Bu karar, AB antitröst şefi Margrethe Vestager'in "büyük teknolojiye" karşı verdiği mücadelede bugün kazandığı iki zaferden biri olarak ön plana çıkıyor.

Apple da İrlanda'da yıllardır ödediği düşük vergi faturalarına ilişkin AB'nin en yüksek mahkemesinde açtığı 13 milyar euroluk (488.9 milyar TL) davayı kaybetti.

İki dava da çok uluslu şirketlerle yapılan anlaşmalara karşı yürütülen kampanyada Brüksel için sürpriz birer zafer oldu.

Komisyon, 2017 yılında Google'ı, arama sonuçlarında kendi fiyat karşılaştırma hizmeti olan Google Shopping'in sonuçlarını tercih ederek, rakiplerini dezavantajlı duruma düşürmekle suçlamıştı.

Şirket ve ana şirketi Alphabet, o dönemde Komisyon'un zorlu antitröst yetkileri kapsamında verdiği en büyük para cezasını ödemeye mahkum edildi.

Google, üst düzey AB Adalet Divanı'na başvurmadan önce AB Genel Mahkemesi nezdinde karara itiraz etme girişiminde başarısız oldu.

Google ve ana şirketi Alphabet'in temyiz başvurusunu reddeden yargıçlar bugün yaptıkları açıklamada, "Pazarın özellikleri ve davanın özel koşulları ışığında, Google'ın davranışı ayrımcıydı ve esasa ilişkin rekabet kapsamına girmiyordu," dedi.

Komisyon, Google'ın ürün karşılaştırıcısının arama sonuçlarını ilk olarak sunarak bunları çekici görsel ve metinsel bilgilerle vurguladığını, rakiplerin sonuçlarının ise daha aşağıda bir bağlantı olarak yer aldığını açıkladı.

Karar, ocak ayında cezanın onanması gerektiğini belirten Mahkeme Genel Avukatlarından Juliane Kokott'un tavsiye niteliğindeki görüşünüteyit ediyor.

Kokott'un bağlayıcı olmayan görüşünde, Google'ın "genel arama hizmetleri pazarındaki hakim konumunu kendi karşılaştırmalı alışveriş hizmetini desteklemek için kullandığı" belirtiliyordu.

Google sözcüsü Euronews'e yaptığı açıklamada, "Mahkemenin kararı bizi hayal kırıklığına uğrattı. Bu karar çok özel bir dizi olguyla ilgili. Avrupa Komisyonu'nun kararına uymak için 2017 yılında değişiklikler yaptık. Yaklaşımımız yedi yıldan uzun bir süredir başarılı bir şekilde işliyor ve 800'den fazla karşılaştırmalı alışveriş hizmeti için milyarlarca tıklama sağlıyor," ifadelerini kullandı.

Dijital Piyasalar Yasası

Vestager bugün düzenlediği basın toplantısında, davanın "düzenleyici eylem tarihinde bir dönüm noktası" olduğunu belirtti.

"Bu, büyük bir dijital şirkete karşı açılan ilk davalardan biridir ve şirketlerin nasıl düzenlendiği ve algılandığı konusunda bir değişime işaret etmektedir. Bu da Dijital Piyasalar Yasası'nın (DMA) yolunu açtı," dedi.

DMA, bu yılın mart ayında bekçi olarak kabul edilen Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri için uygulanabilir hale geldi.

"Gerekli tüm prosedürler yürürlükteyken, davalar için baskı yapmaya devam edeceğiz. Hepimizin DMA'da olduğunu düşünmek için bir neden yok, ayrı davalar da açacağız. Umarım bugünkü kararın anlamı şudur: belki de uyumlu bir şirket olmak daha iyidir," diye ekledi.

Google'ın kaybı, bu yılın sonunda yeni bir kurulun göreve başlaması ile AB rekabetten sorumlu komisyon üyesi olarak görev süresi sona erecek olan Vestager için bir kazanç olarak görüldü.

Tüketici grubu BEUC'un Genel Müdürü Agustin Reyna ise kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, kararı "Avrupa'daki tüketiciler için son derece önemli" olarak nitelendirdi.

Reyna, "Mahkeme, Google'ın Avrupalı tüketicilerin en iyi fırsatları nereden alabilecekleri konusunda tam ve tarafsız çevrimiçi bilgilere erişimini haksız bir şekilde engelleyemeyeceğini teyit etti," dedi.

Teknoloji lobi kuruluşu CCIA Europe ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Avrupa'daki şirketlerin, rekabet hukukunun onları teknolojilerini rakipleriyle paylaşmaya ne zaman zorlayacağını bilmeleri çok önemli. Bu şirketlerin önceden yasal kesinliğe ihtiyaçları var, başarılı bir şekilde rekabet ettikleri için olaydan sonra cezalandırılmamalılar." (euronews)