Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden:

KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ ANADOLU HALK SANATLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışman Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (AHSAUM): Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Senatosunu, 

e) Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Üniversitenin bulunduğu Kırşehir ili ve Orta Anadolu bölgesi için önemi büyük olan dokumalar, el sanatları, halk kültürü ve ürünlerine ilişkin araştırmalar ve üretim yapmak.

b) Anadolu dokuma ve halk sanatları unsurlarını ortaya çıkarmak, yaymak ve tanıtmak, bu alanla ilgili her türlü eğitim ve bilimsel yayınları gerçekleştirmek.

c) Kırşehir ve çevresi yöresel kültürü, tekstilleri ile genel olarak halk sanatları kültürünü araştırmak ve incelemek.

ç) Her türlü kuramsal ve uygulamalı çalışmaları düzenlemek ve yönetmek, bu araştırma ve uygulamalı çalışmaların sonuçlarını ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlamak ve sunmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Anadolu halk sanatlarının dayandığı temeller, bilimsel görüş ve düşünceler doğrultusunda, bölgesel ve ulusal düzeyde araştırmalar yapmak.

b) Türkiye için önemi büyük olan halk sanatları alanlarında üretim yapmak.

c) Anadolu halk sanatlarını geliştirmek ve eğitim için ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.

ç) Üniversite öğrencilerinin ve halkın, tekstil ve el sanatları konusunda bilgilenmelerini ve gelişmelerini sağlayıcı çalışmalar düzenlemek, yürütmek ve desteklemek.

d) Anadolu halk sanatları ile ilgili gelişmeleri yakından izlemek, bu konuda ulusal ve uluslararası kurs, sergi, sempozyum, konferans ve benzeri toplantılar düzenlemek.

e) Anadolu halk sanatlarının yayılması ve gelişmesi için gerekli her türlü araç, gereç ve benzeri imkânları sağlayarak bunları öğrencilerin, öğretim elemanlarının, sanatçı ve araştırmacıların hizmetine sunmak.

f) Anadolu halk sanatları ile ilgili çeşitli araştırma, geliştirme ve eğitim çalışmalarını düzenlemek, el sanatlarının gelişmesini sağlayıcı tedbirlerin alınmasına yardımcı olmak.

g) Anadolu halk sanatları alanında araştırma yapmak isteyenlere yardımcı olmak.

ğ) Merkezde yapılan araştırmaların sonuçlarını yayınlayarak yaratıcı ve disiplinler arası çalışmalara malzeme sunmak.

h) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde bölgesel arşivleri ve Devlet arşivlerini, el sanatları açısından taramak üzere ekipler kurmak ve bunları desteklemek.

ı)  Türk kültürünün bir bölümünü oluşturan etnografik malzemeyi, Türk tekstil, süsleme ve el sanatlarını bölgesel düzeyde araştırmak, müze ve arşiv oluşturmak, gerektiğinde çalışma grupları kurmak.

i) Anadolu halk sanatları ile ilgili her türlü kitap, dergi, belge, afiş, fotoğraf, giysi, film, video, ses bandı ve benzeri kaynakları bünyesinde toplayan çağdaş kütüphanecilik anlayışı ile işleyen bir dokümantasyon merkezi ve ihtisas kitaplığı kurmak.

j)  Anadolu halk sanatlarının içerisinde yer alan sanatsal nitelikli gösteri, sergi, şenlik, kongre gibi etkinlikleri düzenleyerek el sanatları alanında çalışmalarını yürüten başarılı araştırmacı, yazar, sanatçı ve bilim insanlarına ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ödül verilmesine ilişkin teklifi Senatonun onayına sunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Senatonun önerisi üzerine el sanatları alanında araştırmaları bulunan ve yöneticilik deneyimi olan Üniversitenin öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasından bir ya da iki kişi müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür yardımcısı/yardımcıları, Müdürün verdiği işleri yapar ve Müdürün bulunmadığı zamanlarda Müdüre vekâlet eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve Merkezin etkinliklerinin amacına uygun yürütülmesini sağlamak.

b) Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantı gündemini hazırlamak ve toplantılara başkanlık etmek.

c) Her yıl eylül ayında, Merkezin bir yıllık çalışma programını ve bir önceki yıla ilişkin etkinlik raporunu Rektörün onayına sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdür ile Üniversitenin öğretim elemanları arasından Müdürün teklifi ve Senatonun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti ile en az ayda bir defa üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarını düzenlemek ve Danışma Kurulu tarafından alınan kararların yürütülmesini sağlamak.

b) Etkinlik plan ve programlarını karara bağlamak ve bunların uygulanmasını sağlamak.

c) Merkezin faaliyet alanları kapsamında Yönetim Kuruluna verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu, Müdür ile Üniversitede tekstil tasarım ve el sanatları alanında etkinlik gösteren kadrolu öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilen en fazla dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Danışma Kurulu, Müdürün başkanlığında her yıl eylül ayı içinde Müdürün daveti ile toplanır.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kurulunun yıllık çalışma raporunu tartışıp karara bağlamak.

b) Merkezin çalışmaları ile ilgili önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 15- (1) 9/8/2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ahi Evran Üniversitesi Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü yürütür.