Öncelikle bu bilgi notu kendi kanaatlerimizden oluşmaktadır. Tevkil uygulamalarında karşılaşılan şahsi sorunlar üzerine, bu sorunların azaltılması temennisi ile ele alınmıştır.

Avukatlar arası mesleki dayanışmanın (uygulamadaki adı ile tevkil) kaynağı Avukatlık Kanunu’ndan kaynaklanmaktadır. Şöyle ki; Avukatlık Kanunu 56. Md: “(Ek fıkra: 2/5/2001-4667/36 Md.) Avukatlar veya avukatlık ortaklığı başkasını tevkil etme yetkisini haiz oldukları bütün vekâletnamelerini kapsayacak şekilde bir başka avukata veya avukatlık ortaklığına vekâletname yerine geçen yetki belgesi verebilir. Bu yetki belgesi vekâletname hükmündedir.” denmektedir. Uygulamada tevkil ise, başka il ya da ilçede faaliyet gösteren bir meslektaşın, sizin bulunduğunuz il ya da ilçede mevcut olan bir mesleki faaliyetinin yerine getirilmesi konusunda yardımcı olunması olarak tanımlanabilir. Bu mesleki faaliyet sadece duruşmalar yönünden değil; tapu, icra, arabuluculuk ve diğer kamu kurumlarında takip edilen işler olarak algılanması gerekir.

Duruşmalarda yapılan tevkillerde en sıklıkla yaşanan sorun, tevkil ile duruşmaya giren meslektaşın dosya üzerinde yeterince bilgisi olmamasıdır. Bu sorun ise, dosyaya yetki belgesi sunulması ile, dosyaya vekil kaydı yaptırılarak dosyanın tevkil ile duruşmaya girecek olan meslektaşın erişimine açılması ile çözülebileceği kanaatindeyiz. Böylelikle duruşmaya girecek olan meslektaş, dosyayı inceleyerek hâkim tarafında sorulabilecek beklenmedik bir soruya cevap verebilecek, duruşmada stres altına girmeyebilecektir.

Tevkil talebinde bulunan meslektaş; dosyaya tevkil ile girecek meslektaşa yeterli derecede bilgi vermeli, tam olarak kendisinden ne beklediğini açık bir şekilde ifade etmelidir.

Yine tevkil ücretleri açısından resmi bir tarife olmasa bile, hayat standartlarına uygun bir ücret teklifi yapmalıdır. 2024 yılı itibarı ile halen dosya sorgulama ve evrak gönderme işlemleri için 100 TL gibi bir rakam teklif etmek kanımızca uygun değildir. Tevkil uygulamaları yerine kanımızca, TBB’nin mesleki dayanışma uygulaması kullanılmalıdır. Keza bu uygulamada ilan vermek ya da kabul etmek ücretsizdir.

Tevkil yapılırken meslektaşın, tevkil talebinde bulunan meslektaşla arasındaki iletişim önemlidir. Mail yolu ile ya da SMS ile iletişim tercih edilmemelidir. Tevkil talep eden meslektaş önemli, acil ya da beklenmedik bir durumla karşılaşılması ihtimaline karşı, kendisine ulaşılabilecek bir telefon numarası paylaşmalı ve bu numarayı görev bitene kadar açık tutmalıdır. Telefon ile iletişim kurmaktan (hastalık hali ya da özel bir durum hariç) çekinmemelidir. Aksi halde kendisinin işinin aksayabileceği bilincinde olmalıdır.

İş bu yazılanlar tamamen kendi kişisel görüşlerimizden oluşmaktadır. Meslektaşlarımız tarafından dikkate alınması temennisi ile saygılarımla…

Av. Fatih Emre CANSU

Konya Barosu