu’nun bir ferdi olmaktan her zaman onur duydum. Meslek hayatımda edindiğim bilgi, birikim ve tecrübemi kullanarak her platformda meslektaşlarımın sesi olmak istedim. Mesleğimizin ve özellikle genç meslektaşlarımızın sorunlarına hakkıyla dikkat çekerek bu konularda da esaslı ve kalıcı çözümler üretebilmek adına Sakarya Barosu Başkanlığı’na aday olmaya karar verdim.

Bu doğrultuda adaylığım süresince tüm meslektaşlarımla yüz yüze görüşmek, konuşmak ve fikir alışverişinde bulunmak istedim. Ortak akıl motivasyonuyla yaklaşık on beş ay boyunca gerçekleştirdiğim ziyaret ve görüşmelerde meslektaşlıklarımla dertleştim, fikir alışverişinde bulundum. Tüm görüşmelerimizi ana hatlarıyla notladım. Meslektaşlarımın görüş, eleştiri ve sorunların çözümlerine dair düşüncelerini dikkatle dinleyerek özgün bir ajanda, bir yol haritası oluşturmaya gayret ettim.  Bu süreçte bana zaman ayıran, benimle düşüncelerini paylaşan, sorunların çözümüne dair önerilerde bulunan tüm meslektaşlarıma da; bana ayırdıkları zaman ve gösterdikleri nezaket için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Değerli meslektaşlarım, Bizler, yurttaşların adalete erişiminin, hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesi olan avukatlık mesleğini ifa ediyoruz. Bireylerin hak ve hürriyetlerinin korunmasında, haklarının aranmasında, onların savunulmasında Anayasa ve hukuk çerçevesinde çok ama çok önemli bir görevi ifa ediyoruz. Daha doğrusu ifa etmeye çabalıyoruz. 

Nitekim avukatlık mesleği, artık hemen herkesin bildiği ve yaşadığı irili ufaklı birçok sorun nedeniyle ifa edilemez bir noktaya doğru evrilmektedir. Gelinen aşamada savunmaya yapılan saldırılar her geçen gün şiddetleniyor.  Mesleki faaliyet alanları daraltılarak savunma mesleği baskı altına alınmaya çalışılıyor. Avukatlar en küçük fırsatta duruşma salonlarından kolluk marifetiyle dışarı atılmaya çalışılıyor, koşulları mevcut olmasa bile sindirme maksatlı tutuklamalara maruz bırakılıyor. Hatta haciz mahallinde vuruluyor, öldürülüyor. Mesleki saygınlığımız süratle zedeleniyor. Var olan meslek onuru ayaklar altına alınıyor. Salt ekonomik sorunlar ön plana çıkarılarak mesleğin onur ve saygınlığı yok ediliyor, avukatlık mesleği tamamen yargı fonksiyonu dışına itilmek isteniyor. Kıymetli meslektaşlarım, Her birimiz farklı dünya görüşlerine sahibiz. Ancak ideolojik farklılıklarımızın hiçbir şekilde mesleki bağlarımızı zayıflatmaması gerektiğini savunuyorum. Aksine bu farklılıklarımızı zenginlik olarak görüp, birlikte hareket etme ve dayanışma motivasyonumuzu artırmalıyız. Evet, Baroların, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını koruma ve kollama başat görevleridir. Ama bununla birlikte baroların mesleğin onur ve saygınlığının pekiştirilmesi adına problemlerin üzerine örgütlü bir şekilde eğilmesinin de öncelikli vazifelerinden olduğunu düşünüyorum.

Bu bağlamda, yurttaşların savunma hakkının en önemli unsuru olan biz avukatlar, savunmaya olan her tür saldırıya karşı koyabilme, dik durabilme, itiraz edebilme gücümüzü sadece ve sadece örgütlü olmakla kazanabiliriz. Motivasyonunu diri tutan böylesi bir mesleki dayanışma, meslek onurumuzu ve saygınlığımızı koruyup güçlendireceği gibi, kronikleşen mesleki sorunların çözümüne de kalıcı ve esaslı çözümler getirecektir. Buna yürekten inanıyorum.

Son olarak Başkanlığa uygun görülmem halinde genel kurulumuzun iradesiyle yönetim kurulu ve diğer organlara seçilecek olan tüm meslektaşlarımla ahenk ve dayanışma içerisinde çalışacağımı içtenlikle ifade etmek isterim” diye konuştu.

Baro’da seçilen diğer kurul üyeleri ise şu şekilde:

Yönetim Kurulu Üyeleri: Av. Mert Keleş, Av. Kadir Arslan, Av. Ali Samet Özkurt, Av. Serdar Özder, Av. Birke Varol Yoz, Av. Cumali Pehlivan, Av. Şükran Taşdemir Elbirlik, Av. Özlem Zengin, Av. Ali Talip Çankaya ve Av. Elif Erdem Düzgün

Denetleme Kurulu Üyeleri: Av. Nursel Girit, Av. Yeliz Aydın ve Av. Serkan Yılmaz

Disiplin Kurulu Üyeleri: Av. Haluk Can, Av. Özlem Yılmaz, Umut Çırpan, Av. Kenan Tuna ve Av. Firdevs Kaman

Türkiye Barolar Birliği delegeleri: Av. İlknur Ebiz Yıldız, Av. İsmail Alper Altan ve Av. Talha Toçoğlu

Seçimlerin sonuçlanmasının ardından konuşan Başkan Adıyaman, kurullara ve TBB delegesi olarak seçilen tüm meslektaşlarını tebrik etti. Adıyaman, en iyi ve en verimli şekilde meslektaşlarına hizmet edeceklerini kaydetti.