MAKALE

İFTİRAYA MARUZ KALAN MAĞDURLARIN HAKLARI

Yapmadığınız bir şeyle suçlandığınız oldu mu? Suçsuz olduğunuzu bildiğiniz halde masum olduğunuzu ispatlayamadığınız da o yıpratıcı süreçteki durumunuzla ilgili kanuni haklarınız noktanızda yeterli bilgiye sahip misiniz?

Abone Ol

Dedikodu, itibar suikastı, algı operasyonu ve iftira farklı kavramlardır. İftira suçunu bunlardan ayıran en önemli nokta, hukuka aykırı bir fiil bir başkasına isnat ederek  yetkili makamlarca soruşturma ve kovuşturma açılmasının sağlanmasıdır. Diğerleri belki hakaret kapsamında değerlendirilebilir fakat iftira bu haksız suçlamanın masum olduğunu bildiği kişiye karşı bilerek, istenilerek yapılması olarak değerlendirilebilir. Bir kişinin namusu hakkında  dedikodu çıkarmak, bir şirketin ürünleri kötülemek veya kamuoyunun tepkisini alabilmek için olmayan bir şeyi sosyal medya aracılığıyla varmış gibi lanse etmek iftira suçu kapsamında değerlendirilmez.

Masum olmasına rağmen hukuka aykırı bir eylemle isnat edilen veya gerçekte suç işlememesine rağmen suç işlemiş izlenimi yaratıp, gerçek olmayan bir olay hakkında kişi hakkında cezai  soruşturulma başlatılmasını sağlayan ’Çamur At İzi Kalsın’’ mantığıyla hakaret edenler veya Takıntılı ve bu işi meslek haline getirmiş insanların ilişki yaşadıkları insanları  tehdit usulü veya şantajla haraca bağladığını, el alem ne der korkusundan veya ceza alacağı, korkusuyla deşifre olmamak adına isteklerine boyun eğen binlercen kişi  duymuşsunuzdur ya da terkedilen sevgili, aldatılan eş, ayrılığı gururuna yediremeyende karşı tarafın canını acıtmak için intikam duygusuyla hakaret ederek, diğer tarafı yapmadığı bir şeyler suçlayıp, kişiler hakkında soruşturma açılmasını sağlayanlar.. Bunların örnekleri çok fazladır. Aile bireyleri içerisinde birbirine husumet besleyen kişilerin birbirinden  intikam alma  güdüsüyle , eşine karşı olan nefret duygusundan  çocuğuna cinsel istismarda bulundu diye  baba hakkında suç duyurusunda bulunan, yaptığı bir hizmetten memnun kalmadığı için doktoru, avukatı, öğretmeni şikayet eden, kiracısı evden çıkmadığı için FETÖ’cü  diye ihbar eden, işçisini işten çıkarmak için hırsızlıkla suçlayan   bir  çok kötü niyetli kişilerin varlığından basın sayesinde hepimiz haberdar oluyoruz.

Şikayet hakkı anayasal haktır, herkes bu hakkını kullanmakta özgürdür fakat maddi olgularla ispatlanamayan, yeterli delili olmayan  ve sadece beyanı esas alan bir veri karşısında sırf şikayetçi olundu diye kişi hakkında tutuklama kararı verilemez. Ceza hukukumuz delillerle yürür ve savcılığın yaptığı araştırma neticesinde kamera kaydı, tanık dinlenilmesi, somut deliller önceliklidir. Detaylı soruşturma yapıldıktan sonra karşı tarafı zarara uğratmak adına yapılmış olduğu anlaşılan bu şikâyet neticesinde takipsizlik veya beraat alan kişilerin de hukuksal anlamda hakları da kanunen güvence altına alınmış ve iftiraya uğrayan mağdurun de iftira atana karşı hem cezai anlamda hem de tazminat anlamında hukuk mücadelesi başlıyor ve bu sefer de Mağdur sıfatı yer değiştiriyor.

Tabi şunu da vurgulamak gerekiyor, her beraat veya takipsizlik alanın iftiraya uğradığını söylemek ne kadar yanlışsa, Maddi vakıa olmadan, yeterli delile ulaşılamadan yapılan bir yargılama sonucunda  kişinin masum olduğunun ortaya çıkması  neticesinde  kişiye karşı  iftira atıldığına dair bir kanıt  varsayılabilir, her somut olay mahkeme tarafından kendi içinde değerlendirilir ve sonuca varılır.

Cezai anlamda; TCK 267.Maddesi gereğince hukuka aykırı  bir fiili isnat eden kişi hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ve eğer delillerini de uydurduğu anlaşılır veya iftira atılan kişi tutuklu yargılanmış ve ceza almış ise bu durumda iftira atanın  cezasının artırılması yoluna gidilir. Hukuki olarak da  iftiraya  uğrayan mağdur suçun failine karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Maddi tazminat davası ile iftira sebebiyle uğradığı ekonomik zararları isteyebilir, manevi tazminat davası ile yaşadığı elem, üzüntü kederin yol açtığı zararların giderilmesini talep edebilir.

Haksız yere iftiraya uğradığınızda, psikolojik olarak yaşadığınız bunalımdan sonraki rahatlama  ve cezai anlamdaki o yıpratıcı süreçteki aklanma duygusu ve masum olduğunuzun kanıtlanması, adalete olan inancınızın varlığını bir kez daha hatırlatır. Yapmadığınız bir suçla karşı karşıya gelmek ve bunu omuzlarız da  taşımak duygusal olarak ağır bir yüktür. Hukukun işlediği bir yerde, dayanak olmadan, delil olmadan gerekli tahkikat yapılmadan kimse suçlu değildir. Masumiyetiniz kanıtlandıktan sonra ve isnat edilen suç ile ilgili takipsizlik veya beraat kararı aldığınızda iftira suçuna bağlamında kişi hakkında soruşturma başlatabilir ayrıca tazminat davası açabilirsiniz. Allah herkesi kuru iftiradan saklasın.

Av. Ebru ULUIŞIK