Gençlik ve Spor Bakanlığından:

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI YURT HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 9/4/2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “öğrenci ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, (c) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde ve (ç) bendinde yer alan “altı ay” ibaresi “bir yıl” şeklinde değiştirilmiş, (g) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “öğrenci ve ailesinin ikametlerinin” ibaresi “öğrenci ailesinin ikamet yerinin” şeklinde değiştirilmiştir.

“c) Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike ve teşvik primi suçlarından kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmaması.”

“d) Bakanlık tarafından işletilen yurtlardan çıkarma cezası almamış olması.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “öğrenci ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) İçinde bulunulan ayın yurt ücretini ödemesi için öğrenciye ayın son günü saat 23.00’e kadar süre verilir. Ayın son gününün resmî tatil gününe denk gelmesi halinde bu süre takip eden ilk iş günü saat 23.00’e kadar uzatılır. Yurt ücretini süresinde ödemeyen öğrencinin yurt ücreti aynı gün güvence bedelinden mahsup edilir. Güvence bedelini tamamlaması için öğrenciye izleyen ayın 15’i saat 23.00’e kadar, ayın 15’inin resmî tatil gününe denk gelmesi halinde, takip eden ilk iş günü saat 23.00’e kadar süre verilir. Verilen bu sürenin sonunda güvence bedelini tamamlamayanlardan bu günlerin ücreti de mahsup edilerek kayıtları silinir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin beşinci, dokuzuncu, onuncu ve on birinci fıkraları aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“(5) Yatay veya dikey geçiş yapan öğrencilerin kayıt sonrası intibak ve muafiyet işlemleri sonucunda ilgili mevzuat gereği yeni öğretim programlarında alamadıkları dersler sebebiyle uzayan eğitim süreleri, barınma sürelerine eklenir.”

“(9) Normal öğrenim süresinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrencilerin yurt kayıtları silinir, tekrar başvuru yapmaları ve yurt hakkı kazanmaları halinde bir öğretim yılı daha yurtlarda barınma imkânı sağlanır.

(10) Bir öğretim kurumundan mezun olup ikinci bir öğretim kurumunda öğrenim görmeye başlayan öğrenciler, başvuru yapmaları ve yurt hakkı kazanmaları halinde ikinci öğretim kurumunun normal öğrenim süresi kadar barındırılırlar.

(11) Yurtta barınmakta iken değişim programı kapsamında yurtdışına giden öğrencilerin burada geçirdiği eğitim süreleri normal öğrenim süresinden sayılmaz.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi yürürlükten kaldırılmış ve (o) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“o) Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike ve teşvik primi suçlarından kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmak veya bu suçlardan haklarında derdest kamu davası bulunmak ya da yurt binası ve eklentilerinde bu suçları oluşturacak fiilleri gerçekleştirmek.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “her bir fiile karşılığı olan ceza verilir” ibaresi “bu fiillere ilişkin cezaların en ağırı verilir” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesine üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(4) Geceyi izinsiz veya mazeretsiz olarak üst üste üç gün veya aynı öğretim döneminde aralıklı olarak toplamda on gün yurdun dışında geçirenlerin yurtla ilişiği kesilir. Bu fıkra kapsamında yurtla ilişiği kesilenlerin yurtta barınmaları için yeniden müracaat etmeleri gerekir.

(5) Gerekli görülen hallerde disiplin kurulu kararıyla toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığının olmadığı veya bulaşıcı hastalığının bulunmadığına dair öğrenciden sağlık raporu istenebilir. Bu durumda öğrenciye sağlık raporunu getirmesi için bir ay süre verilir. Öğrencinin sağlık raporunu verilen sürede getirmemesi halinde yurtla ilişiği kesilir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“Yurt hizmetlerinin değerlendirilmesi

MADDE 43- (1) Yurtlarda öğrencilere sunulan barınma, beslenme, eğitim, güvenlik, temizlik ve diğer hizmetler Genel Müdürlük tarafından hazırlanan kalite standartları doğrultusunda yürütülür ve değerlendirilir.”

MADDE 10- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11- Bu Yönetmelik hükümlerini Gençlik ve Spor Bakanı yürütür.