Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 13.12.2021 tarih ve 2021/1 sayılı İç Genelge kapsamında vergi dairesine borcu olan mükelleflere bu borçlarının matrah artırımından kaynaklanmış olması sebebi ile ödenmeyen bu borçlar 6 taksitle ödenebilecek hale getirilmiştir.
Buna göre;
7143 ve 7326 sayılı Yasaların;
1. 5. Maddelerine göre matrah/vergi artırımında bulunan mükelleflerin anılan kanunlar kapsamında tahakkuk eden vergilerinin kanunlarda belirtilen süre ve şekilde ödenmemesi nedeniyle madde hükmünden yararlanma hakkının kaybedilmesi halinde, söz konusu maddeler kapsamında tahakkuk eden vergilerinin,
2. 6. Maddelerine göre, işletme kayıtları ile kasa mevcutları ve ortaklardan alacaklar hesabı kayıtlarını düzelten mükelleflerin bu işlemler üzerine tahakkuk eden vergilerinin,
6183 sayılı Kanunun 48. Maddesi uyarınca tecil ve taksitlendirilebilmesi (KDV’nin müracaat tarihinden itibaren 6 ayı geçmeyecek şekilde azami 6 taksitte) uygun görülmüştür.
Sonuç olarak, vergi dairesine matrah artırımı yaparak beyanda bulunup ödeme yapmayanlar açısından vergi incelemesi devam edecek olmakla birlikte bu konuda birikmiş matrah artırımı vergi borçları 6 taksitle ödenerek borcu yoktur belgesi alınabilir. Öte yandan yanlış bir anlamayı açıklığa kavuşturmakta fayda vardır. O da şudur ki, gerek 7143 sayılı Yasa ve gerekse en son çıkan 7326 sayılı Yasaya göre matrah artırımında bulunanlar bu Yasaya göre ödemelerini yapmamışlar ise bu konuda vergi incelemesinden kurtulmak gibi bir hakları söz konusu olmayacaktır. Yani ödeme yapmadıkları için vergi incelemesi devam eder. Ne var ki bu mükellefler herhangi bir ihaleye katılmak için borcu yoktur belgesi gerekli olduğu takdirde bu İç Genelgeye göre vergi dairesine başvurup borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48. Mad. göre yapılandırabilirler. Daha sonra yapılandırılan borç hakkında ilişiksizlik belgesi veya borcu yoktur belgesi alınarak ihale makamına sunulacaktır.
Tekrar sonuç olarak, önceden yapılandırma kapsamına girmeyen 7143 sayılı Yasa ve 7326 sayılı Yasa’dan kaynaklı söz konusu borçlar 2021/1 sayılı Tahsilat İç Genelgesi kapsamında 6 taksitle ödeme olanağı sağlanmıştır. Bu taksitlendirmeye 7326 sayılı Kanunun 6. Mad. göre işletme kayıtlarıyla kasa mevcutları ve ortaklardan alacaklar hesabı kayıtlarını düzelten mükelleflerin bu gibi işlemleri dolayısıyla tahakkuk eden vergileri taksitlendirme kapsamına alınmıştır. Bu düzenleme yasada yer almamakla beraber Gelir İdaresi Başkanlığının 13.12.2021 gün ve 2021/1 sayılı Tahsilat İç Genelgesi ile mükelleflere önemli bir kolaylık sağlanmıştır.