Sabiha Gökçen (22.Mart.1913 / 22.Mart.2001) tarihleri arasında yaşamıştır. 1937 yılında Tunceli’de çıkan ayaklanmayı bastırmak için başlatılan Dersim Harekatı’nın hava saldırısı safhasında yer alarak dünyanın ilk kadın savaş pilotu olmuştur. Bu harekâtta gösterdiği üstün başarı sebebi ile Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın da katıldığı bir törenle kendisine “Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası” verilmiştir. 30 Ağustos 1937'de askerî uçuş brövesi almıştır.
1938'de uçağıyla beş gün süren bir Balkan Turu yapmış ve ünü dünyaya yayılmıştır. Gökçen, Atatürk’ün arzusu üzerine bu turu, yanına bir makinist dahi almadan, tek başına gerçekleştirmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk ilke ve devrimlerinin, aydın Türk kadınının örneklerinden ve ilham kaynaklarından biridir.
Atatürk’ün manevi evladı ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu olan Sayın Sabiha Gökçen onuruna, vefatından iki sene önce, Genel Başkanı olduğum ‘Hukukun Egemenliği Derneği’ tarafından bir gece düzenlemiştik.
Sırf bu gece için özgün bir müzik bestesi yaptırmıştık. İsteğimiz üzerine ‘Young Pals Gurubu’ tarafından hazırlanan ve Sabiha Gökçen’in temsil ettiği değerleri son derece yalın ve çarpıcı bir biçimde anlatan “Klasik Rock Opera” tarzında düzenlenen bestenin sözleri şöyle idi:
Gökyüzü kapkaranlık
Tek ışık bile yok
Kanatları umudun çaresizce kırık
Gördüğün ilk bulut, gökyüzünde yanan ateş
Sonsuzlukta bir kadın O; elleri güneş,
Önce bir çift çelik mavi göz gördü
Göklerde ilk meşaleyi
Kanatlandı zafer özgürce fethetti göğü.
‘Sabiha Gökçen Onur Gecesi’, doğum günü olan 22 Mart tarihinde, 1999 yılında, Türkocağı Salonu’nda yapılmıştı. Sn. Gökçen, müziği büyük bir heyecan ve mutlulukla dinledikten sonra bana döndü ve çok duygulu bir ses tonu ile : “Bu salonda Atatürk’le beraber defalarca yan yana oturdum. Şimdi oturduğum koltuğun yanında, sizin oturduğunuz yerde büyük Atatürk oturmaktaydı. O günleri şimdi tekrar yaşıyorum.” dedi.
Bizler; o günleri, Atatürk ilke ve devrimlerini, hep beraber ve her zaman yaşayacağız ve yaşatacağız.