Daha dün yani 24.12.2017 tarihinde Resmi Gazete’de iki adet “KHK” yani Kanun Hükmünde Kararname yayınladı.
İsmi bile garip. Kanun Hükmümde Kararname. “Kanun” desen kanun değil “Kararname” desen kararname değil. Kanun hükmümde kararname ne demekse.
Hani bilmece gibi bir fıkra vardır: Bir Karadenizli, bir adama sormuş ve aralarında şöyle bir konuşma geçmiş:
-Kafestedir, sarıdır, ötüyor, pil pakayum nedur o?
Adam cevap vermiş:
-Kanarya.
-Pilemedun, hayır.
-Serçe
-Pilemedun oni.
-Peki, nedir. Sen söyle
-Hamsi paluğu!!!
Adam şaşırır, biraz durur ve sorar:
-Hamsi balığı kafesde olur mu?
-Ben koydum oni kafese.
-Peki, hamsi balığı sarı olur mu?
-Boyadım oni.
-Eee be kardeşim, hamsi balığı öter mi?
-Ha o kadar da şaşirtmacasi olsun.
Şimdi ben sorayirum:
-Kanun desen kanun değil, Kararname desen kararname değil, pil pakayum nedur o?
Siz cevaplarını bir düşünün ve yazın, ben bu paluğun pardon kararnamenin bazı özelliklerini-güzelliklerini anlatacağum.
KHK.NIN BÜYÜKLÜĞÜ
Pazar günü olmasına rağmen, daha dün Resmi Gazete’de yayınlanan bu kararname, hamsi kadar değil, bir balina büyüklüğünde.
Ve Kararname şöyle başlıyor:
“Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılmıştır.”
Bu da aynen yukarıdaki bilmece gibi.
Bakanlar Kurulu’nun doğal ve yasal başkanı “Başbakan” iken, neden sürekli olarak Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanır ki…
Neyse biz konumuza gelelim.
Kararnamenin 695 sayılı olanı 7 sayfa ama, onlarca sayfa tutan tam 6 tane eki liste var:
İhraç edilen personel listesi, rütbesi alınan personel listesi, iade edilen personel listesi, Kapatılan kurumlar listesi, açılan kurumlar listesi, ilişiği kesilen öğrenciler listesi, milli piyango listesi, sayısal loto listesi… şey afedersiniz son iki tanesi yanlışlıkla oldu. Bu kadar kusur kadı kızında da olur, kararnamelerde de olur.
İnanılmaz ama 696 sayılı ikinci kararname tam 42 sayfa. Bir çok bölümden ve maddeden oluşan, Spor Toto’dan, Avrupa Birliğine, Mahkemelerden, Diyanet işlerine uzanan tam 137 maddesi var. Bu defa yanlışlık yapmadık, gerçekten bunlar ve daha fazlası var.
İşte böyle bir Kanun Hükmünde Kararname
BU PALUK’TA NELER VAR
Bu kararnamelerde neler yok ki….
Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadığına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediğine bakılmaksızın, darbe teşebbüsü ve benzer eylemleri bastırırken, suç işleyen kişiler hakkında; hiçbir hukuki, idari, mali ve cezai işlem yapılamayacak.
Yani boğaz köprüsünde, darbeye karıştı diye askerleri kamçılayan, yaralayan, döven ve hatta öldüren kişiler aklanacak. Ellerini kollarını sallayarak gezecekler.
Darbeye engel olmak iddiasıyla olaylar sırasında hayatını kaybeden kişilerin; çocukları, kardeşleri isterlerse askere alınmayacaklar yani askerlik yapmayacaklar.
Bazı Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının rütbeleri ellerinden alınarak tamamen silinecek ve emeklilik hakları iptal edilecek.
HSYK ve ilgili kurumlar bypass edilerek Yargıtay’a 100, Danıştay’a 16 yeni üye atanıyor.
Yargıtay ve Danıştay mensuplarının, emeklilerinin, aile mensuplarının sağlık giderleri, aynen TBMM üyelerinin bağlı bulundukları hüküm ve esaslara göre ödenecek. Yani milletvekillerinin ayrıcalık ve imtiyazları onlara da sağlanarak, mutlu edilecekler. Ama bir tek hakim ve savcıdan “Ben Türk Milleti adına karar veren Hakim ve Savcıyım, bu ayrıcalıkları istemiyorum” dediğini duymadık.
Bir kısım darbe sanıkları “badem kurusu”, bir kısmı ise “gri renkli tulum” giyecekler. Aynen ABD.nin Guantanamo adasında, terör suçlularına yaptıkları gibi.
Ne alaka, kel alaka demeyin.
Şeker Kurumu kapatılıyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kapatılıyor.
Daha neler neler…
Jandarmanın trafik görevinden, Vakıfbank’a, Cazibe Merkezlerinden, Mahkemelerde yargılamanın nasıl yapılacağına dair düzenlemeler değil karmaşalar getiriliyor.
BUNLAR KHK İLE YAPILABİLİR Mİ
Anayasa diyor ki; Olağanüstü Hal, ancak iki sebeple ilan edilebilir. Bunlardan birincisi “Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım” dır.
İkincisi “Anayasal düzenin, temel hak ve özgürlüklerin, kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması” dır.
Ve bu iki sebepden birinin varlığı halinde çıkarılacak olan KHK’lar, ancak bunlarla sınırlı olabilir. Bunları aşan KHK’lar çıkarılamaz. Çıkarılacak olan KHK’lar; temel hakları, kişi haklarını, siyasi hak ve ödevleri zedeleyemez. Yapılan düzenlemeler altı ayı geçmemek koşulu ile ve ancak, olağanüstü hal dönemi ile sınırlıdır.
Bu durumda getirilen bu KHK’lar, Anayasa’ya ve yasalara aykırı olmuyor mu?
ŞİMDİ SÖYLEYİN “PAKALUM”
“- Kafese koydum oni, saridur, öter, pilin pakalum bu nedur?”
“-Kararname paluğu’dur.”
Av.A.Erdem AKYÜZ
Hukukun Egemenliği Derneği
Onursal Genel Başkanı