PANTOLON SERBEST YA BAŞÖRTÜSÜ?
Reşat PETEK
Meclis’in 24. Dönem yeni yasama yılında ilk teklif kadın milletvekillerinin kıyafetiyle ilgili. AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ve Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül'ün sunduğu TBMM İçtüzük değişikliği teklifine göre kadın milletvekilleri TBMM Genel Kurulunda pantolon giyebilecekler. Teklifte, İçtüzük'teki ''bayan'' ibaresinin de ''kadın'' ibaresiyle değiştirilmesi de yer alıyor. Teklif, TBMM İçtüzüğü'nün 56. Maddesinde değişiklik öngörüyor.
Teklifle, İçtüzüğün ''kıyafet'' başlıklı 56. maddesindeki ''bayanlar tayyör giyerler'' şeklindeki ifade, ''kadınlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler'' şeklinde değiştiriliyor. Teklif Kabul edilirse kadın milletvekilleri Genel Kurul salonunda pantolon da giyebilecekler.
Konunun acilen gündeme getirilmesinin sebebi CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in durumu. Geçirdiği trafik kazası sonucu sol kol ve bacağını kaybeden ve protez bacak kullanan Pavey’in 12 Haziran seçimleri sonrası katıldığı ilk genel kurula etekle gitmesi, protez bacağının görünmesi sonrası konu gündeme gelmiş, takma bacağının görülmesinden rahatsızlık duyabileceği kaygısı dile getirilmişti.
Pavey protez bacak görüntüsünden rahatsız olmadığını, kendisi nedeniyle İçtüzük'te bir değişiklik yapılmasını istemediğini açıklamasına rağmen değişiklik teklifi verildi. Teklif CHP’den değil Ak Partili milletvekillerinden geldi. Muhalefet partilerinin de sıcak baktığı söylenen teklif en kısa zamanda gerçekleşecek demektir.
Meclis sorunlara çözüm bulunan yer. Sorun varsa çözüm bulunmalı. Şafak Pavey’in protez bacağının vesile olduğı değişiklik teklifinin genel gerekçelerinde bu özel durum yok elbette.
Teklifin gerekçesinde, Genel Kurul çalışmalarının zaman zaman uzun ve yorucu olduğu, bu yorucu mesai içinde özellikle kadın milletvekillerinin daha rahat kıyafetlerle çalışmalara katılımın sağlanması yönündeki taleplere işaret edilerek, ''Son dönemde İçtüzük'teki kıyafete ilişkin hükümler, kadın hakları bağlamında eleştiri konusu yapılmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda milletvekillerinin farklı kıyafet tercihlerinde bulunması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır'' deniliyor. Gerekçede ayrıca kadın devlet memurlarının etek giyme zorunluluğunun mevzuat değişikliğiyle kaldırıldığı, kumaş pantolonla görevlerini yapabilmelerine imkan sağlandığı hatırlatılarak, teklifle kadın milletvekillerinin de ceket ve kumaş pantolon ile görevlerini yerine getirmelerine imkan tanındığı belirtiliyor.
Gerekçeler, kadınların kadın hakları bağlamındaki talepleri, rahat çalışabilmelerini temin, farklı kıyafet tercihleri olması. Hepsi güzel, anlaşılmayacak bir taraf yok. Haksız bir gerekçe de değil. Ancak bu teklifi sunan sayın milletvekillerinin yüreklerini sızlatması gereken bir eksiklik yok mu sizce?
Başörtülü olduğu için Meclis’ten atılan, vatandaşlıktan bile çıkarılan İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı’nın linç edilme operasyonu gözlerinizin önüne gelmedi mi? ‘Bu kadına haddini bildirin’ diyerek eline tutuşturulan notları okuyan dönemin Başbakan’ı, ‘dışarı, dışarı’ diye tempo tutan gözleri dönmüş saldırı için ilk taarruz edecek eli bekleyen milletvekillerini hatırlamadınız mı?
O tablodan vicdanları sızlayanlar, kadın milletvekillerin kıyafetini düzenleyen bir İçtüzük değişikliğinde başörtüsü tercihini ve özgürlüğünü unuttular mı dersiniz?
Bakın CHP Milletvekili Şafak Pavey ve partisinin içtüzük değişikliği talebi bile yok. Zira giyme zorunluluğu olan ‘tayyör’ sadece bir kıyafet değil, Bir zihniyetin kadına dayattığı yaşam tarzının sembolü. Bir simge. O zihniyetin kadına yüklediği bir görev. Bu nedenle CHP, değişilik teklifi vermiyor. Başka parti teklif ederse karşı çıkmam uzlaşmacı tavır takınırım diyor.
Sırası mı yine başörtüsünü gündeme getirmenin diyenler olabilir. Ama sorunlarına çözüm ümidiyle Ak Partiyi destekleyenlerin başörtüsü sorununa da kalıcı çözümler beklemesi en doğal hakları. Hem de yeni anayasa için uzlaşma komisyonu oluşturulduğu, Ak partinin yüzde elli oyla Meclis’te çoğunluk oluşturduğu şu dönemde. Şimdi olmayacaksa ne zaman ?
Din ve vicdan özgürlüğü, inandığı gibi yaşama ve giyinme özgürlüğü, kadın hakları bağlamında değil mi? Rahat çalışma ve kıyafet tercihi gerekçeleri, evrensel olarak kabul gören temel hak ve özgürlüklerden daha mı değersiz?
24.Dönem Milletvekilleri İçtüzük değişikliği ile ilk sınavlarını da verecekler bana göre. Meclis’in üzerindeki vesayet kalktı mı devam mı ediyor ? Göreceğiz.
Reşat PETEK
Yorumlar
Trend Haberler
Yargıtay’ın 3 Gün Kuralı
AVUKATIN TARAF OLDUĞU (MESLEKTEN KAYNAKLI OLMAYAN) DOSYALARINDA E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
'ARABULUCULUK KÖTÜYE VE AMACI DIŞINDA KULLANILARAK İŞÇİNİN HAKLARI ÇİĞNENEMEZ'
HUKUKİ ALACAĞIN TAHSİLİ AMACI İLE TEHDİT SUÇU - SİLAHLA TEHDİT - DAHA AZ CEZAYI GEREKTİREN HAL
2025 YILI NOTERLİK ÜCRET TARİFESİ
Duruşma sırasında hakim ile tartışan sanığa 4 gün disiplin hapsi