Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)
20 Haziran 1996 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak 22 Haziran 1996’da yürürlüğe girmiştir.
Bu sözleşme kapsamında örneğin (canlı veya ölü hayvan veya bitki türü ve bunların kolayca tanınabilir herhangi bir parçası ya da türevi) ithalatı veya ihracatı 27.12.2001 tarih ve 24623 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmenin Uygulanmasına Dair Yönetmelik” ve bu Yönetmelik hükmü uyarınca yayımlanan "Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Dış Ticaretine İlişkin Tebliğ"(Dış Ticaret: 2011/1 sayılı tebliğ) hükümleri uyarınca gerçekleştirilmektedir.
Hayvanların Uluslararası Nakliyat Sırasında Korunması Hakkında Avrupa Sözleşmesi
4 Mayıs 1975 tarihli 1522 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Hayvanların Uluslararası Nakliyat Sırasında Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesinin Onaylanması noktasında Avrupa Konseyine üye imzacı Devletler, Avrupa Konseyinin amacının, ortak miraslarını teşkil eden ülkü ve ilkeleri korumak ve gerçekleştirmek için üyeleri arasında daha yakın bir birlik sağlamak olduğunu göz önünde tutarak, Nakliyat sırasında hayvanları, mümkün olduğu kadar eziyetten korumak arzusuyla, bu konuda, hayvanların uluslararası nakliyatına ilişkin ortak hükümler kabulü yoluyla gelişme kaydedilebileceğini düşünmüşlerdir.
Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi
20 Ekim 2003 tarihli 25265 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İşbu Sözleşme taraflar arasında ev hayvanları sahiplerinin sorumluluğu sonucunda doğacak temel müşterek davranış ve uygulama standardının belirlenmesi noktasında imzalanmıştır.
Bern Sözleşmesi-Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme
17 Mayıs 1994 tarihli 21937 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İnsan ve çevresinin karşılıklı bağımlılıklarını tanımak suretiyle sulak alanların ve onlara bağlı bitki ve hayvan topluluklarının korunmasının, ileri görüşlü ulusal politikalarla ve koordineli uluslararası faaliyetlerin birleştirilmesi yoluyla sağlanacağından hareketle imza edilmiştir.
Kuşların Himayesine Dair Milletlerarası Sözleşme
17.12.1966 tarihli 12480 sayılı Resmî Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bazı kuş türlerini tehdit eden yok olma tehlikesini kapsamında ve özellikle göçmen kuşların azalmasından kaynaklı endişe sebebiyle imzalanmıştır.
Ramsar Sözleşmesi – Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme
17 Mayıs 1994 tarihli 21937 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Sulak alanların temel ekolojik fonksiyonlarının, su rejimlerini düzenlemek ve karakteristik bitki ve hayvan topluluklarının, özellikle su kuşlarının yaşama ortamlarını desteklemek olduğunu göz önüne alarak uluslararası bir kaynak hazırlanması ihtiyacından mütevellit imza edilmiştir.
AB Veteriner Hekim Platformunun 20072 Numaralı Raporu (Sahipsiz Köpekler ve Bakımevleri)
Bu çalışmamızın amacı sorunla ilgili çözüm önerilerini ülkemiz koşullarına göre değerlendirip veteriner hekimlerin yaklaşımı hakkında öneriler sunmaktır.
UNESCO Evrensel Hayvan Hakları Bildirisi
15 Ekim 1978 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Hayvan hakları bildirgesi (ya da İngilizce adıyla Universal Declaration on Animal Welfare), hayvanların da insanlar gibi birer canlı olduğunu, onlarında hakları olduğunu belirten bir bildirgedir. Bu bildirge onlara zulüm etmeyi önlemek ve onların refah standartlarını geliştirmek için önerilen bir hükümetler arası anlaşmadır. Beraber yaşadığımız ve aynı dünyayı paylaştığımız hayvanların tıbbi ve kozmetik deneylerde kullanılması, derileri için vahşice öldürülmeleri, eğlence amaçlı avlanmaları veya bizi eğlendirmek amaçlı kötü muamele ile eğitilmeleri, hayvancılık sektörüne hayvan yetiştiren firmaların uygunsuz alanlarda besicilik yapması gibi ihlaller hayvan hakları tarafından denetlenmektedir.
Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi
27 Aralık 1996 tarihli 22860 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Sözleşme’nin ilgili hükümleri uyarınca takip edilecek amaçları, biyolojik çeşitliliğin korunması; bu çeşitliliğin unsurlarının sürdürülebilir kullanımı; genetik kaynaklar ve teknolojiler üzerinde sahip olunan bütün hakları dikkate almak kaydıyla, bu kaynaklara gereğince erişimin ve ilgili teknolojilerin gereğince transferinin sağlanması ve uygun finansmanın tedariki de dahil olmak üzere, genetik kaynakların kullanımından doğan yararların adil ve hakkaniyete uygun paylaşımı amaçlanmıştır.
Ertuna Kara / hukukihaber.net
Hayvan Haklarına İlişkin Türkiye’nin Taraf Olduğu Uluslararası Sözleşmeler
Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4.Sınıf Öğrencisi Ertuna Kara'nın kaleme aldığı makaleyi hukukihaber.net okurları için paylaşıyoruz.
Trend Haberler
KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİ (HMK m. 133)
Adana Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde Değişiklik
Kiracının Haklı Tahliyesi
AVUKATIN TARAF OLDUĞU (MESLEKTEN KAYNAKLI OLMAYAN) DOSYALARINDA E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
YOKSULLUK NAFAKA BORCUNUN ÖDENMEMESİ ve ŞİKAYET
TEVKİL YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER