Bilindiği üzere seçimler yaklaştı ve binlerce aday adayı çeşitli partilerden aday olarak gösterilmek için ilgili partilere başvurularını yapıyorlar. Peki milletvekili olmak için hangi şartları taşımak gerekiyor? Herkes milletvekili olmak için başvuruda bulunup aday adayı olabiliyor mu?
İşte cevabımız:
Öncelikle milletvekili olmak için aranan yasal şartları bize Anayasamızın 76 ıncı maddesi ve Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 10 ve 11 inci maddeleri açıklıkla belirtiyor. Daha net olarak anlaşılması için sıralı bir şekilde belirtmek gerekirse:
1) Öncelikle Anayasamızın 76 ıncı maddesine göre milletvekili olabilmek için aranan ilk şart yirmibeş yaşını doldurmuş olmak. Eğer yirmibeş yaşını doldurmuş iseniz ilk şartı sağlıyorsunuz demektir!
2) İkincil olarak aşağıdaki mesleklerden birini yapıyorsanız aday adayı olmak için görevinizden muhakkak istifa etmeniz gerekiyor.
* Hakimler ve savcılar,
* Yüksek yargı organları mensupları,
* Yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları,
* Yükseköğretim Kurulu üyeleri,
* Kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri,
* Silahlı Kuvvetler mensupları.
Belirttiğimiz üzere eğer yukarıdaki mesleklerden birini yapmıyorsanız zaten bu şartı sağlıyorsunuz demektir. Lakin yukarıdaki mesleklerden birini icra ediyorsanız adaylık başvurusunda bulunmadan önce meslekten istifa etmeniz gerekiyor.
3) Son olarak eğer
* İlkokul mezunu değilseniz,
* Kısıtlı iseniz,
* Yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamışsanız,
* Kamu hizmetinden yasaklanmışsanız,
* Taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymişseniz,
* Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık,sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymişseniz milletvekili adayı ve milletvekili olamazsınız.
Yukarıda izah etmiş olduğumuz tüm şartları taşıyorsanız ilk aşamayı geçmişsiniz demektir. Lakin açıkladığımız yasal düzenlemelerin haricinde her siyasi parti kendi partisinden aday olmak isteyen kişilerden farklı bir takım belgelerde aramaktadır ve hemen hemen seçimde mecliste sandalye sahibi olacak bütün partiler aday adaylığı için bir ücret yatırılmasını ayrıca zaruri kılmaktadırlar. Bu noktada belirtmek gerekiyor ki özellikle kadınlar ve gençler için siyasi partiler bu ücretleri pozitif ayrımcılık yaparak daha düşük tutma gibi bir olumlu yol da ayrıca izlemektedirler.
Son olarak her siyasi partinin ayrıca istediği belgeler vs partisine göre değişmekle birlikte genellikle kişinin kendisini tanıtır bir CV, aday adayı olmak istediğine dair bir dilekçe, öğrenim durumunu gösterir, askerlik durumunu gösterir ve adli sicil kaydını gösterir birer belge ve yukarıda saydığımız mesleklerden biri icra ediliyorsa istifa belgesi ve 2-3 adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı gibi belgeler de ayrıca istenilmektedir.
Yazımıza son verirken şu hususun altını çizmekte sanırım fayda var. Yukarıdaki tüm şartları sağlamanız sadece aday adayı olarak başvurmanızı sağlıyor. Aday gösterilmeniz için ise emin olun işler bu kadar kolay değil:)
Ama biz yazımızı güzel bir temenni ile bitirelim. Vatan ve milletimiz için kimler faydalı olacaksa, yolları açılsın ve vatana ve millete faydalı olacak vatan evlatları o mecliste yerlerini alsın.
Not: Kaynak olarak “Av. Mehmet Fatih YAŞAR” ve “HukukiHaber.Net” ibarelerine yer verilmek şartıyla yazının kullanılması ve paylaşılmasına rıza gösterilmiştir.
Trend Haberler
İİK m.89/1 Kapsamındaki 'Haciz İhbarnamesi' ile İİK m.78 Kapsamındaki 'Haciz Müzekkeresi' Üzerine Bilgi Notu
KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİ (HMK m. 133)
Adana Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde Değişiklik
Kiracının Haklı Tahliyesi
YOKSULLUK NAFAKA BORCUNUN ÖDENMEMESİ ve ŞİKAYET
TEVKİL YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER